Mandelsmör

Tillbaka
Mandelsmör i en liten skål

Mandelsmör

Hur många älskar mandelsmör? Upp med en hand! Vi tycker det är helt magiskt gott och njutbart.

Det är dessutom helt naturligt och består vanligen enbart av just mandlar. Vi tillsätter dock gärna lite havssalt, blir ännu godare.

En nypa havssaltet lyfter smaken på smöret ännu mer och plockar fram mandelns naturliga aromer, vilket vi uppskattar mycket.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Är du ivrig och sugen på att köpa mandelsmör direkt så finns ett par riktigt fina varianter att köpa:

  1. Vitaprana mandelsmör – Bäst, både ekologiskt och raw borgar för toppkvalité!
  2. Monki mandelpasta – Billigare, ekologisk och lite grövre textur vilket ger en god upplevelse!

Man köper eller gör enkelt själv sitt mandelsmör. Naturligt, supergott och enkelt. Detta är ett smör som passar till mycket, både i maträtter och efterrätter eller precis som det är!

Artikeln innehåller:

  1. Vad är mandelsmör?
  2. Energiinnehåll och näringsvärde
  3. Antinutrienter
  4. Såhär använder du ditt mandelsmör
  5. Köp mandelsmör här!
  6. Gör eget mandelsmör
  7. Avslutande ord

Vad är mandelsmör?

Mandelsmör är enbart mandlar som mixas eller mals och då separerar oljan från mandeln vilket gör att det bildas en massa. Det kan även kallas för mandelpasta.

Allt är med andra ord en helt naturlig process där man inte på något sätt förstör eller manipulerar råvaran. Alla näringsämnen som finns i mandeln finns alltså även i smöret.

Då riktigt mandelsmör är en helt naturlig produkt utan tillsatser så kan man behöva röra runt i smöret när man öppnar burken. Detta för att oljan gärna separerar och lägger sig på toppen.

Energiinnehåll och näringsvärde

Mandlar är näringstäta och har en hög andel fett samt protein. Siffrorna som redovisas här nedan är ungefärliga då de kan variera på grund av var mandlarna vuxit.

Energiinnehållet är fördelat på mellan 50-60% fett, 20-30% protein och 5-10% kolhydrater. Samt att mandlar är fiberrika med omkring 10% fiber.

När det gäller näringsvärde så är det speciellt vitamin-E som sticker ut, detta är en vitamin som det finns rikligt av i mandlar. Men även flera av vitamin-B ligger bra till och speciellt då B2 och B3.

Tittar man på mineraler så är Magnesium och Fosfor mycket bra representerad, därefter kommer Järn, Kalium, Kalcium och Zink.

Mandeln är med andra ord en väldigt fin källa till många näringsämnen.

Antinutrienter

Alla nötter innehåller mer eller mindre antinutrienter som t.ex. fytinsyra och lektiner. Antinutrienter är, precis som namnet antyder, motsatsen till näring.

Antinutrienter finns i nöten för att artens fortlevnad är beroende av nöten. Detta är ju fröet som ska skapa ett nytt mandelträd.

Antinutrienterna är alltså en skyddsmekanism för nötter och något som ska förhindra att nötterna tappar sin näring innan de hamnar på en fin plats för att gro.

Antinutrienter finns förutom i nötter bland annat även i fröer, spannmål och baljväxter.

Det innebär, enkelt förklarat, att antinutrienter hindrar kroppen från att ta upp mineraler som finns i råvaran. Men är det då helt meningslöst att äta t.ex. mandel? Nej, inte alls! Man kan väldigt enkelt få bort merparten av antinutrienter genom en blötläggning.

Läs mer om att blötlägga nötter i vår artikel Blötlägga nötter och fröer där vi har en guide och beskriver mer ingående hur man går tillväga vid en blötläggning av just nötter och även fröer.

Såhär använder du ditt mandelsmör

Nu till det riktigt roliga och goda! Mandelsmör går att använda i så många recept men det går självklart även att äta precis som det är. Riktigt njutbart och näringsrikt!

Ett fint tips som är väldigt enkelt är att skära upp frukt och dippa i smöret, otroligt gott och toppen till fredagsmys.

Här kommer några jättegoda recept som alla på olika sätt innehåller mandelsmör. Håll till godo:

Kycklinggryta med mango och mandelsmör

Bananglass med mandelsmör och hackad mandel

Efterrättspizza

Kaffesmoothie

Mandelsmör på en sked

Köp mandelsmör här!

Du köper enkelt och bekvämt ditt mandelsmör genom webbutiken Bodystore, de har några olika varianter och vi rekommenderar (självklart) att man köper ett som är utan tillsatser och ekologisk.

Två sorter som vi anser vara riktigt fina är Vitaprana Mandelsmör som är både ekologisk och raw samt Monki Mandelpasta som också är ekologisk.

Vitaprana innehåller enbart mandel medans Monki innehåller mandel och havssalt, Monki har även rostat sin mandel innan de görs till smör vilket ger en lite djupare smak.

Båda varianterna är mycket goda och det är helt enkelt en smaksak vilket man föredrar.

Gör eget mandelsmör

Det går faktiskt superenkelt att göra eget mandelsmör. Det man behöver, förutom det uppenbara, själva mandlarna, är en lite kraftigare mixer samt en portion av tålamod (det tar lite tid när man mixar mandlarna).

Detta är alltså allt du behöver, lätt som en plätt med andra ord!

Recept och beskrivning på hur du gör ditt eget smör hittar du i Paleoskafferiet. Här är det utförligt och tydligt beskrivet. Direktlänk till receptet här.

Hållbarhet

Man bör förvara sitt mandelsmör mörkt, torrt och svalt för bästa hållbarhet. Om man gör detta så kan hållbarheten bli väldigt lång.

En ganska vanlig rekommendation är att förbruka smöret inom två månader.

Avslutande ord

Mandelsmör är riktigt gott och går att använda i många recept, du har lite tips i denna artikel här ovan men använd fantasin och testa dig fram till din favorit!

Njut av nyttigt och gott mandelsmör.

Magnus & Jenny