4 okt 2012

Mandelmjöl är en oerhört enkel och fin vara som passar väl in i Paleoskafferiet. Vanliga mandlar som mals till mjöl, fungerar lika väl till bakverk som till matpajer. I en paleo kost så utesluter man spannmål och mandelmjölet är då ett bra alternativ om man vill göra ett gott bröd eller en fin paj. Det är också bra rent näringsmässigt, innehåller bland annat magnesium, järn, kalium, koppar, mangan och zink.

Hållbarheten för mandelmjöl är vanligen 12 månader för oöppnad förpackning och 2 månader när den väl är öppnad, ska förvaras i rumstemperatur. Bra med lång hållbarhet och bekvämt. Mandelmjölet har ett högt fiberinnehåll och suger därmed upp mer vätska än “vanligt” mjöl, man bör därför minska/reducera mandelmjölsmängden till omkring 60% av originalmängden (alt. öka vätskemängden). Gluten finns inte i mandelmjöl och det uppför sig, på grund av detta, lite annorlunda. Gluten får jästen att jäsa (gör ett nätverk som håller luft och vattenånga inne i bakverket) och det är också ett bindemedel, det gör att bakverken med mandelmjöl blir betydligt plattare och de håller inte ihop lika väl som ett bakverk på “vanligt” mjöl.

Man kan själv göra mandelmjöl genom att köra mandlar i en mixer eller till och med i en gammal hederlig mandelkvarn! Det är en smaksak om man vill ha med skalet eller ej, utan skal (skålla mandlarna och ta av skalet och låt torka innan de mixas) så blir det ett finare mjöl som kanske är mer anpassat till “dessertbakande” och med skal så passar det bättre till matbakande. Sikta mjölet för att få ett fint resultat!

Det finns mycket man kan göra med mandelmjöl, som t.ex. Mandelmjölsbröd, Pajdeg och våfflor. Gå in på Paleoskafferiet för ännu mer recept!

Magnus & Jenny

16 sep 2012

Läste ett reportage om Bisfenol A som är en plastkemikalie, finns bland annat i matbehållare (matlådor), husgeråd, kvitton, bilens olika plastdetaljer och lacken (coating) som sitter på insidan av konservburkar. Med andra ord i allt som vi dagligen kommer i kontakt med! Från början togs ämnet fram av läkemedelsindustrin som ett syntetiskt kvinnligt könshormon (östrogen), men numera används det mest som en av alla komponenter i plaster. Plast har den otäcka egenskapen att de läcker ut kemikalier, det som är i kontakt med plasten blir alltså “smittat” av de kemikalierna som plasten består av – varav en är Bisfenol A.

Bisfenol A har hormonstörande egenskaper på människor och djur, framförallt så skadar det barns naturliga utveckling, det är därför förbjudet i t.ex. nappflaskor och barnmatsburkar – dock ej leksaker vilket är otroligt konstigt då barn upptäcker och bearbetar information genom att “känna av” saker med munnen. Dessa förbud kom så sent som 2011 (nappflaskor) och 2012 (barnmatsburkar), det finns även ett förslag om förbud mot ämnet i kvitton…

National Institute of Environmental Health Sciences i USA uppger att hormon relaterade sjukdomar ökat oroväckande under de senast 20 – 40 åren och det som ökat mest är astma, autism, fetma, leukemi, diabetes och dessutom ökar svårigheterna med att få barn. Under graviditeten (ofödda barn) och vid puberteten är människan extra känslig för exponering av kemikalier. Över 800 kända hormonstörande ämnen finns idag i vår vardag och över 50 kända hormonstörande ämnen finns lagligt i matförpackningar, Triklosan och Bisfenol A är två av de mer kända!

I reportaget så finns bland annat kokosmjölk i konservburk med som en av de livsmedel vilket innehöll högst halt av Bisfenol A. Konservburken med kokosmjölk är alltså lackad med plast som läcker ut i livsmedel och att just kokosmjölk har så hög halt förklaras bland annat av att den har en hög fetthalt och detta gör att Bisfenol A lättar tas upp av livsmedlet. Vidare kan även “förlagring” vara en förklaring till den höga halten, om kokosmjölken förlagrats på plastfat under framställningsprocessen så har även detta smittat livsmedlet.

Hur som helst så vill vi undvika kemikalier i möjligast mån och väljer därför alltid en annan förpackning än konservburkar som är lackade på insidan. Fråga i din butik innan ni köper livsmedel förpackade i konserver om de är lackade på insidan eller ej! Om de inte vet så kan de självklart gå vidare till leverantören och sedan återkomma med ett svar – man får vara besvärlig och man ska bry sig om sin hälsa och ta tillvara på sin rätt som konsument.

Här Under vårt tak lever vi efter devisen “det är det som du gör varje dag som påverkar dig mest”, vi försöker därför undvika ämnet Bisfenol A och det genom att ha med matlådor till jobbet (och förvara rester) i stål-, glas- eller keramikbehållare, undvika konservburkar med coating och använda husgeråd i stål, glas, keramik eller trä. Det finns massor att göra på förpackningssidan, livsmedel och hygienartiklar som vi bär hem från butiken har ett stark varierande utseende och det är vi som bestämmer om det kommer hem eller ej. Som konsument har vi alla en stor makt och vi ska välja livsmedel förpackade enligt vår egen övertygelse – på detta sätt påverkar vi i första hand vår butik som i andra hand påverkar leverantören/tillverkaren.

Vi vill leva ett liv med så lite kemikalier som möjligt i våra kroppar och att välja rätt matförpackningar tillsammans med ekologiska livsmedel är en bra början.

Magnus & Jenny

23 aug 2012

Vi har tidigare alltid haft med oss en matlåda i plast till jobbet och dessutom så åt vi direkt ur den, det är enkelt och bekvämt. Har aldrig funderat på att denna låda skulle kunna vara fel eller till och med farlig! Är ju noga med kosten och “packar” alltid ner både nyttiga och goda paleorätter.

Den sista tiden har vi dock fått upp ögonen för plast, vad den innehåller och hur den fungerar och framför allt vad den gör med vår fina mat! Det är genom bloggen “Pulstagning Löpning och Kost på rätt sätt“, som vi för övrigt fått mycket intressant läsning av, jag fick den där sista puschen vilken fick oss att ändra helt på våra matlådor. Numera har vi matlådor i rostfritt stål som är köpt på loppis! Försöker också alltid att förvara mat som blir över i burkar och fat av glas och porslin. Detta är ett lätt och bra sätt att göra en stor förändring mot ett bättre och renare liv.

När plast värms upp så läcker den ut giftiga ämnen, men även fettet i maten löser upp kemikalierna, som ftalater (utvinns från olja och är en mjukgörare) och Bisfenol A. Alla gifter som dessa läcker ut hamnar i min mat! Dessa gifter finns i en rad olika produkter som man använder dagligen, t.ex. livsmedelsförpackningar, matlådor, plastfilm, insidan av konservburkar, vattenflaskor, sportartiklar, solglasögon, bildelar och diverse elektronisk utrustning. Båda ämnena är kopplade till en rad olika hälsoproblem, så som, störd utveckling av hjärnan för barn, störd utveckling av reproduktionsorgan, cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Listan är lång och hemsk.

Redan på 1930 talet var det känt att Bisfenol A kunde härma det kvinnliga könshormonet östrogen och därigenom påverka fertiliteten och reproduktionen… om man bara går vår ålder bakåt i tiden så fanns tydligen inte 90 procent av alla de kemikalierna som vi numera exponeras för. Kemikalier tillsammans med stress, rökning, alkohol och dålig kosthållning ger ett förtidigt åldrande, “Eftersom tiden går åldras vi, men åldrandet är inte en funktion av tid utan är förenklat beroende av vår livsstil och omgivning” citat från Mark Schauss.

När man förvarar, värmer och äter ur en matlåda av plast så kommer oundvikligen farliga kemikalier in i maten och vidare in i kroppen, detta sker varje gång man använder en matlåda av plast. Fem dagar i veckan, tjugo dagar i månaden och tvåhundratjugo dagar om året! Med tesen “det är vad man gör regelbundet som påverkar dig mest” så är matlådan något som verkligen påverkar oss och som vi dessutom kan ändra på! Förvara mat i glasburkar och på porslinsfat, packa matlådan som vanligt men använd en glasburk eller en rostfri låda istället. Vi håller, här Under vårt tak, som bäst på att sortera ut plastförpackningar och köksredskap i plast samtidigt som vi ersätter med träredskap och glasburkar – vackert och lite mysigt!

DSC_0166

Magnus & Jenny

 

22 aug 2012

Vi har nyligen här Under vårt tak upptäckt ett fantastiskt gott tillbehör som är så självklart att vi inte tänkt på det.

Stekt vitkål!

Gott, enkelt, billigt och det passar oerhört fint till en massa olika rätter! Att steka vitkål och smaksätta med välsmakande kryddor och servera till t.ex. köttfärssåsen eller den grillade köttbiten.

För recept och hur man går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till Stekt vitkål hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus

30 jul 2012

Paleo musli

Paleo musli är något som är gott, mättande och enkelt att äta till frukost eller mellanmål. Att ta musli tillsammans med härlig Frisk avokadokräm eller att t.ex. strö över en fruktsalladen är fantastiskt gott och tillför en härlig struktur och krispighet. Fungerar ju även toppen som en egen liten krispig och god “gotterätt”.

Inlägget innehåller annonslänk.

Det går jättebra att hälla kokosmjölk eller mandelmjölk över sin Paleo musli, sedan är det bara till att njuta av alla härliga smaker.

De färdiga müsliprodukter som finns i butikerna är tyvärr ofta med både spannmål och socker, eller kanske till och med kemiska tillsatser, som ju alla går bort och därför inte är något alternativ till att köpa om man önskar äta enligt Paleo.

Men hur gör man då om man skulle längta efter krispigt god müsli? Ja som du förstår så har vi tips här nedan!

God musli

Tidigare har vi bara hackat nötter och frön och strösslat över kräm, frukt eller liknande, tillsammans med lite kanel så är det både gott och mättande men längtar ibland efter variation och den där extra goda smak som blir när man ugnsrostar!

Så mot köket och experimentera med lite olika nöt- och fröblandningar som får ugnsrostas lite försiktigt, efter att ha testat och experimenterat på olika sätt hittade vi fram till de smakerna som vi önskade och eftersträvade. Nötter, fröer, frukter och olika smaker möts i en härlig symfoni, som tillsammans blir till en super god och krispig Paleo musli!

Testa du också! Lovar att du inte blir besviken! Det är enkelt att göra sin egen Paleo musli och man vet exakt vad som ingår, det ger en härlig känsla.

Recept

För recept och hur man går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till Paleo musli hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus paleomusli musli Glutenfri glutenfritt müsli Paleomüsli paleorecept

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension CookEat Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil påsk Ren & Naturlig Mat Springa Squatty Potty Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga Äggersättning Ätbara insekter