7 feb 2016

(Inlägg i samarbete med Zoicbar och bilder från www.zoicbar.com)

Ätbara insekter

Att äta insekter kanske inte låter så aptitligt eller roligt men faktum är att insekter är en råvara som sannolikt har framtiden för sig. Bland annat så har FN nämnt just insekter som en del i lösningen av både klimatkrisen och världssvälten!

Insekter som föda kallas Entomofagi och ungefär 80% av jordens länder har, i någon form, insekter i sin meny. Främst handlar det om länder i Afrika, Sydamerika och Asien.

Åh vill du av myror få munnen full
Så ta en titt under sten och mull
Åh kanske smaka dom.
– Äta Myror?
– Ha ha, De är världens käk, kittlar dödsskönt i kistan

(citat från text av Terry Gilkyson ur Djungelboken)

Rent tankemässigt och visuellt kan det vara svårt och finnas ett stort hinder inför att äta, eller ens provsmaka, insekter. Men faktum är att ätbara insekter har en stor potential på två områden – protein och näringsvärde. De är en stor källa till protein och insekter innehåller också massa olika mineraler så som fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium och zink och dessutom många vitaminer.

ZoicbarÄr du nyfiken och skulle våga prova proteinbars med mjöl från Mjölmasken så kan du beställa det direkt här hos Zoicbar! Vi kan intyga att dessa proteinbars är väldigt goda.

Vad som är helt säkert är att insekter var en del av vår ursprungliga kosten, så våra förfäder åt det och det är därmed oerhört Paleo. En av få insekter som används (om än väldigt sparsamt) i Europa (uppfödning finns bl.a. i Holland) är Mjölmask (mealworm). Insekter i “vanlig” matlagning, som i vår husmanskost, i bakverk, i såser, i godis, i röror och som extra proteintillskott kommer säkert att bli mer och mer vanligt.

De flesta av oss Svenskar äter redan idag kräftor, vilket anses vara en delikates (och lyxig mat), som också är besläktad med spindlar…

Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny Bar Paleo crunch energibar paleocrunch Paleosverige Sverige

PS. Zoicbar är en proteinbar med protein från just insekter och den innehåller insektsmjöl, dadlar, cashewnötter, kokosmjöl samt kakao. Företaget Zoic mission är att “…påskynda övergången till ett mer hållbart jordbruk genom att införa insekter i modern näring.” och deras slogan är “Meet Zoic Bar. Prehistoric nutrition modernised.”.

Xiro 7 februari, 2016 19:22 - Svara

Man måste väl bygga nån form av anläggning för att föda upp insekter? Naturbetande boskap kan i princip leva i orörd natur, vilket borde vara en fördel. Jag tror insektsentusiasterna underskattar naturbetande boskap på flera plan, såväl vad gäller, miljö, klimat och hälsa.

mm

undervarttak 8 februari, 2016 10:55 - Svara

Hej Johan

De insekter som används i mat i Europa är reglerade och “odlas”. Sannolikt är det likt svamp, man odlar alltså i rack och på höjden.

Men insekter och boskap är två helt olika typer och jämförelsen dem emellan är felaktig att göra, ser inte dessa som något man bör byta rakt av. Jämförelsen är med största sannolikhet gjord på “industriellt” framtagna boskap. Vi vurmar väldigt för just gräsbetesboskap och det ligger oss varmt om hjärtat, precis som du tangerar har de en stor och positiv inverkan på miljön. Insekter är dock intressant och kul att det finns företag som vill och vågar satsa på detta.

Magnus & Jenny

Xiro 7 februari, 2016 19:25 - Svara

…och de överskattar näringsinnehållet i insekter genom att jämföra torkade insekter med färskt kött. Jämför man torkat mot torkat visar de sig rätt lika.

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa Hållbar livsstil IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube