11 okt 2012

Kokosnöten är fantastisk! Vilken otroligt fin frukt (jo den klassas som stenfrukt), med sin vita mjuka kokos och sitt härligt friska kokosvatten. Så mångsidig och användbar till så mycket! Kokosmjölk är en av de fina varorna som kommer direkt från kokosnöten och som passar mer än utmärkt in i Paleoskafferiet. Naturlig och näringsrik, innehåller bland annat fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium och zink – som sagt kokosnöten är fantastisk!

Om kokosnöten skördas grön används den främst för att dricka kokosvattnet, om den däremot får hänga kvar och mogna ombildas det mesta av vattnet till vitt fruktkött. Den blir då brun och det är så vi är vana att se de den i butiken.

Kokosmjölken kramas ur fruktköttet och den kommer alltså inte, som man kanske skulle kunna tro, från kokosvattnet. Kokosköttet rivs och vanligt vatten tillsätts, sedan silas och kramas massan. Ut rinner kokosmjölken, eller kokosgrädden – beroende på hur mycket vatten som tillsätts. Kokosgrädde är alltså mer koncentrerad kokos och därmed tjockare, sötare och fetare. Processen och användningen fungerar i princip på samma sätt som vanlig mjölk och grädde. Kokosmjölk beter sig mycket likt komjölk, den surnar om den inte står i kylskåp (efter att förpackningen öppnats). En öppnad mjölk håller i ungefär 5 dagar i kylskåp, den går även att frysa. Den tjockare delen av kokosmjölken (grädden) som lägger sig högst upp när mjölken står kallt går att vispa till vispad grädde. Tänk på att det bara är den översta tjocka delen som går att vispa, skumma av grädden och inget annat om du tänker vispa den.

Kokosmjölken (coconut milk) finns i alla varianter från lättare (även kallade light, de är helt enkelt mer utspädda med vatten och därmed ett dåligt köp! Köp “vanlig” och späd ut själv om du upplever mjölken för tjock) till den riktigt gräddiga kokosgrädden (coconut cream). Mjölken finns att köpa i de flesta butiker och de kommer i många olika förpackningar, vi väljer tetrapack på grund av att konservburkar oftast har klätts i en coating av plast inuti vilket vi inte uppskattar.

En riktig kokosmjölk ska inte innehålla något annat än kokos och vatten, det finns flera varianter som innehåller t.ex. förtjockningsmedel E466 detta för att inte verka utspädd och emulgeringsmedlet E471 tillsätts så att vattnet och kokosen blandar sig lättare – man behöver då inte skaka förpackningen… Undvik detta, kokosmjölken ska vara ren och naturlig! Leta efter sorter med hög andel kokos och självklart är ekologiska varianter att föredra.

Förutom att dricka kokosmjölken precis som den är (utmärkt att dricka innan ett träningspass eller ta med på cykelturen som energidryck!) eller hälla den över Paleo müsli så hittar du flera fina Paleo rätter gjorda med kokosmjölk som en ingrediens i Paleoskafferiet. Några av dem är: Äppelkräm, smoothies, morrotssoppa och Paleovåfflor. Gå in på Paleoskafferiet för ännu fler recept!

Magnus & Jenny

Thomas 24 juni, 2015 18:48 - Svara

Hej! Sedan årsskiftet är Kung Markattas konservburkar bisfenolfria om ni inte redan visste det. Deras kokosmjölk är ekologisk och innehåller endast 60 % kokosnöt och vatten, inget annat. Vill ni ha högre kokoshalt som i Santa Marias tetrapack så finns det även kokosgrädde som innehåller 80 % kokosnöt och vatten.

mm

undervarttak 30 juni, 2015 16:43 - Svara

Hej Thomas

Jodå, vi har koll på detta. Det avser (nästan alla) Kung Markattas burkar på 400 ml och de som är konverterade till BPA fritt bär den orangea märkningen ”bisfenolfri”. Kung Markatta har skrivit om det här: http://www.kungmarkatta.se/nyheter-och-press/posts/2014/december/nu-blir-kung-markattas-konservburkar-bisfenolfria/

Vi brukar köpa Santa Maria Extra Creamy Coconutmilk på tetrapack och den innehåller precis som du skriver 80% kokos och 20% vatten.

Magnus & Jenny

Ninna 26 juni, 2015 15:59 - Svara

Jag har försökt vispa men det fungerar inte. Det blir bara en grynig massa.

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleoskafferiet påsk Ren & Naturlig Mat Springa Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube Ätbara insekter