Återanvändbara kaffefilter

Tillbaka
Två olika återanvändbara kaffefilter, ett i bomull och ett i linne, på en skärbräda.

Återanvändbara kaffefilter

Återanvändbara kaffefilter, eller flergångsfilter för kaffe som de också kallas, har blivit mer och mer populärt. Miljövänliga kaffefilter i hållbara material som används om och om igen istället för engångsfilter som kasseras efter endast en användning.

Artikeln innehåller annonslänkar från Jordklok.

Små och enkla val i vardagen kan minska resursslöseriet och göra stor nytta i form av en hållbar framtid. Man minskar helt enkelt på den stora åtgången av engångsartiklar.

Det pratas ofta om det ekologiska fotavtrycket man lämnar efter sig och att använda sig av flergångsfilter kan vara en väg att gå. De är miljövänliga, innehåller mindre gifter, minska på engångsförbrukningen, är ekonomiskt och – inte minst – ett återanvändbart kaffefilter ger en lite exklusivare känsla av själva kaffekokandet.

 

Återanvändbara kaffefilter i naturmaterial kan vara lite av ett förverkligande om en mer klimatsmart vardag. En god form av shopping.

Det dricks en hel del kaffe i Sverige

Sverige är ett kaffedrickande land, tydligen konsumerar vi näst mest per invånare i världen och slås bara av Finland som alltså intar första platsen. Det blir troligen en hel del kaffe det.

Och med mycket kaffedrickande så följer även en hel massa kaffebryggande. Många engångsfilter som förbrukas och kastas i soporna till följd av detta. Om man önskar använda engångsfilter så är rekommendationen oblekta och komposterbara alternativ.

Tyvärr så har engångsfilter på senare tid uppmärksammats för att de kan innehålla bland annat bly. Tidningen Råd & Rön har skrivit artiklar kring detta. Dessutom kan de lämna en bismak, samt doft, till det färdiga kaffet som kanske inte är varken angenäm eller trevlig.

Flera engångsfilter i en hög

Kaffefilter som återanvänds

Numera finns en uppsjö med olika typer av återanvändbara kaffefilter. Vi har testat några och är riktigt nöjda.

Det man kan göra, som är bäst, är ett eget test av några olika återanvändbara kaffefilter för att hitta sin egen favorit. Egna preferenser som hur ofta man kokar kaffe, om man föredrar bomull eller t.ex. linne i sina flergångsfilter för kaffet är såklart grundläggande.

Men vi tänkte i denna artikel tipsa om två flergångsfilter så att det blir lättare att göra ett beslut och komma till ett köp.

Droppfilter

Vi kommer i denna guide ta upp droppfilter till kaffebryggare. Det är alltså detta filter som är absolut vanligast och sannolikt det man avser när man talar om kaffefilter.

Ett återanvändbart kaffefilter passar alltså i avsedd plats i en kaffebryggare precis som ett vanligt traditionellt engångsfilter. Var noga att flergångsfiltret är märkt med ”1×4”.

Ett droppfilter syftar till ett filter man mäter upp malet kaffe i som sedan sakta fylls på med varmt vatten och släpper ifrån sig droppar av färdigbryggt kaffe ner i en kanna.

Storleken 1×4

Det finns lite olika storlekar på kaffefilter, men det absolut vanligaste och det som bör passa i en standardkaffebryggare är märkt med 1×4.

Siffrorna 1×4 kan härledas till originalfiltret från Melittas filter för 4 koppar kaffe. Numer används det som ett standardmått när det används i en vanlig kaffebryggare som klarar upp till omkring 8–10 koppar.

Siffrorna 1×4 hänvisar till måttet 125 mm högt vilket gör att filtret du köper passar i en vanlig standardkaffebryggare.

Material för ett flergångsfilter

Det finns några olika typer av material för återanvändbara kaffefilter att välja mellan, så som t.ex. bomull och linne. Vilket man väljer beror såklart mest på personliga preferenser.

Båda materialen är hållbara och behåller därmed sin form i bryggaren utan att ”sagga” ihop eller vika sig under själva bryggningen. Filtren ger heller ingen bismak och är dessutom ekonomiskt ganska likvärdiga i pris.

Dock så kommer filtret, oavsett om det är bomull eller linne, att missfärgas av kaffet. Detta kan man antingen tycka ger karaktär och är lite estetiskt snyggt eller motverka genom att mer ofta rengöra filtret.

Att notera

Olika sorters kaffe kan innehålla olika mycket fett och därmed påverka filtren på lite olika sätt. Fett kan sätta igen filtret och då är tipset, vi skriver om nedan, med bikarbonat och ättika toppen!

När flergångsfiltrens livslängd är uppnådd och de är förbrukade så kan man klippa ner dem i småbitar och kompostera dem.

Ekologiskt kaffefilter i bomull på en skärbräda

Bomull

Ett flergångsfilter i ekologisk bomull, tillverkas i Sverige.

Med 100% ekologisk bomull.

Man gör precis som vanligt: placerar filtret i avsedd plats i kaffebryggaren, fyller på med malet kaffe och låter sedan vattnet passera genom kaffet och filtret ner i kannan.

 

För att rengöra ett använt ett flergångsfilter av bomull så tömmer man kaffesumpen i komposten (alt. kärlet som är avsett för komposterbart), sköljer av det, kramar ur vatten och hänger sedan upp det på tork.

Vanligen så finns en lite ögla fastsydd på filtret som agerar upphängningsanordning. Man kan även låta bryggaren stå ”öppen” och låta filtret torka på sin plats så är det alltid redo för att användas.

