15 feb 2013

Just nu är det väldigt många som gör en Paleo 30 dagars Utmaning (Challenge) runt om i landet, fler och fler upptäcker alla fördela som följer med en utmaning som denna! En Paleo 30 dagars utmaning programmerar om kroppen till sitt “ursprung”, man äter enbart ren och naturlig mat som kroppen är byggd för och fungerar bäst med. Hälsovinsterna med utmaningen är stora, man blir piggare, får mer och jämnare energi, mag- och tarmkanalen kommer i balans, bättre koncentrationsförmåga, man återfår sin hormonella balans, minskat kroppsfett och mer definierade muskler!

Strikt Paleo innebär att man bara äter det som jägarna och samlarna åt innan jordbruket fanns, det hölls alltså inga djur och marken odlades inte. Allt man kunde jaga och samla var det som ingick i kosten. Med andra ord så är spannmål, baljväxter och mejerivaror uteslutna (detta är jordbruksprodukter), självklart är även socker och allt som är helfabrikat (och liknande) också uteslutna.

Det är mycket som händer i kroppen under dessa 30 dagarna, i början så “rensas” allt socker ut och man kan då bli väldigt trött och hängig. Helt naturligt och alltså inte alls konstigt, det är dock inte roligt att gå runt orkeslös och det är självklart just här som suget efter sötsaker är som störst! Första och andra dagen brukar gå fint men sedan kommer nästan alltid en svacka (beroende på vilken typ av mat man åt innan utmaningen startade). Det är bra om man har förberett sig lite innan man går in i utmaningen, t.ex. tagit bort sådant man absolut inte ska äta från skafferiet och kylskåpet och istället fyllt på med ren och naturlig mat. Några dagar tar det för kroppen att ställa om sig från kolhydratsdrivande till fettdrivande (som den ska vara), så dag fem eller sex bör nästan allt sockersug vara borta så håll ut!

Efter en vecka börjar rutiner och matlagning sätta sig, kroppen är återhämtad och man börjar känna sig lättare i kroppen. Ofta kommer man nu in i en “mellanperiod” där man inte märker att det faktiskt händer mycket i kroppen, i halvtid runt (eller efter) dag 15 kanske till och med funderingar på om maten gör någon nytta – varför så mycket regler? varför får jag inte äta det här och det här? – kommer upp. Om man tränar hårt under utmaningstiden så är det nog här man kommer in i en jobbig fas, det går trögt och man upplever att all kraft är borta!

De sista tio dagarna brukar vara de som är riktigt omvälvande och här har kroppen hunnit ställa om sig, kraften är tillbaka och mer därtill, energin är hög, humöret är jämnt och bra, man börjar känna de fysiska förändringarna runt magen och om man tränar ser man klar skillnad på musklernas definiering! Det är nästan lite eufori över den sista veckan!

Lite tips inför en Paleo 30 dagars utmaning:

Var medveten och bestäm dig för att genomföra alla 30 dagarna innan du startar. Det är bara 30 dagar av dit liv och det är en investering i din hälsa! Förhoppningsvis kommer det att väcka tankar och bli starten på en bättre kosthållning i framtiden.

Undvik onödiga frestelser. Kanske inte är läge att gå ut på restaurang eller ha en stor fest hemma!
Planera maten, vad ska ätas och när ska det ätas! Kan låta löjligt men det är lättare att ha hela veckan planerad så man vet precis vad som behöver handlas hem. Det minimerar också frestelsen till att ta något “utanför Paleo” om man har en inplanerad måltid.

Ta bort all mat som inte ska ätas under utmaningen, rensa skafferiet och kylskåpet och fyll på med ren och naturliga råvaror.

Ät dig alltid mätt! Väldigt viktigt – man behöver absolut inte gå hungrig, Tränar du mycket så ät mer, tränar du lite så ät mindre men håll er mätta. Ät 2 – 3 rejäla mål under en dag, undvik småätandet.
Laga god mat! Ha kul och njut av matlagningen och måltiden. Under denna period så kommer man lära sig mycket om de rena och naturliga råvarorna så ta tillfället i akt och prova på många olika och goda recept!

Drick mycket vatten! Det är den enda drycken man behöver, komplettera bara med kaffe och te.
Läs Paleobloggar, det finns väldigt mycket tips och idéer hos dessa bloggar! Paleoskafferiet är en poppulär sida.

