16 nov 2019
Tapiokastärkelse på en liten träsked

Tapiokastärkelse

Tapiokastärkelse, eller tapiokamjöl som det även kan kallas, är ett 100% naturligt glutenfritt mjöl.

Detta mjöl är utmärkt att baka på och man kan göra massor av gott.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Hur får man tag på Tapiokastärkelse?

Det kan vara lite svårt att få tag på Tapiokastärkelse, men här är två bra tips:

  • Välsorterade matbutiker kan ha tapiokastärkelse på hyllan för ”Glutenfritt” (fråga gärna personalen om du inte hittar, kanske kan de även ta hem till dig om det inte finns i butiken).
  • Många webbutiker som säljer matvaror kan ha Tapiokastärkelse, du kan bland annat beställa direkt från Svensk Hälsokost.

Knapp till att köpa tapiokastärkelse

Vad är Tapiokastärkelse?

Tapiokastärkelse kommer från Kassavaroten som alltså är en rot. Roten kan kallas vid flera olika namn, bland annat: Tapioka, Manioca, Maniok, Cassava, Kassava eller Yuca.

Kassavaroten i sin rotform är en basföda på många håll. Dock så är den rent näringsmässigt ganska ”fattig”, roten innehåller i princip bara kolhydrater och väldigt få näringsämnen.

Inom Paleokosten så är det med andra ord ingen basföda utan räknas som ett tillbehör.

Mjölet är i näringssynpunkt ganska likt ett vanligt vetemjöl men med den STORA skillnaden att Tapiokastärkelse/-mjöl är naturligt helt fritt från gluten samt saknar helt flera av de antinutrienter ett vetemjöl innehåller.

Växten har sitt ursprung i Brazilien, Sydamerika. Portugisiska och spanska upptäcktsresande har sedan spridit växten till Afrika och Asien. Den frodas och trivs bäst på tropiska platser.

Stärkelsen utvinns från Kassavaroten och bildar ett vitt och relativt neutralt och smaklöst mjöl/pulver. Man kan förnimma en något söt smak från mjölet.

En påse med Tapiokastärkelse samt en sked med lite tapiokastärkelse på

Just för att det är så smaklöst och dessutom neutralt i färgen gör att Tapiokastärkelse blir väldigt användbart i många olika sammanhang.

Det fungerar utmärkt att baka bröd på, både mjuka och hårda kakor samt att använda som ett förtjockningsmedel i matlagning (sås, grytor, o.s.v.) och även till kräm.

Snabba fakta och fördelar med Tapiokastärkelse

  • Brett användningsområde – baka bröd, kakor och annat gott, fungerar som förtjockningsmedel till sås och grytor.
  • 100% naturligt glutenfritt.
  • Ett relativt billigt mjöl som fungerar till så mycket!
  • Smakneutralt vilket gör det bra i många olika typer av sammanhang.
    Kan ersätta t.ex. potatisstärkelse vid redningar.

Knapp till att köpa tapiokastärkelse

Är Kassavamjöl samma sak som Tapiokastärkelse?

Från kassavaroten så kan man få både Kassavamjöl och Tapiokastärkelse.

Dessa två mjölsorter har lite olika egenskaper och ger alltså lite olika resultat i det färdiga bakverket eller den färdiga rätten. De är alltså inte samma mjölsorter och fungerar därmed lite olika.

Då Tapiokastärkelse är just ett stärkelsemjöl så kan man självklart använda detta till att t.ex. reda såser, grytor, krämer och liknande (blir transparant i vätska). Det har samma eller liknande förmåga och egenskap som potatismjöl och majsstärkelse i dessa sammanhang.

MEN till skillnad mot potatis- och majsstärkelse så hanterar tapiokastärkelse frysning mycket bättre vilket gör att det fungerar utmärkt som förtjockningsmedel i glassrecept.

Man kan även köpa Arrowrot, det finns vanligen på kryddavdelningen i din butik, och detta är exakt samma sak – alltså Tapiokastärkelse och det används som redning.

Tapioka kan, enkelt förklarat, binda vätska i en gel. Detta gör att man får en ”liknande” egenskap som mjölsorter med gluten och man kan därmed baka massor med härliga bakverk helt glutenfria!

Ett Kassavamjöl ger ett lite grövre resultat och har inte samma bindande egenskap som Tapiokastärkelse. Kassavamjölet har lite mer egensmak samt innehåller utöver kolhydrater även lite protein och fett.

Recepttips

Vi har i vår receptbank Paleoskafferiet flera tips på vad du kan göra med Tapiokastärkelse, bara att klicka sig in på de olika recepten och inspireras till massa glutenfria bak- och matalternativ.

Stekpannebröd

Små brytbröd

Morotsscones

Paleopizza

Rabarberkräm

Jordgubbspaj

Krusbärskräm

Pulled beef taco style

Här vill vi även passa på att tipsa om våra böcker där vi har massor av Paleorecept för alla tillfällen.

Boken Nyttigare Gott har flera recept på godsaker som bland annat innehåller Tapiokastärkelse. Är du nyfiken finns böckerna att köpa på vår webshop.

Annons på kokböcker

Förvaring

Tapiokastärkelse har en väldigt lång bäst före datum och håller sig fint under många år så länge förpackningen är väl försluten, inte utsatt för värme, fukt eller insekter.

Man ska förvara mjölet torrt och absolut inte i kyl eller frys.

Avslutande ord

Med Tapiokastärkelse kan man göra mycket gott och spännande och dessutom helt glutenfritt.

Testa och experimentera i ditt kök, prova våra recept som vi tipsar om lite högre upp i detta inlägg först så att du ser hur mjölet fungerar och gör sedan egna favoriter.

Tapiokastärkelse är ingen dagligvara inom Paleo utan något man använder vid olika tillfällen då detta passar fint och man kanske önskar sig ett gott bröd, en kaka eller liknande.

Att reda sås, grytor, m.m. är helt ok då mängden självklart spelar stor roll.

Njut av goda glutenfria bak- och matverk!
Magnus & Jenny
tapiocastärkelse tapioca tapiocamjöl tapiokamjöl cassavamjöl glutenfri

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleoskafferiet påsk Ren & Naturlig Mat Springa Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube Ätbara insekter