18 Jun 2017
grön sencha

Te – Grön Sencha

Vårt absoluta favorit te är ekologiskt Grön Sencha (vi tipsar om te och inlägget innehåller köplänkar), naturliga fina smaker, inget som helst tillsatt och helt ekologiskt.

Grönt te har oftast en naturligt intensivare smak. När det gäller just Grön Sencha så ångas bladen vid framställningen av teet, det vanliga är att de ”wokas”, genom ångningen så behåller tebladen sin fina smak. Smaken kan ibland upplevas som lite marin eller vegetabilisk och det gör att man med fördel även kan dricka den till mat.

Teet fungerar lika fint varmt som kallt, men när man brygger teet så bör temperaturen ligga kring 80 grader – man ska alltså inte ”koka” te. Om man kokar sitt te så kommer inte smakerna fram lika väl och en stor del av upplevelsen går förlorad. Varma härliga sommardagar serverar man med fördel detta gröna te iskallt, svalkande och gott.

Kvällsrutin

I princip alla våra kvällar avslutas med en kopp njutbart te, det har blivit en fin rutin som sätter punkt för dagen och ger en skön och fin känsla i kroppen. Lite sippande på teet, ett fint samtal för att varva ner och finna lugnet och som anger tonen för att det snart är läggdags.

Med tanke på kvällsrutiner så kan vi även tipsa om en artikel vi skrivit kring sömn där man får många fina råd om en bättre sömn, läs mer här. Bland annat så är det just genom att sätta bra kvällsrutiner som talar om för kroppen att det snart är dags för att sova, det ska absolut inte underskattas.

Handla Te

Te har alltså en naturlig plats i våra liv, vårt eget te är till och med något som vi gärna ”drar” med oss på vägarna om vi reser bort eller liknande. Lite som en snuttefilt…

Tekungen är en webbutik vilka har ett stort utbud av te och alla möjliga tillbehör och naturligtvis har de även ”vårt” te. Med snabba leveranser, fin feedback vid beställningar och mycket bra kvalité så gör det vårt liv lite enklare att handla ekologisk Grön Sencha online.

Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny the Paleo paleoblogg livsstil paleolivsstil matblogg

11 Jun 2017
Sötpotatis

Sötpotatis

Frågan om vad som är skillnaden mellan potatis och sötpotatis samt vilken som är bäst får vi väldigt ofta. Svaret blir nästan alltid att – det är två skilda råvaror så en jämförelse är inte så aktuell och inte heller rättvis. De delar lite olyckligt namn vilket gör att man gärna vill sätta dem i samma fack och då göra någon form av klassificering av vilken som är bäst.

Vi kommer med andra ord inte göra en jämförelse mellan potatis och sötpotatis.

Förtydligande kring potatis

Vanlig potatis kan ingå i en Paleokost, detta är något som man själv får ta ställning till. Potatisen har länge varit omtvistad inom Paleosammanhang fast det är numera en råvara som kan ingå.

Inom LCHF så utesluter man potatis, tillsammans med övriga rotfrukter, på grund av mängden kolhydrater (då ett av syftena med kosten LCHF är att starkt minska kolhydratsintaget) och i Crossfitsammanhang önskar man minska på stärkelse, vilket finns rikligt i potatis, så då undviker man gärna potatisen även där.

När det gäller Paleo så har ett motiv, till att utesluta potatis, tidigare varit att potatisen är en relativt ny råvara för människan. Den är selektivt framodlad för att bli ätlig, dock så har flera vanliga grönsaker och rotfrukter förändrats av människan ”genom åren” och det skulle därmed bli ganska svårt att äta en Paleokost med det motivet.

Efterlikna våra förfäder

Vad man dock aldrig får glömma är att vi enbart kan EFTERLIKNA en Paleokost i vårt moderna samhälle. Det går helt enkelt inte att äta EXAKT som man gjorde under den Paleolitiska eran, men vi kan efterlikna det våra förfäder åt och därmed uppnå fina hälsoeffekter. Ren och naturlig mat är fantastisk!