Matlådor, förbered och gör iordning flera matlådor åt gången – det kommer att gå åt! Tänk på varför du gör Utmaningen, ha ett mål och påminn dig då och då om detta!Vägskäl

Den riktigt stora fysiska förändringen kommer i slutet av utmaningen men jag tycker att det viktigaste beslutet (förutom att gå in i utmaningen från första början) ligger framför dig när utmaningen är avklarad. Nu är möjligheterna många, under 30 dagar har du fått lära känna din kropp och hur den reagerar på ren och naturlig mat. Förhoppningsvis var erfarenheten så bra att Paleo kosten blir den naturliga och dagliga matrutinen! Men om man vill gå tillbaka till en “vanlig” kost så är det bra att göra detta försiktig, börja med en matgrupp i taget och se hur kroppen reagerar. Mejerivaror, pasta och bröd, ta det lugnt och se vad kroppen reagerar bra och dåligt på. Ett tillfälle som är unikt och väl värt att utforska.

Vilken väg ni än går efter utmaningen så gör det med stolthet, bra gjort att genomföra en Paleo 30 dagars utmaning! En erfarenhet som ger otroligt mycket kunskap om rena och naturliga råvaror och om kroppen. Det är en smal väg som är väl värd att vandra. Stort lycka till, till alla er som genomför en Paleo 30 dagars utmaning!

Magnus & Jenny

10 feb 2013

Strikt Paleotacopaj

Under januari månad körde vi strikt Paleo i 30 dagar och har tidigare delat med oss av hur vi la upp våra 30 dagar genom tips och Paleomenyer. Vi har frestat med recept på läckra strikta Paleokakor och chokladiga raw kladdkaka och tipsen från er läsare har varit många på hur ni lever era Paleoliv.

Att ha en aktiv dialog med er läsare här på bloggen, på vår facebooksida, på instagram och på twitter gör att vi får så mycket Inspiration. Detta är vi så tacksamma för och det ger en sådan stor glädje att veta att vi är många som brinner för att laga och äta god och naturlig Paleomat.

Från Sebastian Wetterberg fick vi detta goda tips på hur han gör sin tacopaj och vi kunde inte motstå frestelsen utan i fredags när det vankades fredagsmys så lagades det tacopaj här Under vårt tak. Resultatet var fantastiskt!

Sebastian skrev att han utgick från grundreceptet på vår matpaj som är ett fantastiskt recept som går att variera på så många sätt. Med Paleoutmaningen i ryggen ville vi givetvis testa att göra pajen helt strikt Paleo.

Så håll till godo och njut av god strikt Paleotacopaj. Tack Sebastian för din inspiration.

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till Strikt Paleotacopaj hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Tacopaj

5 feb 2013

Tänk vad en månad går fort! Har under januari gjort utmaningen Paleo 30 dagar, ren och naturlig mat som är 100% Paleo – det blev en god start på 2013! Fantastiskt vad riktig mat gör med kroppen. Fysiken, humöret, smakerna och sömnen allt blir bättre! Man blir lättare, starkare och får mer definierade muskler. Kort sagt, Paleo 30 dagar gör underverk för din kropp.

Under januari månad så har vi publicerat allt vi ätit, med bild, på vår Facebooksida det har även blivit ett flertal bilder på Instagram som du mer än gärna får besöka! Väldigt många är extra intresserade av just middagar, hur man kan variera dem samt uppslag på hur en meny kan se ut. Därför tänkte vi vissa hur vi har ätit under januari 2013.

Paleo 30 dagar januari 2013

Dag 1. Het köttfärssoppa som serveras tillsammans med morotsbröd
Dag 2. Stekt fläsk och morotsraggmunk som serveras med Paleolingonsylt
Dag 3. Långkok på nötstek i lergryta, Pulled Beef, kokta rödbetor och pepparotsmajonnäs
Dag 4. Ugnsbakad lax, kokt broccoli och citronmajonnässås
Dag 5. Meatzapizza
Dag 6. Ugnsbakad kycklingfilé med fänkålsgratäng med purjolök, champinjoner och soltorkade tomater
Dag 7. Fläskpannkaka med Paleolingonsylt
Dag 8. Het morotssoppa
Dag 9. Ugnsbakad torsk med jordärtskockspure toppad med färsk dill
Dag 10. Tacos
Dag 11. Bananpannkaka och Äggsallad med Parmaskinka
Dag 12. Pulled Pork, Ugnsrostade rotfrukter och aioli
Dag 13. Fasta
Dag 14. Paleo Frittata
Dag 15. Lax och brysselkålslåda
Dag 16. Köttfärssås och stekt vitkål
Dag 17. Tapas
Dag 18. Stek och Fänkålsgratäng
Dag 19. Het köttfärssoppa
Dag 20. Stekt strömming och rotfruktsmos
Dag 21. Ugnsstekta kycklingben och jordärtskocksgratäng med purjolök och kokosmjölk
Dag 22. Avokadosallad med ägg, tomat och knaperstekt bacon
Dag 23. Svampomelett
Dag 24. Meatzapizza
Dag 25. Äggröra med rökt lax
Dag 26. Älgfärsbiffar med Ugnsrostade rotfrukter och Paleolingonsylt
Dag 27. Lax och champinjon och avokadosallad
Dag 28. Kycklingsallad
Dag 29. Kålpudding, kokta morötter och Paleolingonsylt
Dag 30. Het fisksoppa med röd curry

