25 Okt 2012
Frukostägg

Kan ägg vara en av världens bästa livsmedel? Mycket troligt och jag tror absolut det! Att det är en vara för Paleoskafferiet finns det inga tvivel om. Mycket gott och användbart, det går att variera ägget i oändlighet – som enskild rätt, som tillbehör eller som ingrediens i ett bakverk eller i en maträtt. Med en fantastisk form och egen förpackning, det ovala och vackra skalet, är det en upplevelse både i estetik och smak! Och väldigt Paleo.

Att det dessutom är fullt av nyttigheter i form av vitaminer och mineraler som A, D, E, K, B2, B12, folat, järn, jod, magnesium, kalium, niacin, zink samt protein och selen gör ägget ännu mer intressant. Hela 30% av rekommenderat dagligt intag (RDI) för selen kommer från ett ägg. Folat är speciellt viktigt för gravida och ammande kvinnor. Den, särskilt här uppe i norden, så viktiga D vitaminen finns också i ägget. Vitamin B2 kommer till stor del från mjölkprodukter och om man är strikt Paleo så blir ägg en viktig källa för dessa. För den som undrar över kolhydrater så innehåller den 0 (noll) g kolhydrater. Kolesterolet i äggen leder inte till hjärt- och kärlsjukdomar som den gamla myten fortfarande gör gällande… Titta gärna in hos mycket duktiga och informationsrika Kostdoktorn och läs mer om kolesterol.

Koka (löskokt eller hårdkokt), stek, pochera, gör äggröra eller en omelett som går att göra på så otroligt många sätt! Som en viktig del i majonnäs (detta tack vare äggulans egenskap till emulsion som enkelt förklarat innebär egenskap att blanda två komponenter som i vanliga fall inte vill blandas) glass, en fin äggstanning (perfekt som bindemedel tack vare proteinerna i vitan) eller till baket. Finns det något annat livsmedel som är så mångfasetterat och användbart som ägget!

Ägg

Ägget är oftast märkt med en hållbarhet på 28 dagar från värpdagen, men de håller bra mycket längre än så. Denna märkning grundar sig i ett EU direktiv och på sydligare breddgrader är det mer vanligt att förvara ägg i rumstemperatur mot här där kylskåp är vanligast. Om ägget förvaras i kylskåp med den spetsiga änden nedåt (på grund av luftfickan som alltid finns i motsvarande ände och denna vill man hålla intakt – lätta trycket/tyngden från den) så håller ägg 2 kanske till och med upp till 3 månader. Luktar det inte illa så är det helt enkelt okej att äta, svårare är det inte.

Att alltid ha färdigkokta ägg i kylskåpet är fantastiskt bra, ett snabbt mellanmål, frukost eller som tillbehör till en sallad. Lätt och bekvämt! Besök gärna Paleoskafferiet för flera tips på Paleo mat med ägg.

Magnus och Jenny

21 Okt 2012
Kokosmjöl

Kokosnöten är fantastisk! Vilken otroligt fin frukt (jo den klassas som stenfrukt), med sin vita mjuka kokos och sitt härligt friska kokosvatten. Så mångsidig och användbar till så mycket! Kokosmjölet är en av de fina varorna som kommer direkt från kokosnöten och som passar mer än utmärkt in i Paleoskafferiet. Naturlig och näringsrik, helt fritt från gluten och med ett högt fiber och protein innehåll

Om kokosnöten skördas grön används den främst för att dricka kokosvattnet, om den däremot får hänga kvar och mogna ombildas det mesta av vattnet till vitt fruktkött. Den blir då brun och det är så vi är vana att se dem i butiken.

Kokosmjöl är helt enkelt malt fruktkött från kokosnöten, det går att använda till mycket och är väldigt drygt. Baka bröd, kakor och bullar, häll 1 msk i ett vattenglas och få en fiberdrink eller strö det över Paleomuslin så får man i sig lite extra fibrer. Hållbarheten är vanligen 18 månader från förpackningsdag och det håller c:a 2 månader när förpackningen öppnats.

