3 mar 2013

Paleofrallor

I morse laddade vi upp inför en långfrukost framför teven för att titta på vasaloppet!

2009 gjorde Magnus en Svensk klassiker och åkte då själv vasaloppet. Allt sedan dess så har vi som tradition att varje år följa loppet från tevesoffan och varje år så fäller Magnus samma kommentar – att han längtar efter att få åka igen. Vi får se när det blir. Det ska då bli spännande att se hans resultat när han igen ställer upp eftersom det 2009 var före Paleo och han hade stora problem med sin mage. Hur han mådde då och hur han mår idag är som natt och dag och givetvis kommer detta synas på resultatet.

Till vår Vasaloppsfrukost bakade vi dessa supergoda Strikta Paleofrallor. De är lätta att göra och du har färdiga nybakade frallor inom 25 minuter.

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till våra Strikta Paleofrallor hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus

28 feb 2013

Nötter av olika slag är en utmärkt basvara i Paleoskafferiet! Det finns flera fina varianter så som mandlar, valnötter, hasselnötter, paranötter och macadamianötter för att nämna några av de vi använder här Under vårt tak.
 
Lätt att ta som snacks, ett mellanmål, Paleomüsli, förgylla frukosten med, på utflykten, i bilen, i både brödbakande och i kakor! Som sagt, mängder med möjligheter till goda smakupplevelser. Det bör dock sägas direkt att nötter är ett “tillbehör” inom Paleo och ligger alltså högt upp i den så kallade Paleopyramiden. En näve här och där, att baka med ibland och som strössel lite då och då. Tanken är alltså inte att man ska äta sig mätt på nötter utan det är ett tillbehör, en smakförhöjare eller ett gott mellansnacks! Så ha gärna lite nötter av olika sorter i ditt Paleoskafferi.
 
Det finns ju till och med tvättnötter! Bara att slänga i tvättmaskinen och tvätta sina kläder ekologiskt – mer naturligt än så här blir inte tvättandet! Tvättnötterna lägger man i en tygpåse tillsammans med övrig tvätt i maskinen, kör ett vanligt program men utan tvättmedel och sköljmedel.
 
Mandlar
 
Mandlar, även kallad Sötmandel, odlas bland annat i medelhavsområdet och i Australien, de växer på träd som blir omkring 8 meter höga. De är en nära släkting till Persikan! En användbar nöt som kan ätas som den är, skållas, rostas, göra mandelsmör av, malas för att sedan bakas med! Alltså en riktig basvara.
 
Mandeln innehåller bland annat B-vitaminer (B1, B2, B3, B6 och B9 (folsyra)) och mycket E-vitamin, mineraler som fosfor, järn, kalium, kalcium, magnesium och zink samt antioxidanter!
 
Det finns ju också hudvårdande produkter baserade på mandel, mandelolja är både rengörande och uppmjukande!
 
Valnötter
 
Valnötter har jag tidigare alltid förknippat med jul, de stora vackra nötterna som var lätta att knäcka – till skillnad mot mandlarna som för en liten kille var omöjliga och pappa tröttnade allt för snabbt på att agera nötknäckare – prydde alltid både julbordet och gottebordet! Själva nöten har också ett speciellt och roligt utseende, hjärnliknande…
 
Nöten växer på träd och kommer ursprungligen från Balkan och området runt Turkiet, men den odlas till och med i Sverige – dock inte i någon större utsträckning!
Valnötter innehåller bland annat B-vitamin, mineraler som järn, kalcium, kalium, magnesium, fosfor och zink, dessutom har den ellagsyra vilket är bra för immunförsvaret och sägs skydda mot cancer. Ellagsyra finns även i granatäpple, hallon och jordgubbar. Melatonin är bra för vår sömn och även detta innehåller valnöten. För att vara en nöt är valnöten ovanligt rik på omega 3, dock innehåller den mer omega 6.
 
Hasselnötter
 
Hasselnöten, eller Hassel, växer på buskliknande träd och de finns utan problem i Sverige. Dock kommer de vi vanligen äter, och finner i butiken, från Turkiet.
 
Hasselnöten har en ganska hög “näringstäthet” alltså stor andel av RDI (rekommenderat dagligt intag), vitamin B (B1, B2, B3, B6), C och E, mineraler som fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium, selen och zink.
 
Paranötter
 
Paranötter, eller Brasilien nötter, kommer oftast från Brasilien, Amazonas, det sägs att de inte odlas organiserat utan växer helt enkelt naturligt. De har en väldigt fyllig smak, lite åt kokos.
 
Paranötterna innehåller Vitamin B (B1, B2, B3, B6), C och E, mineraler som fosfor, järn, kalium, kalcium, magnesium och selen.
 
