22 jan 2013

I helgen hade vi kalas här Under vårt tak och det bjöds på naturlig och god Paleomat!

Soppa är ju något som jag brinner varmt för och som många frågar efter när de kommer hem till oss. Vår heta köttfärssoppa gjorde stor succé, Paleoskafferiets tortilla chips och Fröknäcket som serverades till försvann i ett nafs.

Till kaffet serverades en enkel äppelkaka med ett täcke av kokos och två varianter av raw kladdkaka som serverades med hallon och vispad kokosmjölk med lite smak av äkta vanilj.

Kladdkaka är ju en stor favorit för många och man är ju oftast van vid sorten med MYCKET socker och visst jag får ju erkänna…Mums!

Sedan vi började med paleo för två och ett halv år sedan så har det provbakats många kladdkakor på paleovis och resultaten har varierat. Minnet av en äkta kladdkaka från tiden före Paleo är ändå det man jämför med och Nej minnet överträffar resultatet.

För ett tag sedan stötte jag på två recept på raw kladdkaka och när jag tänker raw så tänker och förväntar jag mig inte att det ska smaka som den klassiska varianten utan något helt annat MEN vilket resultat! Fantastiskt!

Kladdkakorna uppskattades mycket med sina fylliga smaker av choklad, kaffe och kokos! Underbart!

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus

21 jan 2013

Kokosolja

Oerhört nyttig, mångsidig, god, välgörande och tålig! Vi pratar om kokosolja som troligen är en av de basvaror med störst användningsområden! Kokosoljan används inte enbart inom Paleo svären och inte heller enbart för mat. Den har en väldokumenterad effekt vid hud- och hårbehandlingar, som krämer och inpackningar! Samma produkt kan alltså användas till hela kroppen in- och utvärtes.

Kan det bli bättre? Ja, det kan det! Kokosoljan är oerhört nyttig med sina medellånga mättade fettsyror (MCFA), dessa lagras inte som fett utan tas upp av kroppen i magsäcken (detta på grund av att de är delvis vattenlösliga) och ger i första hand extra energi. De medellånga fettsyrorna främjar energiproduktionen, immunförsvaret och muskelarbete. Kokosoljan innehåller den otroligt nyttiga laurinsyran (som också naturligt finns i bröstmjölk) vilken stärker immunsystemet och gynnar tillväxt av goda tarmbakterier, den är även virushämmande och har en antibakteriell effekt. Enligt uppgift ska den tas upp 250 gånger snabbare än “vanligt” fett och kan därmed påbörja sina välgörande effekter oerhört snabbt.

Kokosoljan tillverkas från färska kokosnötter där fruktköttet kallpressas för att få ut kokosmjölken. Denna mjölken blandas sedan med kokosvattnet, blandningen får stå och “vila” då det sker en naturlig fermentering (en typ av jäsning). Detta gör, enkelt uttryckt, att proteinet lägger sig på ytan, vattnet på botten och i mitten har man då kokosoljan. Lyfter man bort proteinet kan man komma åt oljan som skopas upp och till sist värmer man oljan för att låta eventuellt vatten avdunsta, kallpressad olja får aldrig upphettas över 42 grader (då blir det helt enkelt ingen kallpressad olja)!

Så till användning, vad har man kokosolja till? I mat, vid stekning, när man bakar eller en klick i kaffet. Det finns mängder med användningsområden. Att steka i kokosolja är utmärkt då den oxiderar (förändras) först vid 198 grader, kokosolja är alltså att föredra framför olivolja när man ska steka då olivoljan oxiderar vid mycket lägre grader. Kokosoljan är mycket tålig vid höga temperaturer. Kokosoljan ersätter smör både i mat och vid bakning, i Paleoskafferiet finns en massa recept som innehåller kokosolja. Att använda kokosolja som helt vanlig hudkräm går alldeles utmärkt och den går snabbt in i huden. Dessutom fri från alla kemiska tillsatser som vanligen finns i hudkrämer. Rent och naturligt!

Kokosoljan förvaras svalt och inte i direkt solljus, den har en lång förvaringstid och är tålig. Vid temperaturer över 24 grader smälter oljan och blir flytande (där av namnet kokosolja), vid temperatur under 24 grader är den i fast form. Just detta gör att oljan lätt förväxlas med kokosfett. Kokosfett som man hittar i kylen är processad och kemiskt behandlad, den ska med andra ord inte användas!

Gå in i Paleoskafferiet och låt dig inspireras av alla recept!

Magnus & Jenny

17 jan 2013

Just nu har vi avklarat första halvlek på vår 30 dagars strikta paleoutmaning!

Under utmaningen då vi äter strikt Paleo använder vi oss inte av någon typ av kokossocker, honung eller bakpulver när det bakas.

Vad gör man då om man skulle känna ett sug och vill baka något gott till fikat?

Här om veckan i början av utmaningen bakade jag dessa goda banan, kokos och ingefärskakor som jag toppade med hackad mandel. Receptet är en omarbetning av receptet på Kokos och ingefärskakor som du kan hitta i Paleoskafferiet. Denna gång så bytte jag ut kokossockret mot en halv banan, använde mig av färskriven ingefära, uteslöt bakpulvret och tillsatte lite extra äkta vanilj. Toppningen av hackad mandel gjorde kakorna ljuvliga!

Så även om du äter strikt Paleo kan du unna dig en kaka till kaffet!

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till Strikta Paleokakor hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus

15 jan 2013

Enkel Paleo Frittata

Frittata är något som både är enkelt, gott, mättande och givetvis går att göra helt Paleo! Man kan variera innehållet beroende av vad man har hemma, rester från gårdagens middag är perfekt att blanda ner. Lite kyckling, köttfärs eller varför inte göra den helt vegetarisk!

I kväll åt vi denna härliga och enkla Paleo Frittata här Under vårt tak. Så om du funderar på vad du ska äta till middag varför inte testa Paleo Frittata!

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till Paleo Frittata hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus paleoblogg recept paleorecept

12 jan 2013

Paleoskafferiets Tortilla chips

Tacos är något som förekommer mer eller mindre i de flesta hem och även här Under vårt tak. En måltid där man lätt kan samla många och först hjälpas åt att förbereda alla goda tillbehör för att sedan slå sig ner tillsammans och Njuta! Då det ofta finns mycket att välja på så är det också en rätt som många tycker om och det är väldigt lätt att laga tacos helt Paleo!

Majs är något som man lätt förknippar med tacos men eftersom majs är ett spannmål så går det ju helt bort när det gäller Paleo. De tortilla bröd och tortilla chips som finns att köpa i livsmedelsbutikerna är baserade på majs och innehåller dessutom en ofantligt massa tillsatser så här får man hitta andra och egna Paleoalternativ.

Vi brukar variera mellan att använda isbergsalladsblad eller vitkålsblad som tacoskal eller göra egna wraps som givetvis är helt Paleo utan majs och tillsatser. I går kväll testade vi även att gör tortilla chips och resultatet blev fantastiskt! Spröda, heta och krispiga tortilla chips som i framtiden kommer ha en given plats på tacobordet men även när det vankas tapas eller annan buffé.

Så håll till godo och bjud på tortilla chips nästa gång ni äter tacos!

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till Paleoskafferiets Tortilla chips hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus tortillachips tacochips paleoblogg

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension CookEat Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleoskafferiet påsk Ren & Naturlig Mat Springa Squatty Potty Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga Ätbara insekter