Vi har sammanställt en Råvaruguide för Paleo, klicka dig in här om du är nyfiken på vilka råvaror som ingår.

Åter till sötpotatis

Ett annat namn för sötpotatis är Batat. Sötpotatis är en flerårig fröväxt och det är själva roten som är ”sötpotatisen”. Den kan komma i många olika färger, så som: orange (vilket sannolikt är den vanligaste), vit, rosaröd, lila eller brun. Den har en sötaktig smak och går att använda till en rad olika saker, man kan koka den, ugnsbaka, ugnsrosta, grilla, mosa, i soppa eller gratäng! Användningsområdet för en sötpotatis är med andra ord väldigt stor och den fungerar fint till otroligt många olika typer av rätter.

Näringsvärdet är inte heller fel, innehåller både rikligt med vitaminer och mineraler. Bland annat: vitamin E, C och A samt mineralerna: järn, koppar, kalium, magnesium och folsyra.

Sötpotatis är verkligen mångsidig och passar till mycket, det är helt enkelt en tacksam råvara att ha hemma. Vår favorit just nu är att ugnsrosta sötpotatis, det blir en väldigt härlig smak och det är så enkelt att göra. I Paleoskafferiet så finner du flera goda recept för sötpotatis och även tips på vad de kan serveras tillsammans med. Klicka dig in till alla våra sötpotatisrecept här.

Så njut av en god paj, en härlig gratäng, smarriga plättar eller ett gott tillbehör som mos eller hummus. Allt med sötpotatis.

Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny paleoblogg paleorecept basvara matblogg

7 Jun 2017
Løkken 2017

Løkken i Danmark

Løkken är för oss en plats för återhämtning och lugn, det är nu tredje året i rad som vi åker på (den numera traditionella) en resa till vårt grannland Danmark. En vecka med nära och kära i slutet av våren när turismen inte riktigt kommit igång men när temperaturen ändå smugit sig uppåt en hel del och gör vistelsen härligt varm.

Landskapet, havet och de fantastiska sandstränderna lockar till ett liv utomhus. Ett lugnare liv där dagarna till största delen tillbringas på stranden, där vi njuter av ljudet från vågorna samtidigt som picknickkorgen bara är på en armlängds avstånd.

Løkken hytter

åppelpaj med utsikt

Løkken skärmflyg

Precis som traditionen bjuder så hyr vi ett stort hus, några hundra meter från stranden, tillsammans med Magnus mor, hans syster med fru och deras son (vår gudson) Liam.

Under en vecka njuter vi av fantastiskt god mat, många härliga strandpromenader, lugna stunder och självklart mycket bus och lek med vår gudson.

Stranden och de öppna ytorna erbjuder en frihetskänsla som uppmanar och bjuder in till ”spring i benen”, på stranden, i vattnet, runt hytterna och tillbaka till picknickkorgen! När vi inte vill gå ner i vattnet för att det är lite kallt och man har blivit ”bekväm och vuxen” så tar Liam oss i handen och säger – Kom, det är ingen fara. Efter det så springer man ner i vattnet med hela hjärtat fyllt av kärlek!

Lökken Liam hav

Digital nomad

Vi känner lite extra tacksamhet över att vara Digitala nomader när det kommer till att resa och egentligen helt obehindrat kunna jobba från varhelst vi önskar, det är en stor förmån och lyx. Att kunna tillbringa dagar på stranden i Løkken och ändå sköta sitt jobb, helt magiskt!

Løkken VW

Och apropå jobb så planerar vi in aktiviteter till hösten, kommer bli roligt och spännande. Längtar redan nu, men först ska vi ha en underbar och lång sommar!

Vi vill gärna avsluta med våra ledord – Tid att njuta, Bara vara och Vila lite.

