21 okt 2012

Kokosnöten är fantastisk! Vilken otroligt fin frukt (jo den klassas som stenfrukt), med sin vita mjuka kokos och sitt härligt friska kokosvatten. Så mångsidig och användbar till så mycket! Kokosmjölet är en av de fina varorna som kommer direkt från kokosnöten och som passar mer än utmärkt in i Paleoskafferiet. Naturlig och näringsrik, helt fritt från gluten och med ett högt fiber och protein innehåll

Om kokosnöten skördas grön används den främst för att dricka kokosvattnet, om den däremot får hänga kvar och mogna ombildas det mesta av vattnet till vitt fruktkött. Den blir då brun och det är så vi är vana att se dem i butiken.

Kokosmjöl är helt enkelt malt fruktkött från kokosnöten, det går att använda till mycket och är väldigt drygt. Baka bröd, kakor och bullar, häll 1 msk i ett vattenglas och få en fiberdrink eller strö det över Paleomuslin så får man i sig lite extra fibrer. Hållbarheten är vanligen 18 månader från förpackningsdag och det håller c:a 2 månader när förpackningen öppnats.

Kokosnötens fruktkött kallpressas först, för att få ut kokosoljan, sedan torkas den och slutligen males fruktköttet till mjöl! I och med att mjölet är pressat på oljan så är det relativt smak och luktfritt, vilket gör att den är neutral i bakverken. Det passar därför bra både till desserter och matbröd.

Kokosmjölet är alltså avfettat till skillnad från t.ex. kokosflingor (riven kokos), detta är också anledningen till att det inte går att köra kokosflingor i mixen för att sedan försöka använda till samma sak som kokosmjöl! Kokosmjöl och kokosflingor är två helt skilda produkter, som exempel så innehåller kokosflingor omkring 60% fett medans kokosmjöl innehåller omkring 10% fett. Riktigt kokosmjöl har även en naturligt låg halt av kolhydrater.

Kokosmjöl drar åt sig betydligt mer vätska än “vanligt mjöl” på grund av att det är avfettat och dessutom har ett högt fiberinnehåll (omkring 40%!), detta innebär att man inte kan ersätta mängden “vanligt mjöl” rakt av med kokosmjöl. Det krävs alltså mycket mindre kokosmjöl än “vanligt mjöl” vid bakning (man kan oftast räkna med en tredjedel).

Då kokosmjöl saknar gluten uppför det sig lite annorlunda. Gluten får jästen att jäsa (gör ett nätverk som håller luft och vattenånga inne i bakverket) och det är också ett bindemedel, det gör att bakverken med kokosmjöl blir betydligt plattare och håller inte ihop lika väl som ett bakverk på “vanligt mjöl”. På grund av detta så krävs det ägg (eller fiberhusk) för att binda ihop bakverket.

Det finns mycket man kan göra med kokosmjöl, som t.ex. Hallonkaka, Kanelbullar, Kaffelängd och Bröd. Gå in på Paleoskafferiet för ännu fler recept!

Magnus & Jenny

18 okt 2012

Morotsraggmunk

Vi är otroligt förtjusta i stekt fläsk och det är något vi ofta äter här Under vårt tak. När man var liten var det bruna bönor som gällde till det stekta fläsket eller en krämig och god löksås eller spannarpadopp som vi kallade det.

Numera så blir det inga bruna bönorna eller spannarpadopp men vi fortsätter att äta vår favorit med andra goda tillbehör. Testa gärna helstekt sidfläsk tillsammans med raggmunk gjord på morot och lök. Morotsraggmunk är fantastiskt gott och helt Paleo!

För recept och hur man går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till Morotsraggmunk hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleoblogg Paleo paleosverige Sverige raggmunk

11 okt 2012

Kokosnöten är fantastisk! Vilken otroligt fin frukt (jo den klassas som stenfrukt), med sin vita mjuka kokos och sitt härligt friska kokosvatten. Så mångsidig och användbar till så mycket! Kokosmjölk är en av de fina varorna som kommer direkt från kokosnöten och som passar mer än utmärkt in i Paleoskafferiet. Naturlig och näringsrik, innehåller bland annat fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium och zink – som sagt kokosnöten är fantastisk!