Macadamianötter
 
Macadamianötter, eller Australiensiskt hasselnöt, den har sitt ursprung i Australien och det är än idag en av de största producenterna av dessa nötter tillsammans med Hawaii. Nötterna växer på träd som kan bli upp mot 7 meter höga. De är väldigt svårskalade och säljes därmed oftast just skalade. Smaken är mäktig och nästan lite gräddig, den är gräddvit till beige i färgen.
 
Nötter innehåller mycket nyttigheter och macadamianötter brukar ligga i nyttighetstoppen! De innehåller bland annat flavonider som omvandlas till antioxidanter i kroppen, B-vitaminer (B1, B3 och B5), tokoferol och tokotrienol (som är fettlösliga E-vitaminer) samt saponider som har antiseptiska egenskaper (medverkar till att tarmen kan ta upp näring bättre).
 
Nötter ska över lag förvaras i något tätförslutande, som t.ex. en glasburk – de är ju vackra att se på också! Man bör även blötlägga nötterna innan de konsumeras.
 
Magnus & Jenny

24 feb 2013

Paleovåfflor

Våfflor är härligt och något vi gärna äter här Under vårt tak. Ät dem till lunch eller mellanmål tillsammans med stekt banan och mandel, eller varför inte till frukost. Att bjuda på Paleovåfflor till kaffet tillsammans med vispad kokosmjölk och supersnabb bärsylt är ju även det en klassiker.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Köp Våffeljärn

Våfflor väcker minnen

Att våfflor är riktigt gott har nog inte undgått någon men det är något speciellt med våfflor, de väcker minnen. Våra starkaste minnen från våfflor är sommar och färska bär, att äta en våffla blir lite som en resa tillbaka till många och fina minnen.

Härligt hur mat kan representera så mycket och många saker, alla har vi våra kopplingar.

Så håll tillgodo och njut av härliga Paleovåfflor du också.

Recept

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till Paleovåfflor hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus våffla recept paleorecept paleoblogg Paleo våffeldagen glutenfritt glutenfri

18 feb 2013

Skillnaden mellan Paleo, Paleo30dagar och Whole30

Paleo, Whole30, Paleo30dagar och Paleo Challenge, begreppen är många och det finns även stora skillnader i begreppen. Allt från normal till mycket “sträng”.

Inlägget innehåller annonslänk.

Paleo 30 dagar och Paleo Challenge skulle jag säga är två namn på precis samma sak, en hälsoutmaning/Paleoutmaning på (oftast) 30 dagar där man äter en striktare Paleo kost. Whole30 är den “strängaste” varianten och innehåller således mest och tuffast regler om vad man får äta och inte. Men även här är det en striktare Paleo kost under 30 dagar som är grunden, dock med många fler undantag och regler på hur man får tillaga maten.

Paleo är alltså det mest normala alternativet, en kost man gärna äter och som man enkelt kan hålla fast vid. Det är också en hållbar livsstil! Ordet Paleo, skulle vi säga, beskriver egentligen en livsstil – så det handlar inte enbart om kosten även om denna ligger till grund. Paleo är en beskrivning av ett sätt att leva för att uppnå största möjliga hälsa.

Paleo

Paleo är det som vi äter här Under vårt tak till vardags och det är alltså vår livsstil. Det innebär kort att vi äter den kost som jägarna och samlarna åt under den paleolitiska epoken, utesluter alltså spannmål, baljväxter och mejerivaror men även raffinerat/processat socker, hårt processade varor samt så mycket som möjligt av alla kemiska/syntetiska tillsatser (av olika slag) som möjligt.

Vi äter inte maten på samma sätt som jägarna och samlarna då vi lever nu och har otroligt många fler möjligheter än under den paleolitiska epoken. Vi använder med andra ord spis och ugn istället för öppen eld. Vi köper vår mat i butiken och behöver alltså inte gå ut och samla eller jaga.

Att ha tillgång till mandelmjöl och kokosmjöl öppnar stora möjligheter till jättegoda maträtter, bröd och bakverk. Så visst är det stor skillnad men principen är den samma, rena och naturliga råvaror, att leva nära naturen och en hållbar utveckling. Det är helt Paleo och det är alldeles underbart gott och enkelt!

Paleo 30 dagar

Paleo30dagar är en hälsoutmaning som innebär att man äter en strikt Paleokost under 30 dagar. Enbart rena och naturliga varor, precis som i Paleo utesluter man spannmål, baljväxter, mejerivaror, raffinerat/processat socker, hårt processade varor samt så mycket som möjligt av kemiska/syntetiska tillsatser av olika slag.

Men man utesluter under utmaningen även all form av alkohol samt honung och kokossocker (trots att det är två helt naturliga varor men de har samma inverka i kroppen som vanligt socker och detta ska undvikas under en hälsoutmaning), frukt- och nötintaget begränsas (då det är väldigt lätt att överäta dessa) och till sist, man bör inte unna sig något som ligger utanför Paleoområdet.