Innan man använder sitt återanvändbara kaffefilter i bomull så bör man koka det i ca 5 minuter.

Ekologiskt kaffefilter i linne på en skärbräda

Linne

Ett flergångsfilter i linne, tillverkas i Sverige.

Med 100% oblekt linne är detta kaffefilter inte bara vackert utan fantastiskt bra som just kaffefilter.

Man gör precis som vanligt: placerar filtret i avsedd plats i kaffebryggaren, fyller på med malet kaffe och låter sedan vattnet passera genom kaffet och filtret ner i kannan.

 

För att rengöra ett använt ett flergångsfilter av linne så tömmer man kaffesumpen i komposten (alt. kärlet som är avsett för komposterbart), sköljer av det, kramar ur vatten och hänger sedan upp det på tork.

Vanligen så finns en lite ögla fastsydd på filtret som agerar upphängningsanordning. Man kan även låta bryggaren stå ”öppen” och låta filtret torka på sin plats så är det alltid redo för att användas.

Innan man använder sitt återanvändbara kaffefilter i linne så bör man koka det i ca 5 minuter.

Skötselråd för återanvändbara kaffefilter

Gäller både bomull och linne:

När det flergångsfiltret använts ett antal gånger så är det bara att koka det för att fräscha upp och få filtret rent. Ett tips kan vara att hälla lite ättika i det kokande vattnet tillsammans med filtret så att eventuella missfärgningar samt fettfläckar försvinner.

Man kan även lägga filtret i lite vatten över natten med bikarbonat samt ättika och sedan koka det i lite nytt vatten dagen efter.

Beroende på hur ofta filtret används så kan det behöva kokas allt från en gång var 14 dag till en gång var 4:e vecka.

Ett flergångsfilter har en beräknad livslängd på omkring 250 stycken kaffekokningar. Det blir alltså inte många ören per kopp som ett miljövänligt och fint flergångsfilter kostar.

Sju tips för kaffefilter

Man kan använda kaffefilter till så mycket mer än bara till kaffebryggaren. Här kommer sju riktigt smarta och bra tips för multianvändning av flergångsfilter.

Är ju toppen när något går att använda till flera olika saker i hemmet!

1. Filtrera vin

Om du fått korkrester i vinflaskan är det bara att filtrera vinet genom filtret – lämnar ingen bismak (om filtret är oanvänt).

2. Torktumlarduk

Någon droppe med en eterisk olja på ett flergångs kaffefilter som man placerar i torktumlaren tillsammans med lakanen ger en fantastisk känsla.

3. Servera mat i kaffefilter

Man kan servera hamburgare i ett kaffefilter, fungerar jättefint och gör burgaren mer lätt att äta då man inte spiller lika mycket. Smart och fungerar såklart även för andra rätter och små tilltugg.

4. Te

Självklart kan man även brygga te i återanvändbara kaffefilter, antingen i en mugg eller en hel kanna. Bara att justera mängden teblad i filtret.

5. Droppskydd

Sätta glasstruten i ett kaffefilter minska risken för att få glassfläckar på läder, i soffan eller bilen. Perfekt droppskydd, väldigt enkelt.

6. Putstrasa

ett nytt flergångsfilter går att använda som putsduk till skärmen eller glasögonen.

7. Kallkompress

Blötlägg flergångsfiltret och lägg det sedan i frysen. Blir då en alldeles utmärkt kallkompress att använda vid insektsbett, bula eller om man bränt sig lite.

…och supertips på kaffesump

Man kan spara kaffesumpen som blir från bryggkaffet. Samla ihop sumpen i en burk istället för att slänga det direkt i påsen för kompost.

När det blivit en ansenlig mängd kan det användas som gödningsmedel till blommor, som ett luktborttagningsmedel eller till och med som en kroppskrubb!

Och därefter till kompost så att det blir till jord, då är cirkeln sluten.

Kaffesump kan bli till näring för växter

Kaffesump innehåller näring som kan stimulera mikroorganismer i jord. Detta är positivt för t.ex. krukväxter och kan göra dem både friskare och mindre benägna för att råka ut för skadedjur/-insekter.

Ett väldigt enkelt sätt att jordförbättra. Så prova att strö lite kaffesump i blomkrukan eller ute i rabatten.

Kaffeskrubb

Om man blandar kaffesump med lite kokosolja så får man en exfolierande dusch-/kroppsskrubb.

Ta två (2) delar kaffesump och en (1) del kokosolja, blanda ihop väl. Går att förvara i rumstemperatur, använd skrubben i duschen.

Luktborttagningsmedel

Om man hanterat lök, vitlök, fisk eller liknande som sätter en lukt på händerna som man kanske inte önskar. Då går det fint att skrubba/gnugga in kaffesump i händerna under en liten stund.

När man sedan tvätta av sig sumpen är händerna fria från lukten.

Det går även att lägga kaffesump i en burk utan lock som man ställer in i kylskåpet. Eventuell dålig lukt ska då absorberas av sumpen.

Sammanfattning

Sverige är en kaffeälskade nation!

Att ersätta sina engångskaffefilter med återanvändbara kaffefilter när man brygger sitt kaffe har sannolikt en stor och positiv inverkan på miljön.

Det är inte dyrare att köpa flergångsfilter i förhållande till engångsfilter och de är inte svårare att använda.

Vi önskar er en god kopp kaffe!

 

Information om bloggen under vårt tak samt bild