Om kokosnöten skördas grön används den främst för att dricka kokosvattnet, om den däremot får hänga kvar och mogna ombildas det mesta av vattnet till vitt fruktkött. Den blir då brun och det är så vi är vana att se de den i butiken.

Kokosmjölken kramas ur fruktköttet och den kommer alltså inte, som man kanske skulle kunna tro, från kokosvattnet. Kokosköttet rivs och vanligt vatten tillsätts, sedan silas och kramas massan. Ut rinner kokosmjölken, eller kokosgrädden – beroende på hur mycket vatten som tillsätts. Kokosgrädde är alltså mer koncentrerad kokos och därmed tjockare, sötare och fetare. Processen och användningen fungerar i princip på samma sätt som vanlig mjölk och grädde. Kokosmjölk beter sig mycket likt komjölk, den surnar om den inte står i kylskåp (efter att förpackningen öppnats). En öppnad mjölk håller i ungefär 5 dagar i kylskåp, den går även att frysa. Den tjockare delen av kokosmjölken (grädden) som lägger sig högst upp när mjölken står kallt går att vispa till vispad grädde. Tänk på att det bara är den översta tjocka delen som går att vispa, skumma av grädden och inget annat om du tänker vispa den.

Kokosmjölken (coconut milk) finns i alla varianter från lättare (även kallade light, de är helt enkelt mer utspädda med vatten och därmed ett dåligt köp! Köp “vanlig” och späd ut själv om du upplever mjölken för tjock) till den riktigt gräddiga kokosgrädden (coconut cream). Mjölken finns att köpa i de flesta butiker och de kommer i många olika förpackningar, vi väljer tetrapack på grund av att konservburkar oftast har klätts i en coating av plast inuti vilket vi inte uppskattar.

En riktig kokosmjölk ska inte innehålla något annat än kokos och vatten, det finns flera varianter som innehåller t.ex. förtjockningsmedel E466 detta för att inte verka utspädd och emulgeringsmedlet E471 tillsätts så att vattnet och kokosen blandar sig lättare – man behöver då inte skaka förpackningen… Undvik detta, kokosmjölken ska vara ren och naturlig! Leta efter sorter med hög andel kokos och självklart är ekologiska varianter att föredra.

Förutom att dricka kokosmjölken precis som den är (utmärkt att dricka innan ett träningspass eller ta med på cykelturen som energidryck!) eller hälla den över Paleo müsli så hittar du flera fina Paleo rätter gjorda med kokosmjölk som en ingrediens i Paleoskafferiet. Några av dem är: Äppelkräm, smoothies, morrotssoppa och Paleovåfflor. Gå in på Paleoskafferiet för ännu fler recept!

Magnus & Jenny

4 okt 2012

Mandelmjöl är en oerhört enkel och fin vara som passar väl in i Paleoskafferiet. Vanliga mandlar som mals till mjöl, fungerar lika väl till bakverk som till matpajer. I en paleo kost så utesluter man spannmål och mandelmjölet är då ett bra alternativ om man vill göra ett gott bröd eller en fin paj. Det är också bra rent näringsmässigt, innehåller bland annat magnesium, järn, kalium, koppar, mangan och zink.

Hållbarheten för mandelmjöl är vanligen 12 månader för oöppnad förpackning och 2 månader när den väl är öppnad, ska förvaras i rumstemperatur. Bra med lång hållbarhet och bekvämt. Mandelmjölet har ett högt fiberinnehåll och suger därmed upp mer vätska än “vanligt” mjöl, man bör därför minska/reducera mandelmjölsmängden till omkring 60% av originalmängden (alt. öka vätskemängden). Gluten finns inte i mandelmjöl och det uppför sig, på grund av detta, lite annorlunda. Gluten får jästen att jäsa (gör ett nätverk som håller luft och vattenånga inne i bakverket) och det är också ett bindemedel, det gör att bakverken med mandelmjöl blir betydligt plattare och de håller inte ihop lika väl som ett bakverk på “vanligt” mjöl.

Man kan själv göra mandelmjöl genom att köra mandlar i en mixer eller till och med i en gammal hederlig mandelkvarn! Det är en smaksak om man vill ha med skalet eller ej, utan skal (skålla mandlarna och ta av skalet och låt torka innan de mixas) så blir det ett finare mjöl som kanske är mer anpassat till “dessertbakande” och med skal så passar det bättre till matbakande. Sikta mjölet för att få ett fint resultat!