De flesta dagarna har länk till recept på Paleoskafferiet! För er som inte provat en utmaning med Paleo 30 dagar, alltså strikt Paleokost under trettio dagar, rekommenderar jag varmt att prov. Mycket händer i kroppen och man lär sig väldigt mycket om mat och kopplingen mellan kroppen och ren och naturlig mat.

Paleo 30 dagar augusti 2012

Har tidigare gjort utmaningen Paleo 30 dagar och redovisade då allt som ätits här på bloggen i fyra olika veckosammanställningar. Tänkte göra en återblick och länkar därför alla 4 veckor, sist utmaningen gjordes var det sommar och det märks på menyn! Har även skrivit hur utmaningen upplevts samt vad som hänt med kroppen, vad som var bra och vad som var dåligt.

Vecka 1: Menyförslag för Paleo 30 dagar.

Vecka 2: Menyförslag för Paleo 30 dagar.

Vecka 3: Menyförslag för Paleo 30 dagar.

Vecka 4: Menyförslag för Paleo 30 dagar.

Vecka 5: Menyförslag för Paleo 30 dagar och sammanställning.

Magnus & Jenny

2 feb 2013

Ännu en gång har vi fått glädjen att ta del av ett gott recept från er läsare. Denna gången kommer receptet från Veronica Holm som tipsade om denna goda Paleoformfranska.

Vad det är med oss människor och bröd vet jag inte men suget efter att få njuta av en god macka är stort. Veronicas Paleoformfranska är fantastiskt god, går bra att frysa och dessutom är den toppen att rosta!

TACK Veronica för detta härliga recept.

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus

1 feb 2013
kokossocker i en liten skål

Är kokossocker Paleo

Är kokossocker Paleo? Tja det är ingen dagligvara. Men jämfört med vanligt raffinerat socker och andra kemiska sötningsmedel så är kokossocker helt klart Paleo.

Inlägget innehåller köplänkar till bodystore.com

Vi får ofta frågor på om olika produkter är Paleo eller inte. Ibland är det väldigt lätt att säga ja eller nej medans andra produkter kräver ett längre svar.

Kokossocker består bara av en ingrediens och har en väldigt enkel och lätt process. Då blir frågan – Är kokossocker Paleo? – ganska lätt att besvara jämfört med många andra produkter som kan ha flera ingredienser samt mer avancerade tillverkningsprocesser.

Kokossocker kallas ibland även för kokospalmsocker eller kokosnektarsocker.

Är du nyfiken på att prova kokossocker så går det enkelt att köpa genom bodystore.com . Produkten brukar också finnas i välsorterade butiker och står då på avdelningen för ”Baka”.

Hur tillverkas kokossocker?

Man brukar tillverka kokossocker genom att tappa kokosblomman på dess sav (nektar), detta görs innan blomman utvecklats till en kokosnöt.

Genom en försiktig och långsam uppvärmning samt omrörning, värms saven till drygt 80 grader. Där står den sedan och sjuder sakta under några timmar och det som sker då är att saven kristalliseras. Den kristalliserade massan krossas och mals sedan till ett socker och man får då det näringsrika och smakfulla kokossockret.

Kokossocker är alltså inget annat än just saven från kokosblomman och tillverkningsprocessen är helt fri från kemikalier och andra tillsatser.

Att använda saven från kokosblomman, som sötning, är inget nytt. I Sydostasien finns tecken som tyder på att detta skett under tusentals år!

Så frågan – Är kokossocker Paleo kan med andra ord besvaras med ett ja.

