1 feb 2013
kokossocker i en liten skål

Är kokossocker Paleo

Är kokossocker Paleo? Tja det är ingen dagligvara. Men jämfört med vanligt raffinerat socker och andra kemiska sötningsmedel så är kokossocker helt klart Paleo.

Inlägget innehåller köplänkar till bodystore.com

Vi får ofta frågor på om olika produkter är Paleo eller inte. Ibland är det väldigt lätt att säga ja eller nej medans andra produkter kräver ett längre svar.

Kokossocker består bara av en ingrediens och har en väldigt enkel och lätt process. Då blir frågan – Är kokossocker Paleo? – ganska lätt att besvara jämfört med många andra produkter som kan ha flera ingredienser samt mer avancerade tillverkningsprocesser.

Kokossocker kallas ibland även för kokospalmsocker eller kokosnektarsocker.

Är du nyfiken på att prova kokossocker så går det enkelt att köpa genom bodystore.com . Produkten brukar också finnas i välsorterade butiker och står då på avdelningen för ”Baka”.

Hur tillverkas kokossocker?

Man brukar tillverka kokossocker genom att tappa kokosblomman på dess sav (nektar), detta görs innan blomman utvecklats till en kokosnöt.

Genom en försiktig och långsam uppvärmning samt omrörning, värms saven till drygt 80 grader. Där står den sedan och sjuder sakta under några timmar och det som sker då är att saven kristalliseras. Den kristalliserade massan krossas och mals sedan till ett socker och man får då det näringsrika och smakfulla kokossockret.

Kokossocker är alltså inget annat än just saven från kokosblomman och tillverkningsprocessen är helt fri från kemikalier och andra tillsatser.

Att använda saven från kokosblomman, som sötning, är inget nytt. I Sydostasien finns tecken som tyder på att detta skett under tusentals år!

Så frågan – Är kokossocker Paleo kan med andra ord besvaras med ett ja.

Kokosnöt

Från kokosnöten kommer en massa fantastiska råvaror. I sig själv så har den kokoskött och kokosvatten, fantastiskt gott och näringsrikt! Den kommer dessutom i en förpackning som är både tålig och toppenbra.

Kokosnöten är trots sitt namn ingen nöt utan en frukt.

Av kokosköttet kan man göra en rad olika produkter. Alla ger mängder av möjligheter och samtidig håller de ett högt näringsvärde.

Kokosmjölk, kokosvatten , kokosolja , kokosmjöl , kokosgrädde, kokosflingor , kokossmör , kokoschips och MCT olja ! Det finns säkert fler bra produkter.

Av alla dessa kan man sedan göra helt fantastiskt goda maträtter, bakverk, godsaker och mycket annat.

Vi använder ofta kokos i olika bakverk och vill gärna passa på att tipsa om vår bok Nyttigare Gott. Den innehåller mängder av smarriga recept på bakat.

Här hittar man bröd, småkakor, tårtor, mjuka kakor och annat fint till både vardag och fest. Klicka dig gärna in och läs mer om boken Nyttigare Gott här.

Smak och användningsområden

Sockret som görs av kokosblomman är beigebrunaktig och smaken är mjuk. Den påminner lite om gräddkola men smakar, överraskande nog, inte kokos alls.

Man kan ersätta vanligt socker med kokossocker rakt av, alltså 1:1, både i bakverk och i matlagning.

Ibland kan det vara både gott, festligt och roligt att tillsätta lite kokossocker i ett bakverk, strö över plättarna eller använda i någon dessert. Vi gör det ibland och njuter då av att kunna använda ett sötningsmedel som inte är hårt processat och det innehåller varken kemikalier eller tillsatser!

Kokossocker är en helt naturlig råvara som genomgått en mycket mild process vilket alltså gör den till ett bättre alternativ för sötning.

Näringsrikt

Värt att veta är att det inte är “råkvalitet” (raw) på kokossocker då det under tillverkningen är uppvärmt till över 80 grader. För att få kallas raw får råvaran inte utsatts för temperaturer över 42 grader celcius. Dock så säljs kokossocker, inte helt ovanligt, som just detta på flera näthandelsföretag.