Kokosnötens fruktkött kallpressas först, för att få ut kokosoljan, sedan torkas den och slutligen males fruktköttet till mjöl! I och med att mjölet är pressat på oljan så är det relativt smak och luktfritt, vilket gör att den är neutral i bakverken. Det passar därför bra både till desserter och matbröd.

Kokosmjölet är alltså avfettat till skillnad från t.ex. kokosflingor (riven kokos), detta är också anledningen till att det inte går att köra kokosflingor i mixen för att sedan försöka använda till samma sak som kokosmjöl! Kokosmjöl och kokosflingor är två helt skilda produkter, som exempel så innehåller kokosflingor omkring 60% fett medans kokosmjöl innehåller omkring 10% fett. Riktigt kokosmjöl har även en naturligt låg halt av kolhydrater.

Kokosmjöl drar åt sig betydligt mer vätska än ”vanligt mjöl” på grund av att det är avfettat och dessutom har ett högt fiberinnehåll (omkring 40%!), detta innebär att man inte kan ersätta mängden ”vanligt mjöl” rakt av med kokosmjöl. Det krävs alltså mycket mindre kokosmjöl än ”vanligt mjöl” vid bakning (man kan oftast räkna med en tredjedel).

Då kokosmjöl saknar gluten uppför det sig lite annorlunda. Gluten får jästen att jäsa (gör ett nätverk som håller luft och vattenånga inne i bakverket) och det är också ett bindemedel, det gör att bakverken med kokosmjöl blir betydligt plattare och håller inte ihop lika väl som ett bakverk på ”vanligt mjöl”. På grund av detta så krävs det ägg (eller fiberhusk) för att binda ihop bakverket.

Det finns mycket man kan göra med kokosmjöl, som t.ex. Hallonkaka, Kanelbullar, Kaffelängd och Bröd. Gå in på Paleoskafferiet för ännu fler recept!

Magnus & Jenny

18 Okt 2012
Morotsraggmunk

Morotsraggmunk

Vi är otroligt förtjusta i stekt fläsk och det är något vi ofta äter här Under vårt tak. När man var liten var det bruna bönor som gällde till det stekta fläsket eller en krämig och god löksås eller spannarpadopp som vi kallade det.

Numera så blir det inga bruna bönorna eller spannarpadopp men vi fortsätter att äta vår favorit med andra goda tillbehör. Testa gärna helstekt sidfläsk tillsammans med raggmunk gjord på morot och lök. Morotsraggmunk är fantastiskt gott och helt Paleo!

För recept och hur man går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till Morotsraggmunk hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus Paleoblogg Paleo paleosverige Sverige raggmunk

11 Okt 2012
Kommer inom kort

Kokosnöten är fantastisk! Vilken otroligt fin frukt (jo den klassas som stenfrukt), med sin vita mjuka kokos och sitt härligt friska kokosvatten. Så mångsidig och användbar till så mycket! Kokosmjölk är en av de fina varorna som kommer direkt från kokosnöten och som passar mer än utmärkt in i Paleoskafferiet. Naturlig och näringsrik, innehåller bland annat fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium och zink – som sagt kokosnöten är fantastisk!

Om kokosnöten skördas grön används den främst för att dricka kokosvattnet, om den däremot får hänga kvar och mogna ombildas det mesta av vattnet till vitt fruktkött. Den blir då brun och det är så vi är vana att se de den i butiken.