Det finns mycket man kan göra med mandelmjöl, som t.ex. Mandelmjölsbröd, Pajdeg och våfflor. Gå in på Paleoskafferiet för ännu mer recept!

Magnus & Jenny

16 sep 2012

Läste ett reportage om Bisfenol A som är en plastkemikalie, finns bland annat i matbehållare (matlådor), husgeråd, kvitton, bilens olika plastdetaljer och lacken (coating) som sitter på insidan av konservburkar. Med andra ord i allt som vi dagligen kommer i kontakt med! Från början togs ämnet fram av läkemedelsindustrin som ett syntetiskt kvinnligt könshormon (östrogen), men numera används det mest som en av alla komponenter i plaster. Plast har den otäcka egenskapen att de läcker ut kemikalier, det som är i kontakt med plasten blir alltså “smittat” av de kemikalierna som plasten består av – varav en är Bisfenol A.

Bisfenol A har hormonstörande egenskaper på människor och djur, framförallt så skadar det barns naturliga utveckling, det är därför förbjudet i t.ex. nappflaskor och barnmatsburkar – dock ej leksaker vilket är otroligt konstigt då barn upptäcker och bearbetar information genom att “känna av” saker med munnen. Dessa förbud kom så sent som 2011 (nappflaskor) och 2012 (barnmatsburkar), det finns även ett förslag om förbud mot ämnet i kvitton…

National Institute of Environmental Health Sciences i USA uppger att hormon relaterade sjukdomar ökat oroväckande under de senast 20 – 40 åren och det som ökat mest är astma, autism, fetma, leukemi, diabetes och dessutom ökar svårigheterna med att få barn. Under graviditeten (ofödda barn) och vid puberteten är människan extra känslig för exponering av kemikalier. Över 800 kända hormonstörande ämnen finns idag i vår vardag och över 50 kända hormonstörande ämnen finns lagligt i matförpackningar, Triklosan och Bisfenol A är två av de mer kända!

I reportaget så finns bland annat kokosmjölk i konservburk med som en av de livsmedel vilket innehöll högst halt av Bisfenol A. Konservburken med kokosmjölk är alltså lackad med plast som läcker ut i livsmedel och att just kokosmjölk har så hög halt förklaras bland annat av att den har en hög fetthalt och detta gör att Bisfenol A lättar tas upp av livsmedlet. Vidare kan även “förlagring” vara en förklaring till den höga halten, om kokosmjölken förlagrats på plastfat under framställningsprocessen så har även detta smittat livsmedlet.

Hur som helst så vill vi undvika kemikalier i möjligast mån och väljer därför alltid en annan förpackning än konservburkar som är lackade på insidan. Fråga i din butik innan ni köper livsmedel förpackade i konserver om de är lackade på insidan eller ej! Om de inte vet så kan de självklart gå vidare till leverantören och sedan återkomma med ett svar – man får vara besvärlig och man ska bry sig om sin hälsa och ta tillvara på sin rätt som konsument.

Här Under vårt tak lever vi efter devisen “det är det som du gör varje dag som påverkar dig mest”, vi försöker därför undvika ämnet Bisfenol A och det genom att ha med matlådor till jobbet (och förvara rester) i stål-, glas- eller keramikbehållare, undvika konservburkar med coating och använda husgeråd i stål, glas, keramik eller trä. Det finns massor att göra på förpackningssidan, livsmedel och hygienartiklar som vi bär hem från butiken har ett stark varierande utseende och det är vi som bestämmer om det kommer hem eller ej. Som konsument har vi alla en stor makt och vi ska välja livsmedel förpackade enligt vår egen övertygelse – på detta sätt påverkar vi i första hand vår butik som i andra hand påverkar leverantören/tillverkaren.

Vi vill leva ett liv med så lite kemikalier som möjligt i våra kroppar och att välja rätt matförpackningar tillsammans med ekologiska livsmedel är en bra början.

Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension CookEat Digital Nomad Dryck Fasta Föreläsning Glass Gästinlägg Hälsa IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil påsk Ren & Naturlig Mat Springa Squatty Potty Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga Ätbara insekter