12 apr 2013

Det har nu gått två veckor på Whole30 och Helena kämpar på med mat, tankar och vardagspuzzlet! Synen på mat börjar nu förändras och tankarna på hur “matkulturen” ser ut idag och hur den förändrats under bara de senast 20 åren börjar komma samtidigt som vändningen. Kroppen börjar vänja sig med den nya maten och tröttheten försvinner och ersätts av en lätthet!

Imponerande beslutsamhet och härligt läsning. Roligt, bra och målande skrivet – läs gästinlägget från Helenas om hennes andra vecka på ren och naturlig mat!

ÄRLIGT TALAT första halvan av andra veckan på Whole30 har varit ganska seg. Jag vet inte hur många människor jag mött som slängt ur sig “Helena, du ser lite trött ut”. Mmm, jaa, jag har förstått det. Blir inte bättre. Har fått skylla på diverse sömnproblem, lite rörigt i livet just nu, att klockan faktiskt bara är sju på morgonen och att jag misslyckats med sminkningen uppenbarligen. Mamma sa till och med att “du har ju påsar under ögonen”. Tack mamma, nu känns det mycket bättre!! Har liksom inte velat säga att det troligen kan ha med min “lilla” kostomläggning att göra. Känns som att då skrämmer jag iväg alla potentiella paleolister. Men när jag är på topp och alla kommer beundra min energi, min styrka, min vackra kropp och min fantastiska hy, då ska jag stolt förklara hur fantastiskt detta är! Jag har också mötts av en massa skämt, som jag måste erkänna att jag skrattar gott åt. Jag föreslog att vi skulle göra en schematisk bild över en funktion på jobbet. “Bra idé Helena, du kan väl göra en hällristning”. Eller som när jag njöt av ett par skivor parmaskinka (där enda tillsatsen var salt). “Men hade dom parmaskinka på stenåldern”? Javisst, säger jag, ny forskning visar att de stenåldersmänniskor som levde i Italien åt massor med parmaskinka. (Egentligen tror jag de italienska stenåldersmänniskorna drack vin också, men det får ändå vänta ett par veckor till.)

Jag har lärt mig mycket hittills. Inte bara om mig själv, utan också om världen vi lever i. Som ni kanske förstått är jag mer eller mindre besatt av Ghee. Smälte mitt smör och lät det bubbla i sisådär 8 minuter. Silade ivrigt ner det i en glasburk. Kan meddela att glas spricker när det blir för varmt (jodå, fysikläraren hade rätt). Resultatet blev smält Ghee i hela köket. Ny dag, en erfarenhet klokare och en ny omgång med Ghee. Silar glatt ner det i en plastburk denna gång. Den ska minsann inte spricka. Nä, för den smälter istället (jaja, jag vet, fysikens lagar igen). Halva köket dränkt med Ghee. Nästa gång jag ger mig in på Ghee ska det silas ner i en annan kastrull och få svalna lite där först tror jag… Tänk vad utvecklande det är att göra en Whole30! Och så skrubbat köket blev, även om det fortfarande känns som att det finns en märklig lite fetare hinna på det mesta…

Jag känner att denna första halva av veckan på något sätt präglats av fysisk trötthet. Jag blir helt snurrig när jag cyklar till jobbet. Försökte mig på ett träningspass igen, men bara en timme denna gång. Yr, andfådd och genomsvettig. Läste igen i Paleo-Bibeln “It starts with food” och där står minsann att vecka tre kan “fysiska aktiviteter få ett uppsving och du kan upptäcka att ditt mentala fokus och fysiska koordination är bättre”. Åh, vad jag längtar till vecka 3 kan jag meddela!! Hade jag inte läst så mycket om hur bra många mår efter en Whole30 så hade jag nog gett upp nu och tänkt att min kropp behöver helt enkelt kolhydrater… Men jag ger icke upp!! Hela vägen fram ska jag!

Har funderat lite på vad vad jag åt som barn, då var jag väldigt smal och full av energi. Det var mycket kött, fisk och sallad. Mina föräldrar var inga direkta fans av varken potatis, ris eller pasta. Någon gång ibland bara. Brödet blev mest formfranska, och det tyckte jag inte om på den tiden heller, så kanske en smörgås om dagen eller max två. De enda bönor jag åt kom från en burk med tomatsås (Vita bönor i tomat), och det var inte ofta. Mjölk gillade jag inte så det drack jag så lite jag bara kunde. Tillsatser fanns inte på långa vägar så många som det gör nu! Godis fick man bara en gång i veckan och då cyklade vi till Pelles kiosk, “en sån, en sån och två sånna”. Inte en skopa skruvar, en skopa persikor och två skopor dödskallar. Läsk på den tiden köpte man i 33 cl-flaskor. Inte i 1,5 liters pet-flaskor. Och man drack den med andakt, vem visste när denna manna skulle ramla från himlen nästa gång?! Nu kommer den om inte idag, så troligen imorgon, och allra senast till helgen. Ingen anledning till panik alltså! Vi kan fortsätta att hälla i oss! Jag ser onekligen ett mönster i hur jag, och troligen väldigt många med mig, förändrat sitt att äta. Att vårt hälsotillstånd förändrats, och i många fall försämrats, kan väl knappast undgå någon.

Jag har valt att undvika att äta tillsammans med andra än den allra närmsta familjen dessa dagar. Det känns lättast så för att slippa sitta och undra vad köttbiten stekts eller marinerats i, och vad det är för olja på salladen. En dag hade vi dock kvällsutbildning på jobbet och då blev vi bjudna på lite lättare förtäring. Jag visste om detta i förväg och hade preparerat mig med medhavda hallon-ägg-Frittata-muffins, grönsaker och lite av den italienska stenålders-parmaskinkan. Kändes väldigt okej att skippa baguetter, chips och läsk som dom andra åt. Det tog ungefär en kvart sen kommenterade mer eller mindre alla att dom blev så trötta efter maten. Jaha, sa jag lite syrligt (dags att betala tillbaka på alla skämt), så blir det när man inte äter Paleo! Nu var det dom som istället fick förklara sig med att dom jobbat sen klockan sju på morgonen. Måste erkänna att jag faktiskt kände en liten, liten triumf inombords! Förlåt!

Omelett 1

Blanda vilt bland grönsaker du har hemma. Idag blev det tomat, spetskål och endiviesallad. Fräs en liten stund (foto Helena)

Omelett 2

Vispa ihop tre ägg, salt och peppar. Lägg på frysta bär, här blev det hallon (foto Helena)

Omelett 3

Njut av en frukostomelett med sallad till. Bären tycker jag personligen förhöjer frukostkänslan! (foto Helena)

Dag 10 klockan 14 vände det. Min kollega utbrister “åh vad pigg du ser ut”. Ja! Äntligen har jag nått toppen, hoppas på lite nerförsbacke nu! Jag börjar äntligen må bättre och bättre. Tränade Body Combat idag på dag 14 och kände äntligen att orken och energin börjar komma tillbaka! Firade med räkor och aioli! Det var jag så grymt värd, det är så grymt gott och det är så mycket Paleo! Kroppen känns lättare och byxorna sitter snyggare även om det inte känns som jag gått ner så mycket. Men något händer med kroppen, den omformas och tarmen sköter sig snällt. Jag har en fräsch känsla i kroppen och själen. Det finns uppenbart många fördelar med Paleo, men den hittills enskilt största vinsten är att jag INTE HAR NÅGRA SOM HELST BLODSOCKERDIPPAR!!!! Missar jag att äta på ett par timmar så är jag fortfarande glad. Jag är inte beroende av mellanmål för att klara mig fram till nästa mål. Innan var jag som ett lejon. Fräste åt allt när det gått mer än fyra timmar sedan förra målet. Nu mår jag “jämnbra” hela tiden!! Nej, jag har inte gråtit mera i soffan!

