18 jun 2016

André och Obstacle Course Racing (OCR)

För ett tag sedan mötte vi André via sociala medier och vi fick en fin kontakt med en gång. Vi har en hel del gemensamma tankar kring kost och rörelse, även om det har gett sig lite olika uttryck i våra liv.

Något vi fastnade för direkt var drivkraften som han besitter, kärleken till sin sport och den positiva andan han utstrålade. Alltid spännande med nya möten och livshistorier. Här skriver han ett gästinlägg om sin bakgrund och hur han fastnade för just sin sport OCR.

Hej

Mitt namn är André Madejczyk, jag är 40 år gammal och bor en bit utanför Falkenberg. Född och uppvuxen är jag nära Berlin i Tyskland. Sedan 2007 har jag bott i Sverige.

Jag har jobbat många år inom detaljhandeln (sportartiklar) men 2015 bestämde jag mig för att göra något nytt som jag tyckte var intressant eftersom sport är en stor del i mitt liv. Jag gick en utbildning till personlig tränare och livsstilrådgivare (kostrådgivare + hälsoinspiratör).

Under dessa utbildningar växte mitt intresse för mat och olika former av kost. Dessutom förstod jag min kropp mycket bättre och kunde till exempel bli av med min pollenallergi genom att undvika vissa livsmedel.

Sport har alltid varit en del av mitt liv. När jag var liten, i en tid utan datorer, tv spel och internet, var fotboll, cykling och friidrott mitt tidsfördriv.

Som 8 åring började jag tävla i terränglöpning och höll på tills jag blev 14, sedan blev det lite mindre när mopeder och tjejer blev intressanta.

Obstacle Course Racing

2014 såg jag en annons i en tidning om ett lopp som fascinerade mig. Ett hinderbanelopp på 8 km med många utmanande, spännande hinder bland annat en isvak och ett elhinder där man skulle få stötar.

Jag nappade direkt och anmälde mig. Efter detta lopp var jag helt såld på den nya sporten som kommer från England och kallas Obstacle Course Racing (OCR).

OCR är en mix av terränglöpning och olika hinder som kan vara naturliga eller byggda. Man klättrar, simmar, kryper, bär tunga föremål, kastar spjut, hoppar ner i vattnet, bara fantasin som sätter gränserna för banan.

Alla tävlingar är olika när det gäller terräng och hinder. Det är det som gör det extra spännande. Under 2014 sprang jag 4 sådana race till och jag blev ännu mer biten av denna form av löptävling.

VM i Kanada

2015 satsade jag helt på detta och sprang sammanlagt 15 lopp i olika länder. Ett av racen var ett kvallopp till OCR VM i Kanada. Och ja, jag lyckades att kvalificera mig till VM:et som går av stapeln 14-16 oktober 2016 20 mil norr om Toronto.

Denna tävling var och är min stora dröm. Hela 2014 och 2015 tänkte på ett VM deltagande och nu ska det bli verklighet.

Andre hopparMånga fråga mig vad är så kul med dessa lopp? “Det är ju jobbigt, du blir smutsig, du kan skada dig, dina kläder går sönder …och shit vad det kostar”. Ja säger jag, exakt så är det.

Men det är precis det som gör sporten intressant för mig. Jag gillar utmana mig mentalt och fysiskt. Man möter och vinner över sina rädslor. Vilket jag tycker är bra för en själv. Men en sak som är viktigast för mig är gemenskap på dessa event.

Jag har träffat så många härliga människor t.o.m. från andra länder och hittat nya vänner på det viset så blir ett lopp en tävling med vänner. Det är fantastiskt. Alltid blir det mingel före och efter racen där man snackar allt möjligt.

Jag skulle verkligen rekommendera alla att testa det någon gång. Man måste absolut inte vara elitidrottare för att ta sig igenom banan.

Jag hoppas jag kunde väcka ert intresse för OCR som har vuxit enormt de senaste åren. Kanske vi ses på banan…

Med vänlig hälsning,
André

Avslutande ord

Tack snälla André för att du delar med dig av ditt liv och dina drömmar. Om du vill följa André och hans framfart och utveckling inom OCR så titta in på hans Instagramkonto ”obstacleracing”.

OBS! André söker även sponsorer för sitt sportutövande så om du har ett företag (eller känner någon) som vill synas i OCR sammanhang – kontakta André via ett personligt meddelande på hans Instagram.

Mycket nöje
Magnus & Jenny

André 18 juni, 2016 18:17 - Svara

Tusen tack för all hjälp och stöd Jenny och Magnus. Kram på er

mm

undervarttak 19 juni, 2016 09:38 - Svara

Tack själv Andre! Så roligt att få ta del av ditt liv.

Magnus & Jenny

Nina 25 september, 2016 16:10 - Svara

Hej
Läste precis Andre’s inlägg om hans krävande sport, jag gillar ungefär samma typ av lopp och nästa helg är det dags för Tjurruset som är mycket krävande terränglopp. Nu när jag är med i paleo 30- dagars utmaning undrar jag vad jag ska äta för att kunna ladda ordentligt inför loppet( frukost) och känna att jag har energi genom hela loppet. Läste precis också ert veckobrev där det stod att under tredje veckan kan man känna sig håglös och trött

mm

undervarttak 25 september, 2016 17:05 - Svara

Hej Nina

Är du snäll och mailar oss angående frågor kring Paleo30dagar!

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa Hållbar livsstil IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube