23 Maj 2017
paleo30dagar

Vårens Paleo30dagar är klar

Då har vi precis avslutat vårens omgång av Hälsoutmaningen Paleo30dagar och återkopplingarna börja nu ramla in, fantastiskt roligt att få läsa om de hälsovinster som deltagarna gjort!

Deltagarna har under 30 dagar ätit en strikt Paleokost, alla har fått en komplett meny kopplad till recept och även en inköpsguide för att underlätta inhandlingen av råvaror. Till utmaningen följer även en råvaruguide vilket är bra om man önskar göra egna rätter, här är alla de råvaror som ingår i utmaningen upptagna. Det går alltså att se den medföljande menyn som en inspirationskälla och istället laga egna rätter enligt råvaruguiden.

Rörelse är otroligt viktigt för människan och vi har i samarbete med ExactMove tagit fram ett jättefint rörelseschema där man går igenom och tränar människans basrörelser, målet här är att öka rörlighet och styrka och därigenom kunna röra sig med lätthet och utan smärtor. Rörelseschemas innehåller både ett välbeskrivet manus samt video´s så att man kan se visuellt hur övningarna genomförs. Väldigt lätt att följa och mycket uppskattat.

Ren och naturlig mat tillsammans med rörlighet och sömn är det som vi människor behöver för att må precis så bra som det biologiskt är tänkt! Kroppen är fantastisk och kan reparera mycket genom att man tillgodoser de biologiska behoven som den har. På enbart 30 dagar så märker man en klar skillnad, väldigt intressant och nästan lite magiskt.

Så, vad väntar du på – testa Paleo30dagar du också!

Deltagarnas egna ord om Paleo30dagar

Citat från deltagare av Paleo30dagar:

Sen hoppade jag på er utmaning och kände ganska snabbt att det här var en kosthållning som helt och hållet passade mig.
Det var väldigt skönt att slippa väga och mäta maten.
Jag är inte sötsugen, vilket jag alltid var förut.
Sömnen blev ännu bättre. Somnade på 2 minuter och sov lugnare under natten och upplevde att jag låg mer stilla.
Jag gick ner totalt 4 kg, -2 cm på låren, -1 cm på rumpan, -3 cm på magen, -4 cm på midjan, +-0 på armarna ändå stramade jag åt dom och lite gäddhäng försvann.
Maten har varit fantastisk god, lättlagad och enkel att planera.

Ann

Era mailutskick har också känts bra under denna tiden, påminns om att det är en utmaning. De har också varit informativa om vad som kan väntas.
…jag är glad att ni finns som tar detta med mat/näring på allvar och kämpar på med att sprida budskapet att det finns hjälp att få.

Linnéa

Jag känner att jag har lärt mig betydligt mycket om vad jag egentligen vill äta.
Jag har gått ner 5,5 kg och minskat i omfång både här och där. Mina kollegor säger att jag ser så pigg och fräsch ut.
Nu är jag så full av energi och det är så härligt att orka hålla på ännu mer.
Jag kommer fortsätta med Paleo på många sätt tror jag, och skulle jag tappa tråden så kommer jag att hänga på utmaningen i höst igen.
Ha en härlig sommar och tack för all support och bra material.

Anneli

Vi har gillat många av recepten och matlagningen har gått galant.
…jag upplever att sömnen blivit bättre. Lugnare på något sätt.
Totalt har jag tappat 3.2 kg. 3 cm vid midjan, 3 cm vid rumpan. Det ska bli spännande att fortsätta äta paleo inspirerat, även om det inte kommer vara lika strikt.

Tobias

Min mage har lugnat ner sig väldigt mycket och det ser jag som den stora fördelen med maten.

Cecilia

…jag har diabetes typ 1 och ville så gärna vara med i denna utmaning då jag kände mig mkt motiverad!! I början var det ett litet kämpande med en del känningar! Men jag har kämpat på och sänkte mina insulindoser!!
Jag har inte haft något sötsug och det har gått jättebra att följa menyn!
Magen har skött sig som en klocka o inte känt mig svullen som jag kunnat gjort tidigare!! Känner mig lättare i hela kroppen!! Visade sig oxå på resultatet 4 kg mindre och sammanlagt 7,5 cm mindre! Jag är nöjd!!

Gerd

Inte hade jag någon särskild övervikt innan men har ändå gått ner 3 kg. Detta är ju helt otroligt och om jag någon gång tidigare har försökt att gå ner något kg så har det i stort sett varit omöjligt.
Tack för att ni har fått in mig på rätt spår. Jag har blivit av med mina laster.
…inte är jag heller sugen längre och det är ju helt fantastiskt.

Mona

Nästa Paleo30dagar

Nästa omgång av Hälsoutmaningen Paleo30dagar startar den 11:e september 2017. Det är en personlig hälsoutmaning som kan ge riktigt stora hälsovinster, man behöver dock vara beredd på att engagera sig lite extra i kosten dessa dagarna samt lägga ner lite tid, MEN resultatet kan också bli riktigt bra!

Om ni redan nu känner er lockade att vara med till hösten så skicka gärna ett mail till oss på info@undervarttak.se med ordet ”Paleo30dagar” i meddelanderutan så skriver vi upp er på en lista och återkommer sedan automatiskt med all information inför starten.

Läs gärna mer om Hälsoutmaningen Paleo30dagar här.

Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny Paleo paleoblogg utmaning kostutmaning hälsoutmaning

21 Maj 2017
Bättre sömn

10 tips för en bättre sömn

En bättre sömn är så otroligt viktigt för oss människor. Medans vi sover sker en återkoppling, återhämtning och reflektion som är absolut nödvändig. En bättre sömn betyder alltså mycket för vårt välbefinnande.

Vi har tidigare skrivit om hälsofördelarna med sömn samt vad en sömnbrist kan leda till, klicka dig gärna in och läs mer om dessa här.

Alla kan vi få en förbättra kvalité på vår sömn och det finns alltid något man kan göra för att i längden må bättre. Vi får oftast höra att tiden inte räcker till för att få tillräckligt med sömn då omkring 8 timmar per dygn är att föredra, men man kan som sagt förbättra kvalitén på de timmar som man faktiskt får. Genom att göra olika val i vardagen så kan allmänhälsan och energin bli betydligt bättre.

Tips

  1. Stäng av elektronik. Stäng och lägg undan mobiltelefon, paddan, TVn, datorn och liknande. Det blå ljuset som dessa utstrålar stör kroppens ”sömnhormon” (melatonin) och skapar en obalans. Bra om man har en helt elektronikfri timme innan man ska sova. Bra även om man stänger av (drar ur sladden för) trådlösa nätverk.
  2. Undvik kaffe. Man bör ta sin sista kopp kaffe innan 16-tiden, efter detta kan koffeinet som finns i kaffet påverka kroppen negativt (i meningen somna) och ge upphov till insomningsbesvär.
  3. Rutiner. Hitta en rutin som passar dig fint på kvällen, något som förbereder dig för sängen. Läsa en bok, dricka något varmt som lugnar, meditera eller liknande.
  4. Mörkläggning. Ditt sovrum bör vara så mörkt som det bara går, ljus påverkar kroppen negativt.
  5. Frisk luft. Vädra i sovrummet, kanske sova med fönstret lite på glänt. Försök undvika att stänga in dig i ett litet rum med dålig ventilation.
  6. Svalt. Omkring 18-20 grader är i genomsnitt mest den mest fördelaktiga temperaturen när man ska sova.
  7. Träning. Undvik träning för sent på eftermiddagen/kvällen, detta sätter igång en massa hormoner som verkar uppiggande! Morgon och förmiddagar är perfekta för att träna.
  8. Sömntåget. Vi har en inbyggd biologisk klocka som säger till oss när vi bör sova. Man brukar säga att sömntåget går vid 22:00 på kvällen, det är med andra ord omkring här vi bör lägga oss.
  9. Värdet av sömn. Vet om värdet av sömnen, man får så mycket tillbaka i form av energi och hälsa. Läs mer om hälsofördelarna här.
  10. Solljus under dagen ger dig en bättre sömn på natten. Så ljus på dagen och mörker på natten, lätt som en plätt.

Sedan finns det en sak till som egentligen borde vara helt självklar, ren och naturlig mat! Man ska inte underskatta värdet av vad riktig mat gör för oss människor. För mängder av recept och massa fin matinspiration så är det bara att klicka sig in till vår receptbank Paleoskafferiet.

Tipsen syftar till att få en bättre sömn, helt enkelt höja kvalitetssömnen genom små och enkla medel.

Alla dessa 10 tips är helt GRATIS och man behöver inte köpa något för att kunna genomföra dem, snarare så är det tvärt om – man kan spara pengar (el) genom att stänga av elektronik och sänka temperaturen i sovrummet! Så det finns inga hinder för att inte börja följa tipsen direkt, här finns bara fina hälsovinster!

Sov så gott.
Magnus & Jenny

16 Maj 2017
paleohelg 2

Paleohelg fylld med inspiration och glädje

Fyllda av inspiration och glädje, och med en känsla av tacksamhet och lycka så startar vi vår vecka. Vi har haft en underbar Paleohelg (den 13-14 maj 2017) i vårt vackra Sätila!

Våra förhoppningar och önskningar inför helgen har vida överträffats! Det sker något magiskt när man samlas människor med olika bakgrund, kunskap och erfarenhet. Det skapar nya möten, en härlig dynamik, ett kunskapsutbyte utöver det vanliga, stor glädje och alla dessa erfarenheter som man får ta del av. Allt på en gång.

Det är för andra gången som vi nu anordnar en Paleohelg och denna gång var inriktningen Hormoner samt Naturlig rörelse. Två viktiga områden och även väsentliga delar inom Paleolivsstilen.

Vårt mål är att deltagarna efter helgen ska åka hem med ny kunskap och nya insikter, och självklart att de ska fått ta del av vår livsstil samt en massa underbar mat. Bonusen, som de själva bidrar med, är alla möten och intressanta livsberättelser.

Hormoner

Lördagen inleddes med dropinfika och lite mingel, därefter samlade vi ihop oss och hade lite lätt information om vad helgen skulle innehålla samt en presentation. Alla deltagare fick sedan berätta lite om sig själva och varför de hamnat just här, väldigt intressant och spännande att höra.

Paleohelg

Birgitta Höglund tog sedan vid och berättad lite om sin livsresa samt bjöd på underbar buljong tillagad i Wonderbag samt lite frökex från Huså som bakas på hennes recept. Gott och näringsrikt.

Birgitt Höglund

Wonderbag

Mingel

Lunch 1

Efter en härlig lunch var det så dags för Therese Renåker och hennes första föreläsningsdel ”Hormoner i mat”. Det finns så otroligt mycket intressant kring hormoner och hur de påverkar precis ALLT i vår kropp. Här skulle man verkligen vilja djupdyka och få ännu mer kunskap inom området.

Therese Renåker

Innan nästa föreläsningsdel ”Hormoner och stress” så bjöds det på kaffe och gofika, att få sträcka på benen efter att man suttit en stund ska aldrig underskattas.

Shot fika

aprikos bollar

Stress påverkar oss alla och dagens samhälle är inte riktigt uppbyggt kring våra ledord – ”Tid att njuta”, ”Bara vara” och ”Vila lite”. Funktionen stress har en viktig och bra funktion men i vårt moderna liv så har den fått en annan innebörd för kroppen och jämnvikten stress/lugn har blivit snedvriden vilket kan ge allvarliga och svåra konsekvenser för vår kropp.

hormonföreläsning

stileben

hormonanteckningar

Föreläsningarna om hormoner gav upphov till många tankeställare och inspirerade till att själv forska vidare inom området men även att omgående göra små förändringar i livet och vardagen vilket kan ge stora effekter!

Paleomat

Dagen avrundades med en fantastiskt fin trerätters middag på Restaurang Båthuset, allt helt Paleo, allt lagat på plats och med mycket både ekologiska och närodlade råvaror. Samtal, skratt, allvar och glädje, tankar ventilerades och kunskaper utbyttes. En underbar middag helt enkelt!

Lunchbord 1

samtal

paleohelg 1

Naturlig rörelse

En god natts sömn på Pensionat Kajutan följdes av frukostbuffén som bjöd på det mesta, både varmt och kallt. Här kunde man verkligen plocka på sig en rejäl Paleotallrik.