Tack vare en försiktig uppvärmning behåller kokossockret mängder av antioxidanter, mineraler, aminosyror och enzymer så som fosfor, kalium, kalcium, järn samt flera olika typer av B-vitaminer!

Socker är socker

Socker är socker och trots att kokossocker är en mer näringsrik råvara är det inte en nyttig råvara som man kan använda sig flitigt av.

Det är alltså inte nyttigt och man ska inte konsumera stora mängder av kokossocker. Men det är bra mycket bättre och naturligare än vanligt raffinerat socker och kemiska sötningsmedel.

Det påverkar insulinet i kroppen på liknande sätt som vanligt raffinerat socker och triggar alltså samma och liknande funktioner.

Dock så har det ett betydligt lägre GI (glykemiskt index vilket är ett mått på hur snabbt kolhydrater bryts ner av kroppen) än vanligt raffinerat socker. GI värdet för kokossocker ligger på ca 35 mot ett GI värde på ca 97 för vanligt raffinerat socker.

Detta innebär alltså att ett kokossocker inte höjer blodsockret lika mycket som ett vanligt raffinerat socker gör.

Vanligt vitt raffinerat socker består nästan enbart av sockertypen sackaros och detta ger ett högt GI-värde. Ett raffinerat socker saknar även de näringsämnen som finns bevarade i kokossocker.

Kokossocker innehåller även en vattenlöslig fiber som heter Inulin vilket är en typ av prebiotika som alltså matar de goda bakterierna i din mage.

Avslutande ord

Man behöver dock veta att kokossocker ligger i absoluta toppen av Paleopyramiden, dess yttersta spets, använd det med andra ord sparsamt. Tänk på kokossocker som en krydda, man kan ta lite för att förhöja smaken på godsaker som man njuter av då och då.

Även om kokossocker är en råvara som går in under Paleo så är det därmed inte sagt att vi alla ska använda den, det kommer alltid vara personliga preferenser som styr. Har man till exempel en bakomliggande problematik så kanske man inte ska eller bör använda sig av sötning över huvud taget.

För tillfällen då du väljer att njuta av söta godsaker passar kokossocker väldigt fint. Att göra aktiva val med en förståelse för råvaran är viktigt och bra.

Magnus & Jenny

31 jan 2013

Jag älskar enkla, snabba, goda, mättande och användbara tillbehör.

Ett sådant är denna härliga sallad med bland annat vitlöksstekta champinjoner, avokado, spenat och chili. Helt underbar!

Salladen passar utmärkt tillsammans med fisk, kyckling och kött. Det perfekta tillbehöret på buffébordet, vid sommarens härliga grillkvällar eller en helt vanlig vardag som man vill sätta en liten extra guldkant på.

Du kan enkelt förbereda salladen i förväg men vänta då med att röra ner avokadon till precis innan serveringen då den mörknar ganska fort. Varför göra det krångligt, njut av en enkel sallad.

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus

27 jan 2013

Konsten att vispa kokosmjölk

Att vispa kokosmjölk kan vara svårt och det var det för oss också många gånger innan vi kom på knepet som fick oss att lyckas varje gång!

Hemligheten är att ALLT måste vara kallt! Kokosmjölken, skålen och visparna – ja allt. Ställ in dessa i frysen i god tid innan kokosmjölken ska göras iordning. Sedan kan även du vispa en kokosgrädde härligt fluffig, smaksätt eventuellt med lite äkta vanilj.

Lycka till och njut av god vispad kokosmjölk till Hallonkakan, Våfflan, Kladdkakan, Plättarna eller Semlan.

För recept och hur man går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till Vispa kokosmjölk hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleoblogg Paleo sverige

22 jan 2013

I helgen hade vi kalas här Under vårt tak och det bjöds på naturlig och god Paleomat!

Soppa är ju något som jag brinner varmt för och som många frågar efter när de kommer hem till oss. Vår heta köttfärssoppa gjorde stor succé, Paleoskafferiets tortilla chips och Fröknäcket som serverades till försvann i ett nafs.