Kokosmjölken kramas ur fruktköttet och den kommer alltså inte, som man kanske skulle kunna tro, från kokosvattnet. Kokosköttet rivs och vanligt vatten tillsätts, sedan silas och kramas massan. Ut rinner kokosmjölken, eller kokosgrädden – beroende på hur mycket vatten som tillsätts. Kokosgrädde är alltså mer koncentrerad kokos och därmed tjockare, sötare och fetare. Processen och användningen fungerar i princip på samma sätt som vanlig mjölk och grädde. Kokosmjölk beter sig mycket likt komjölk, den surnar om den inte står i kylskåp (efter att förpackningen öppnats). En öppnad mjölk håller i ungefär 5 dagar i kylskåp, den går även att frysa. Den tjockare delen av kokosmjölken (grädden) som lägger sig högst upp när mjölken står kallt går att vispa till vispad grädde. Tänk på att det bara är den översta tjocka delen som går att vispa, skumma av grädden och inget annat om du tänker vispa den.

Kokosmjölken (coconut milk) finns i alla varianter från lättare (även kallade light, de är helt enkelt mer utspädda med vatten och därmed ett dåligt köp! Köp ”vanlig” och späd ut själv om du upplever mjölken för tjock) till den riktigt gräddiga kokosgrädden (coconut cream). Mjölken finns att köpa i de flesta butiker och de kommer i många olika förpackningar, vi väljer tetrapack på grund av att konservburkar oftast har klätts i en coating av plast inuti vilket vi inte uppskattar.

En riktig kokosmjölk ska inte innehålla något annat än kokos och vatten, det finns flera varianter som innehåller t.ex. förtjockningsmedel E466 detta för att inte verka utspädd och emulgeringsmedlet E471 tillsätts så att vattnet och kokosen blandar sig lättare – man behöver då inte skaka förpackningen… Undvik detta, kokosmjölken ska vara ren och naturlig! Leta efter sorter med hög andel kokos och självklart är ekologiska varianter att föredra.

Förutom att dricka kokosmjölken precis som den är (utmärkt att dricka innan ett träningspass eller ta med på cykelturen som energidryck!) eller hälla den över Paleo müsli så hittar du flera fina Paleo rätter gjorda med kokosmjölk som en ingrediens i Paleoskafferiet. Några av dem är: Äppelkräm, smoothies, morrotssoppa och Paleovåfflor. Gå in på Paleoskafferiet för ännu fler recept!

Magnus & Jenny

4 Okt 2012
mandelmjöl

Mandelmjöl är en oerhört enkel och fin vara som passar väl in i Paleoskafferiet. Vanliga mandlar som mals till mjöl, fungerar lika väl till bakverk som till matpajer. I en paleo kost så utesluter man spannmål och mandelmjölet är då ett bra alternativ om man vill göra ett gott bröd eller en fin paj. Det är också bra rent näringsmässigt, innehåller bland annat magnesium, järn, kalium, koppar, mangan och zink.

Hållbarheten för mandelmjöl är vanligen 12 månader för oöppnad förpackning och 2 månader när den väl är öppnad, ska förvaras i rumstemperatur. Bra med lång hållbarhet och bekvämt. Mandelmjölet har ett högt fiberinnehåll och suger därmed upp mer vätska än ”vanligt” mjöl, man bör därför minska/reducera mandelmjölsmängden till omkring 60% av originalmängden (alt. öka vätskemängden). Gluten finns inte i mandelmjöl och det uppför sig, på grund av detta, lite annorlunda. Gluten får jästen att jäsa (gör ett nätverk som håller luft och vattenånga inne i bakverket) och det är också ett bindemedel, det gör att bakverken med mandelmjöl blir betydligt plattare och de håller inte ihop lika väl som ett bakverk på ”vanligt” mjöl.

Man kan själv göra mandelmjöl genom att köra mandlar i en mixer eller till och med i en gammal hederlig mandelkvarn! Det är en smaksak om man vill ha med skalet eller ej, utan skal (skålla mandlarna och ta av skalet och låt torka innan de mixas) så blir det ett finare mjöl som kanske är mer anpassat till ”dessertbakande” och med skal så passar det bättre till matbakande. Sikta mjölet för att få ett fint resultat!

Det finns mycket man kan göra med mandelmjöl, som t.ex. Mandelmjölsbröd, Pajdeg och våfflor. Gå in på Paleoskafferiet för ännu mer recept!

Magnus & Jenny