Bakning, fruktsmoothies och liknande utgår även om de innehåller paleogodkända råvaror. Detta gör man för att ge nya tankar och förutsättningar för “riktig” mat.

Utöver mat så bör man också få omkring 8 timmars obruten sömn per natt i en dag/natt rytm. Röra på sig, en funktionell och omväxlande naturlig rörelse, ibland hårt och kort ibland lätt och länge. Kryp, spring, hoppa, lyft och simma eller liknande – leka helt enkelt.

Whole30

Whole30 som alltså är den strängaste varianten och ger följaktligen sannolikt störst resultat efter genomförandet! Skillnaden mellan Paleo 30 dagar och Whole30 är att ännu fler varor är uteslutna (även sådana som är rena Paleovaror) samt vad man får göra med varorna när de tillagas.

Bearbetade varor som mandelmjöl och kokosmjöl går helt bort. Man får inte heller laga mat, baka eller gör efterrätter som efterhärmar skräpmat. Tanken är att man inte bara fysiskt ska utesluta mat som är dåligt för kroppen utan också psykiskt ta bort sådant som kan liknas vid “felaktig mat och/eller skräpmat”. Gör alltså ingen Paleo pizza trots att den är baserad helt på Paleo godkända varor. Laga inget som kan efterlikna skräpmat – pizza, efterrätter, smoothie, raw kladdkaka, dadelbollar eller baka bröd. Även här är sömn och rörelse viktigt precis som i Paleo 30 dagar.

Whole30 är ett “program” och om du funderar på att gör Whole30 så läs boken “It starts with food “! Här beskrivs allt väldigt noga (betydligt bättre och mer ingående än ovan), tanken bakom, genomförande och vilka resultat man kan räkna med!

ISWF-Cover-Header-Food4

Bilden kommer från: http://whole9life.com/itstartswithfood/

Sammanfattning

Paleo är en livsstil och en hållbar sådan, ren och naturlig mat som verkligen gör skillnad i livet. Det är ett sätt att leva som gör dig stark, uthållig och frisk!

Oavsett om man lever i enlighet med Paleo i vardagslivet eller inte så är både Paleo30dagar och Whole30 en riktigt bra hälsoutmaning! De ger en extra kick och båda två är verkligen en utmaning, enligt oss är de inte en engångsutmaning utan kan absolut göras flera gånger per år. Man lär sig oerhört mycket om råvaror och vad som händer med kroppen när den enbart får rena och naturliga råvaror. En resa för kropp och själ!

Innan man bestämmer sig för att hoppa på någon av dessa så bör man ha ett mål, vad vill man uppnå och få ut av utmaningen. Sätt personliga mål och tänk också över vad som händer efter utmaningen, kanske börja med Paleo på “heltid”. När man gjort utmaningen så har man en utmärkt möjlighet till att verkligen leva ett mer hälsosamt liv. Ta vara på detta!

Tänk på att det bara handlar om 30 dagar av ditt liv så när du gör utmaningen se till att verkligen vara bestämd, följ utmaningen till punkt och pricka. Gör inga avvikelser, det är alltid du som bestämmer så ät enbart “godkänd” mat – om du fuskar är det ett val att fuska oavsett, ingen tvingar dig du väljer det!

Slutord

Hoppas att detta bringar mer klarhet i begreppen Paleo, Paleo 30 dagar och Whole30. Notera dock att detta enbart är en inblick i de olika begreppen (Paleo, Paleo 30 dagar och Whole30) och inte en komplett guide! De är mycket mer mångfasetterade och innehållsrika, så det finns mycket mer att skriva om dessa begrepp men det är en kort sammanfattning och en bra start för att reda ut olikheterna.

Magnus & Jenny

17 feb 2013

Paleofocaccia

Focaccia är ett italienskt matbröd som är baserat på vete och detta bakade vi ofta innan vi började med Paleo. Hur kan man då baka Focaccia utan spannmål? Det ända sättet är ju att provbaka och det är precis vad vi har gjort.

Hur blev då resultatet? Jo, inte dumt alls. Vi förväntade oss inte att det skulle ha exakt samma konsistens och smak som en Focaccia baserat på vete men vi fick en Paleofocaccia som både var vacker att se på och smakade gott av olivolja, salt och rosmarin.

Inspirationen till receptet på Paleofocaccia fick vi dels från vårt gamla recept på Focaccia baserat på vete och dels från receptet på Veronicas Paleoformfranska. Ät brödet tillsammans med soppan, salladen, kaffet eller som tillbehör på buffébordet!

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till Paleofocaccia hittar du här.

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus foccacia paleoblogg paleosverige sverige

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension CookEat Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleoskafferiet påsk Ren & Naturlig Mat Springa Squatty Potty Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga Ätbara insekter