Kokosnöt

Från kokosnöten kommer en massa fantastiska råvaror. I sig själv så har den kokoskött och kokosvatten, fantastiskt gott och näringsrikt! Den kommer dessutom i en förpackning som är både tålig och toppenbra.

Kokosnöten är trots sitt namn ingen nöt utan en frukt.

Av kokosköttet kan man göra en rad olika produkter. Alla ger mängder av möjligheter och samtidig håller de ett högt näringsvärde.

Kokosmjölk, kokosvatten , kokosolja , kokosmjöl , kokosgrädde, kokosflingor , kokossmör , kokoschips och MCT olja ! Det finns säkert fler bra produkter.

Av alla dessa kan man sedan göra helt fantastiskt goda maträtter, bakverk, godsaker och mycket annat.

Vi använder ofta kokos i olika bakverk och vill gärna passa på att tipsa om vår bok Nyttigare Gott. Den innehåller mängder av smarriga recept på bakat.

Här hittar man bröd, småkakor, tårtor, mjuka kakor och annat fint till både vardag och fest. Klicka dig gärna in och läs mer om boken Nyttigare Gott här.

Smak och användningsområden

Sockret som görs av kokosblomman är beigebrunaktig och smaken är mjuk. Den påminner lite om gräddkola men smakar, överraskande nog, inte kokos alls.

Man kan ersätta vanligt socker med kokossocker rakt av, alltså 1:1, både i bakverk och i matlagning.

Ibland kan det vara både gott, festligt och roligt att tillsätta lite kokossocker i ett bakverk, strö över plättarna eller använda i någon dessert. Vi gör det ibland och njuter då av att kunna använda ett sötningsmedel som inte är hårt processat och det innehåller varken kemikalier eller tillsatser!

Kokossocker är en helt naturlig råvara som genomgått en mycket mild process vilket alltså gör den till ett bättre alternativ för sötning.

Näringsrikt

Värt att veta är att det inte är “råkvalitet” (raw) på kokossocker då det under tillverkningen är uppvärmt till över 80 grader. För att få kallas raw får råvaran inte utsatts för temperaturer över 42 grader celcius. Dock så säljs kokossocker, inte helt ovanligt, som just detta på flera näthandelsföretag.

Tack vare en försiktig uppvärmning behåller kokossockret mängder av antioxidanter, mineraler, aminosyror och enzymer så som fosfor, kalium, kalcium, järn samt flera olika typer av B-vitaminer!

Socker är socker

Socker är socker och trots att kokossocker är en mer näringsrik råvara är det inte en nyttig råvara som man kan använda sig flitigt av.

Det är alltså inte nyttigt och man ska inte konsumera stora mängder av kokossocker. Men det är bra mycket bättre och naturligare än vanligt raffinerat socker och kemiska sötningsmedel.

Det påverkar insulinet i kroppen på liknande sätt som vanligt raffinerat socker och triggar alltså samma och liknande funktioner.

Dock så har det ett betydligt lägre GI (glykemiskt index vilket är ett mått på hur snabbt kolhydrater bryts ner av kroppen) än vanligt raffinerat socker. GI värdet för kokossocker ligger på ca 35 mot ett GI värde på ca 97 för vanligt raffinerat socker.

Detta innebär alltså att ett kokossocker inte höjer blodsockret lika mycket som ett vanligt raffinerat socker gör.

Vanligt vitt raffinerat socker består nästan enbart av sockertypen sackaros och detta ger ett högt GI-värde. Ett raffinerat socker saknar även de näringsämnen som finns bevarade i kokossocker.

Kokossocker innehåller även en vattenlöslig fiber som heter Inulin vilket är en typ av prebiotika som alltså matar de goda bakterierna i din mage.

Avslutande ord

Man behöver dock veta att kokossocker ligger i absoluta toppen av Paleopyramiden, dess yttersta spets, använd det med andra ord sparsamt. Tänk på kokossocker som en krydda, man kan ta lite för att förhöja smaken på godsaker som man njuter av då och då.

Även om kokossocker är en råvara som går in under Paleo så är det därmed inte sagt att vi alla ska använda den, det kommer alltid vara personliga preferenser som styr. Har man till exempel en bakomliggande problematik så kanske man inte ska eller bör använda sig av sötning över huvud taget.

För tillfällen då du väljer att njuta av söta godsaker passar kokossocker väldigt fint. Att göra aktiva val med en förståelse för råvaran är viktigt och bra.

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleoskafferiet påsk Ren & Naturlig Mat Springa Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube Ätbara insekter