Mycket nöje
Magnus & Jenny lökken lökkern Løkkern Denmark paleoblogg livsstilsblogg livsstil Digital nomad

4 Jun 2017
DAGG 2

Nätmagasin DAGG

För någon månad sedan så blev vi kontaktade av ett helt nystartat Nätmagasin som heter DAGG. De är ett livsstilsmagasin som brinner för en hållbar livsstil och lantliga entreprenörer, väldigt roligt och en inriktning som både berör och är spännande. Magasinet ville intervjua oss på grund av den livsstilen vi lever, smickrande och roligt.

Besök gärna magasinet DAGG här och läs flera intressanta och inspirerande reportage.

Vår resa

Vi har gjort en resa i både hälsa och livsstil under senare år, de är tätt sammankopplande och för oss innebar en lång tids sjukdom starten på dessa resor – i efterhand, när man reflekterar och tänker tillbaka, så är det konstigt hur livet kan variera och vilka väga man leds in på. Det som under en lång period på många sätt var hemsk, jobbig och hämmande blev en nystart och en vändpunkt. Det blev en kreativ katalysator som på ett organiskt sätt idag växt till en verksamhet och ett liv som Digitala nomader.

Kul att bli uppmärksammad och få vara med om att bli intervjuad på grund av det liv man lever. Att bli fotograferade, intervjuade och att sitta ner och prata om sitt liv, de val man gjort samt vilken bakgrund man har känns väldigt nervöst, kul och så spännande. När vi nu i efterhand läst reportaget hos DAGG så får man lite perspektiv till den utvecklingen man faktisk gjort under en relativt kort tid och att genom någon annans ord se detta är en underbar känsla!

DAGG 4

DAGG

Läs reportaget om Under vårt tak hos nätmagasinet DAGG, inlägget ”Paleo för kropp och själ” hittar du här.

Hoppas att du kan bli inspirerad till att göra eller utveckla just dina drömmar och din resa. Det går att leva annorlunda och man kan följa sina drömmar, hur knasiga och tokiga de än kan verka! Man behöver bara ta det där första steget och man behöver tro på sig själv, uttrycket ”Det blir alltid som man tänkt sig” ligger det en större sanning i  än vad man först kan ana. Dröm stort, våga och ta första steget!

Trevlig läsning
Magnus & Jenny

Bilder: Linda Tengvall

1 Jun 2017
Rabarberpaj 2

Rabarberpaj

För några år sedan fick vi en planta med rabarber från, vår gudson, Liams mamma. Rabarberna hade stått i hennes farmors trädgård och när nu huset skulle säljas var det viktigt att rabarberna skulle få en ny plats nära henne då det både var ett minne av hennes farmor och barndomen. Eftersom de bor i lägenhet var valet enkelt att hitta en plats för dem i vår trädgård.

Vi märkte snabbt att platsen som vi valt att plantera dem på inte var så gynnsamt för dem så förra våren flyttade vi dem till en ny plats. Förra sommaren var skörden liten men i år har den riktigt exploderat och nu kan vi njuta av härliga rabarber i stort sett så ofta vi vill.

Rabarber på olika sätt

När vi grillar, plockar vi gärna lite rabarber och kokar en Rökig BBQ-sås med rabarber och rosmarin. Supergod att både servera till det grillade eller att pensla köttet med före det läggs på grillen. Smulpaj med rabarber är också en sådan favorit som vi gärna Njuter av till kaffet och visst smakar det så mycket bättre när man plockat rabarberna direkt från landet.

Smulpajsdeg

Sedan tidigare har vi ett recept på Smulpajsdeg i vår receptbank Paleoskafferiet som passar perfekt till alla slags bär och frukter, eller vad man önskar ha i sin smulpaj. Variationen på hur man smaksätter sin paj eller paj deg kan dock variera från gång till gång men nu tänkte vi dela med oss av hur vi gör vår Rabarberpaj, så god och enkel!

Så nästa gång du vill baka något gott till kaffet så låt dig förföras av denna underbara Rabarberpaj!

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till vår Rabarberpaj hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus paleo baka paleorecept naturligmat naturlig mat sverige paleosverige sommar paleoblogg matblogg livsstilsblogg recept nyttigt