Till kaffet serverades en enkel äppelkaka med ett täcke av kokos och två varianter av raw kladdkaka som serverades med hallon och vispad kokosmjölk med lite smak av äkta vanilj.

Kladdkaka är ju en stor favorit för många och man är ju oftast van vid sorten med MYCKET socker och visst jag får ju erkänna…Mums!

Sedan vi började med paleo för två och ett halv år sedan så har det provbakats många kladdkakor på paleovis och resultaten har varierat. Minnet av en äkta kladdkaka från tiden före Paleo är ändå det man jämför med och Nej minnet överträffar resultatet.

För ett tag sedan stötte jag på två recept på raw kladdkaka och när jag tänker raw så tänker och förväntar jag mig inte att det ska smaka som den klassiska varianten utan något helt annat MEN vilket resultat! Fantastiskt!

Kladdkakorna uppskattades mycket med sina fylliga smaker av choklad, kaffe och kokos! Underbart!

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus

21 jan 2013

Kokosolja

Oerhört nyttig, mångsidig, god, välgörande och tålig! Vi pratar om kokosolja som troligen är en av de basvaror med störst användningsområden! Kokosoljan används inte enbart inom Paleo svären och inte heller enbart för mat. Den har en väldokumenterad effekt vid hud- och hårbehandlingar, som krämer och inpackningar! Samma produkt kan alltså användas till hela kroppen in- och utvärtes.

Kan det bli bättre? Ja, det kan det! Kokosoljan är oerhört nyttig med sina medellånga mättade fettsyror (MCFA), dessa lagras inte som fett utan tas upp av kroppen i magsäcken (detta på grund av att de är delvis vattenlösliga) och ger i första hand extra energi. De medellånga fettsyrorna främjar energiproduktionen, immunförsvaret och muskelarbete. Kokosoljan innehåller den otroligt nyttiga laurinsyran (som också naturligt finns i bröstmjölk) vilken stärker immunsystemet och gynnar tillväxt av goda tarmbakterier, den är även virushämmande och har en antibakteriell effekt. Enligt uppgift ska den tas upp 250 gånger snabbare än “vanligt” fett och kan därmed påbörja sina välgörande effekter oerhört snabbt.

Kokosoljan tillverkas från färska kokosnötter där fruktköttet kallpressas för att få ut kokosmjölken. Denna mjölken blandas sedan med kokosvattnet, blandningen får stå och “vila” då det sker en naturlig fermentering (en typ av jäsning). Detta gör, enkelt uttryckt, att proteinet lägger sig på ytan, vattnet på botten och i mitten har man då kokosoljan. Lyfter man bort proteinet kan man komma åt oljan som skopas upp och till sist värmer man oljan för att låta eventuellt vatten avdunsta, kallpressad olja får aldrig upphettas över 42 grader (då blir det helt enkelt ingen kallpressad olja)!

Så till användning, vad har man kokosolja till? I mat, vid stekning, när man bakar eller en klick i kaffet. Det finns mängder med användningsområden. Att steka i kokosolja är utmärkt då den oxiderar (förändras) först vid 198 grader, kokosolja är alltså att föredra framför olivolja när man ska steka då olivoljan oxiderar vid mycket lägre grader. Kokosoljan är mycket tålig vid höga temperaturer. Kokosoljan ersätter smör både i mat och vid bakning, i Paleoskafferiet finns en massa recept som innehåller kokosolja. Att använda kokosolja som helt vanlig hudkräm går alldeles utmärkt och den går snabbt in i huden. Dessutom fri från alla kemiska tillsatser som vanligen finns i hudkrämer. Rent och naturligt!

Kokosoljan förvaras svalt och inte i direkt solljus, den har en lång förvaringstid och är tålig. Vid temperaturer över 24 grader smälter oljan och blir flytande (där av namnet kokosolja), vid temperatur under 24 grader är den i fast form. Just detta gör att oljan lätt förväxlas med kokosfett. Kokosfett som man hittar i kylen är processad och kemiskt behandlad, den ska med andra ord inte användas!

Gå in i Paleoskafferiet och låt dig inspireras av alla recept!

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa Hållbar livsstil IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips plastbanta påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube