16 Sep 2012
Konservburk

Läste ett reportage om Bisfenol A som är en plastkemikalie, finns bland annat i matbehållare (matlådor), husgeråd, kvitton, bilens olika plastdetaljer och lacken (coating) som sitter på insidan av konservburkar. Med andra ord i allt som vi dagligen kommer i kontakt med! Från början togs ämnet fram av läkemedelsindustrin som ett syntetiskt kvinnligt könshormon (östrogen), men numera används det mest som en av alla komponenter i plaster. Plast har den otäcka egenskapen att de läcker ut kemikalier, det som är i kontakt med plasten blir alltså ”smittat” av de kemikalierna som plasten består av – varav en är Bisfenol A.

Bisfenol A har hormonstörande egenskaper på människor och djur, framförallt så skadar det barns naturliga utveckling, det är därför förbjudet i t.ex. nappflaskor och barnmatsburkar – dock ej leksaker vilket är otroligt konstigt då barn upptäcker och bearbetar information genom att ”känna av” saker med munnen. Dessa förbud kom så sent som 2011 (nappflaskor) och 2012 (barnmatsburkar), det finns även ett förslag om förbud mot ämnet i kvitton…

National Institute of Environmental Health Sciences i USA uppger att hormon relaterade sjukdomar ökat oroväckande under de senast 20 – 40 åren och det som ökat mest är astma, autism, fetma, leukemi, diabetes och dessutom ökar svårigheterna med att få barn. Under graviditeten (ofödda barn) och vid puberteten är människan extra känslig för exponering av kemikalier. Över 800 kända hormonstörande ämnen finns idag i vår vardag och över 50 kända hormonstörande ämnen finns lagligt i matförpackningar, Triklosan och Bisfenol A är två av de mer kända!

I reportaget så finns bland annat kokosmjölk i konservburk med som en av de livsmedel vilket innehöll högst halt av Bisfenol A. Konservburken med kokosmjölk är alltså lackad med plast som läcker ut i livsmedel och att just kokosmjölk har så hög halt förklaras bland annat av att den har en hög fetthalt och detta gör att Bisfenol A lättar tas upp av livsmedlet. Vidare kan även ”förlagring” vara en förklaring till den höga halten, om kokosmjölken förlagrats på plastfat under framställningsprocessen så har även detta smittat livsmedlet.

Hur som helst så vill vi undvika kemikalier i möjligast mån och väljer därför alltid en annan förpackning än konservburkar som är lackade på insidan. Fråga i din butik innan ni köper livsmedel förpackade i konserver om de är lackade på insidan eller ej! Om de inte vet så kan de självklart gå vidare till leverantören och sedan återkomma med ett svar – man får vara besvärlig och man ska bry sig om sin hälsa och ta tillvara på sin rätt som konsument.

Här Under vårt tak lever vi efter devisen ”det är det som du gör varje dag som påverkar dig mest”, vi försöker därför undvika ämnet Bisfenol A och det genom att ha med matlådor till jobbet (och förvara rester) i stål-, glas- eller keramikbehållare, undvika konservburkar med coating och använda husgeråd i stål, glas, keramik eller trä. Det finns massor att göra på förpackningssidan, livsmedel och hygienartiklar som vi bär hem från butiken har ett stark varierande utseende och det är vi som bestämmer om det kommer hem eller ej. Som konsument har vi alla en stor makt och vi ska välja livsmedel förpackade enligt vår egen övertygelse – på detta sätt påverkar vi i första hand vår butik som i andra hand påverkar leverantören/tillverkaren.

Vi vill leva ett liv med så lite kemikalier som möjligt i våra kroppar och att välja rätt matförpackningar tillsammans med ekologiska livsmedel är en bra början.

Magnus & Jenny

23 Aug 2012
DSC_0009

Vi har tidigare alltid haft med oss en matlåda i plast till jobbet och dessutom så åt vi direkt ur den, det är enkelt och bekvämt. Har aldrig funderat på att denna låda skulle kunna vara fel eller till och med farlig! Är ju noga med kosten och ”packar” alltid ner både nyttiga och goda paleorätter.

Den sista tiden har vi dock fått upp ögonen för plast, vad den innehåller och hur den fungerar och framför allt vad den gör med vår fina mat! Det är genom bloggen ”Pulstagning Löpning och Kost på rätt sätt”, som vi för övrigt fått mycket intressant läsning av, jag fick den där sista puschen vilken fick oss att ändra helt på våra matlådor. Numera har vi matlådor i rostfritt stål som är köpt på loppis! Försöker också alltid att förvara mat som blir över i burkar och fat av glas och porslin. Detta är ett lätt och bra sätt att göra en stor förändring mot ett bättre och renare liv.

När plast värms upp så läcker den ut giftiga ämnen, men även fettet i maten löser upp kemikalierna, som ftalater (utvinns från olja och är en mjukgörare) och Bisfenol A. Alla gifter som dessa läcker ut hamnar i min mat! Dessa gifter finns i en rad olika produkter som man använder dagligen, t.ex. livsmedelsförpackningar, matlådor, plastfilm, insidan av konservburkar, vattenflaskor, sportartiklar, solglasögon, bildelar och diverse elektronisk utrustning. Båda ämnena är kopplade till en rad olika hälsoproblem, så som, störd utveckling av hjärnan för barn, störd utveckling av reproduktionsorgan, cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Listan är lång och hemsk.

Redan på 1930 talet var det känt att Bisfenol A kunde härma det kvinnliga könshormonet östrogen och därigenom påverka fertiliteten och reproduktionen… om man bara går vår ålder bakåt i tiden så fanns tydligen inte 90 procent av alla de kemikalierna som vi numera exponeras för. Kemikalier tillsammans med stress, rökning, alkohol och dålig kosthållning ger ett förtidigt åldrande, ”Eftersom tiden går åldras vi, men åldrandet är inte en funktion av tid utan är förenklat beroende av vår livsstil och omgivning” citat från Mark Schauss.

När man förvarar, värmer och äter ur en matlåda av plast så kommer oundvikligen farliga kemikalier in i maten och vidare in i kroppen, detta sker varje gång man använder en matlåda av plast. Fem dagar i veckan, tjugo dagar i månaden och tvåhundratjugo dagar om året! Med tesen ”det är vad man gör regelbundet som påverkar dig mest” så är matlådan något som verkligen påverkar oss och som vi dessutom kan ändra på! Förvara mat i glasburkar och på porslinsfat, packa matlådan som vanligt men använd en glasburk eller en rostfri låda istället. Vi håller, här Under vårt tak, som bäst på att sortera ut plastförpackningar och köksredskap i plast samtidigt som vi ersätter med träredskap och glasburkar – vackert och lite mysigt!

DSC_0166

Magnus & Jenny

 

22 Aug 2012
Stekt vitkål

Vi har nyligen här Under vårt tak upptäckt ett fantastiskt gott tillbehör som är så självklart att vi inte tänkt på det.

Stekt vitkål!

Gott, enkelt, billigt och det passar oerhört fint till en massa olika rätter! Att steka vitkål och smaksätta med välsmakande kryddor och servera till t.ex. köttfärssåsen eller den grillade köttbiten.

För recept och hur man går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till Stekt vitkål hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus

30 Jul 2012
Paleo musli

Paleo musli

Paleo musli är något som är gott, mättande och enkelt att äta till frukost eller mellanmål. Att ta musli tillsammans med härlig Frisk avokadokräm eller att t.ex. strö över en fruktsalladen är fantastiskt gott och tillför en härlig struktur och krispighet. Fungerar ju även toppen som en egen liten krispig och god ”gotterätt”.

Inlägget innehåller annonslänk.

Det går jättebra att hälla kokosmjölk eller mandelmjölk över sin Paleo musli, sedan är det bara till att njuta av alla härliga smaker.

De färdiga müsliprodukter som finns i butikerna är tyvärr ofta med både spannmål och socker, eller kanske till och med kemiska tillsatser, som ju alla går bort och därför inte är något alternativ till att köpa om man önskar äta enligt Paleo.

Men hur gör man då om man skulle längta efter krispigt god müsli? Ja som du förstår så har vi tips här nedan!

God musli

Tidigare har vi bara hackat nötter och frön och strösslat över kräm, frukt eller liknande, tillsammans med lite kanel så är det både gott och mättande men längtar ibland efter variation och den där extra goda smak som blir när man ugnsrostar!

Så mot köket och experimentera med lite olika nöt- och fröblandningar som får ugnsrostas lite försiktigt, efter att ha testat och experimenterat på olika sätt hittade vi fram till de smakerna som vi önskade och eftersträvade. Nötter, fröer, frukter och olika smaker möts i en härlig symfoni, som tillsammans blir till en super god och krispig Paleo musli!

Testa du också! Lovar att du inte blir besviken! Det är enkelt att göra sin egen Paleo musli och man vet exakt vad som ingår, det ger en härlig känsla.

Recept

För recept och hur man går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till Paleo musli hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus paleomusli musli Glutenfri glutenfritt müsli Paleomüsli paleorecept

6 Jul 2012
Råvaruguide

Hur startar man med Paleo? Del 2

I förra delen av ”Hur startar man med Paleo?” så låg vikten på vad Paleokost är för något och vad man kan göra i hemmet för att underlätta en Paleokost – genom att helt enkelt röja ut sådant som är dåligt. Undvik spannmål, mejerivaror, baljväxter, socker, hel- och halvfabrikat och kemiska tillsatser.

Vad bör man då ha hemma?

En bas av varor som är bra och ingår i många rätter, nedan är en lista på varor som man kommer långt på:

Basvaror
Kött (gärna vilt, gräsbetat och ekologisk nöt, fläsk, fågel, får, m.m.)
Fisk
Skaldjur
Ägg

Grönsaker
Rotfrukter
Örter
Kryddor

Frukt
Bär

Kokosolja
Olivolja

Kokosmjölk

Kokosmjöl
Mandelmjöl

Nötter
Fröer

Vatten
Naturligt kokosvatten
Kaffe
Te

Råvaruguide

En komplett lista över vad som ingår i Paleokosten, en råvaruguide finns här.

Paleoskafferiet

Vi har samlat alla de recept som vi gjort Under vårt tak på sidan Paleoskafferiet och där finner ni en massa nyttigheter i form av recept som man kan laga av varorna ovan! Allt från ett enkelt mellanmål till festmåltiden.

Välj rena varor utan tillsatser och gärna ekologiskt. Ekologisk mat är alltid bättre än giftbesprutad, men det finns ju också en ekonomisk verklighet. Gör aktiva val och köp det du tycker är prisvärt, skulle du t.ex. använda tomater ofta så välj ekologiskt av dessa. Det är maten man ofta äter som påverkar kroppen mest i det långa loppet.

Bäst är självklart färska varor men det är bekvämt att lägga i frysen och bara hämta vid behov. Att ha kött, fisk, bär och örter i frysen, som man lätt kan ta fram, och laga en fin Paleorätt på är aldrig fel.

Basen, huvuddelen av matpyramiden, inom Paleo utgörs av grönt (grönsaker och rotfrukter) samt kött (olika sorter), fisk, skaldjur och ägg. Övrigt som frukt, bär, nötter, fröer och kryddor är ”tillbehör”, man ska alltså huvudsakligen äta av basen och sedan komplettera kosten med övrigt. Bara för att t.ex. honung och kakao finns med så är det alltså inte en dagligvara… Men det är gott ibland och helt i sin ordning njut av dessa varor!

Njut och ät som våra förfäder jägarna och samlarna!

Vi kan utöver all information som finns i bloggen hjälpa till med Konsultation och Kostrådgivning. Det kan vara frågor som hur du gör för att komma igång med Paleo, veckomenyer, vilka råvaror som ingår och hur man bör äta. Bara att maila oss på kostradgivning@undervarttak.se för information.

Paleo30dagar

Vi kan utöver all information som finns i bloggen även rekommendera vår Hälsoutmaning Paleo30dagar, detta är en kickstart in i Paleo och du kommer då att få allt material från oss i form av menyer, recept, inköpsguide, råvaruguide och obegränsad mailsupport under de 30 dagarna som utmaningen pågår. Så utmana dig själv till att uppnå bästa möjliga hälsa med vår hjälp, läs mer på sidan Paleo30dagar!

Vårt tidigare inlägg på samma tema: Hur startar man med Paleo?

Stort lycka till!
Magnus & Jenny paleoblogg paleorecept ursprungsmat stenåldersmat matblogg