Under söndagen så fick vi glädjen att delta i en workshop som Åsa Rylande höll i, ”Rör dig med lätthet”. Människans naturliga rörelsemönster och hur vi kan förflytta oss med lätthet utan att förbruka massa energi. Så intressant och roligt. Alla deltagare hoppade, kröp, balanserade och sprang på stranden i Sätila. Stort fokus sattes på foten och hur viktig denna kroppsdel är för hela kroppen, här har man mycket att lära och vi alla fick med oss både tips och trix för hur vi kunde utveckla rörlighet, styrka och balans hemma.

exactmove

naturlig rörelse 1

balans 1

balans

Naturlig rörelse 2

krypa

krypa 1

slackline

gruppfoto

När sedan helgens sista lunchen var avklarad så kom det oundvikliga avskedet och vi sitter nu hemma i vår lilla stuga med många härliga minnen och känner oss fyllda med inspiration och glädje!

Vi vill även passa på att tacka alla våra sponsorer som bidragit på lite olika sätt (bland annat till en fantastiskt stor och välfyllt Goodiebag!) under vår Paleohelg – Stort tack!

PurePharma (Puori)
Superbonobo
Wildchips
Sätila of Sweden
MyMuesli
Wonderbag
Huså bröd
Kryddburken
Body Butter

goodiebags

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus

 

Tack Cecilia Sand för alla foton!

7 Maj 2017
FullSizeRender

Tomatpaj med pesto

Att bjuda på en god matpaj är aldrig fel när man har vänner på besök eller när man är sugen på något extra och denna Tomatpaj är inget undantag. Tillsammans med en stor och härlig sallad har man en fantastisk måltid.

Festligt med paj

En paj tycker vi känns lite extra festligt och kanske är det just för att en god paj sedan barnsben har varit förknippat med festliga tillfällen. Idag så är det inte riktigt på samma sätt utan vi njuter mer än gärna av en god paj när som helst i veckan. Det är gott, är enkelt och går snabbt att göra.

Men visst är det smidigt att laga en eller flera goda matpajer när man ska bjuda många. En god paj är också perfekt att ta med sig ut i det gröna när man ska på utflykt eller picknick. Dessutom så fungerar de flesta pajer att äta lika bra kalla som varma, det är ju toppen och väldigt smidigt vid många tillfällen.

I vår receptbank Paleoskafferiet hittar du recept på många goda pajer och nu får de även sällskap av denna Tomatpaj med pesto. En vegetarisk god paj som passar att servera precis som den är tillsammans med en sallad, på buffébordet eller som ett gott tillbehör till fisken, kycklingen eller köttet. Bara att njuta!

Pesto

Peston som vi använder i receptet är gjord på kirskål som är perfekt att plocka och använda till pesto, i sin sallad eller smoothie men det går givetvis även att använda bladspenat, basilika, ramslök, morotsblast eller vad man önskar att göra sin pesto på.

Låt dig väl smaka av denna härliga paj!

För recept och hur du går till väga titta in i Paleoskaffferiet. länk till vår Tomatpaj med pesto hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleo paleorecept sverige paleosverige paleotips paleomat paleopaj mat matblogg paleoblogg matinspiration

6 Maj 2017
Kirskål

Kirskål

Ogräs eller inte? Ja, vi är nog många som suckar över denna lilla gröna växt som växer överallt där den inte ska växa, så även i vår trädgård.

I år så tänkte vi att vi skulle minska på suckandet och öka på ätandet, för kirskål går ju utmärkt att äta och kan ersätta spenaten i stort sett rakt över.

De små spröda bladen är som allra godast, när det växter sig stora kan de bli lite beska i smaken men kirskål växer under hela våren och sommaren så det går att få tag i nya små spröda blad hela tiden under denna period och även en liten bit in på hösten.

Kirskålen är en gamal växt som från början odlades i många klosterträdgårdar och användes både som läkeört och grönsak. Den har sedan dess spridit sig otroligt och kan nu ses i stort sett var man än vänder sig.

Så varför sucka när man kan äta! Ge dig ut och plocka kirskål, de är lätta att känna igen på sin blad som är två gånger trefingrade med breda, spetsiga, tandade blad.

Du kan använda kirskålen i din sallad, i din smoothie, när du gör pesto eller om du önskar njuta av den även i vinter så förväll den och frys in.

Så ogräs eller inte? Ja, det får var och en avgöra men vi ser på kirskålen lite annorlunda efter att vi nu börjat använda den i vår matlagning!

Naturens skafferi är fantastisk så varför inte passa på! Låt dig även inspireras av våra inlägg om nässlor, ramslök, björksav och granskott också fina ätbara råvaror som går att hitta i vår vackra natur.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus gratis Paleo paleoblogg gratismat paleotips ätbara växter