Whole30 hjälper mig att identifiera vad jag håller på med. Varför mår jag jättebra utan godissug, men bara för att arbetsgivaren ställer fram påskgodis blir jag så extremt väldigt och våldsamt godissugen!? Varför började jag häromdagen småäta av coctailtomaterna? Jo, dom är ju söta och goda… Men varför? Jag har börjat identifiera mitt ätbeteende och liksom studera det utifrån som en observatör, medan jag själv vilar tryggt i Whole30. Jag äter bara det jag ska och får, och det finns ingen diskussion eller pardon. Känner mig ibland lite orolig för hur det ska gå när jag successivt ska/kan börja introducera olika födoämnen. Men det är halva tiden kvar och det känns bra. Hoppas Paleo kan befästas ytterligare i mitt medvetande och få fäste för resten av livet!

Paleo har dock skapat ett nytt beroende hos mig. Har alltid tyckt om kaffe med mjölk. Men nu är jag plötsligt beroende av mitt svarta kaffe. Förmiddagens höjdpunkt! Jag vill passa på att tacka alla förfäder för att ni fixade så mina gener kan hantera kaffe. För kaffe i solen är verkligen underbart! Så fort solen tittar fram är jag beredd med min mugg. Så fyllt av njutning, så avslappnat och så nära min inre Flisa Hedenhös som jag kan komma mitt i stan! Ser väldigt mycket fram emot min andra halva av Whole30, med mera kaffe och flera sköna träningspass. En ren kropp och ett stabilt humör! Misstänker att min käre särbo också ser fram emot en lite mindre fräsig Helena.

/Helena

Det är så underbart att läsa hur ren och naturlig mat förändrar inte bara kroppen utan också tanken och inställningen till livet! Fantastiskt, vilka processer som sätter igång. Ska bli så spännande att fortsätta följa Helenas Whole30!

Läs om Helenas fjärde vecka med Whole30 vecka 4
Läs om Helenas tredje vecka med Whole30 vecka 3
Läs om Helenas första vecka med Whole30 vecka 1
Läs också Helenas tankar inför sin Whole30 utmaning

/Magnus & Jenny

11 apr 2013

Avokado en basvara i Paleoskafferiet

Krämiga, näringsrika, mångsidiga, goda, nyttiga, ja avokado kan beskrivas på många sätt och det är ju inte konstigt. En jättefin frukt som dessutom är en av basvarorna i Paleoskafferiet! Precis det är en frukt, den är snyggt förpackad i sitt eget skal och med en stor kärna i mitten.

Avokadon tros härstamma från Mexiko men odlas numera i hela världen där tropiskt klimat råder, de tål inte frost – tyvärr, det hade ju varit mysigt med ett avokadoträd i sin egen trädgård!

Träden blir omkring 20 meter höga och de kan producera drygt 100 frukter per år. När frukten är mogen ska den vara “lagom” (lätt) mjuk, den mognar snabbast i stjälken och om den känns mjuk där bör den vara mogen och redo för att ätas.

Innehåll

Avokado är en bra källa till fett och den innehåller även vitaminer som A, K, C, E och B (1, 2, 3 och 6), Folat (även kallat B9) samt mineraler som kalium, magnesium och järn. Frukten sägs förebygga olika typer av cancer och är bra för både levern och huden. Många hälsofördelar vackert förpackade i ett päronformat skal! Folat, som avokado innehåller förhållandevis mycket av, är extra viktig vid nybildande av celler och röda blodkroppar. Detta är EXTRA viktigt, i och med ett större behov, vid graviditet – men även till barn som växer. Folatbrist kan alltså ge upphov till blodbrist.

Äta avokado

Det finns så mycket man kan göra av avokado, äta den precis som den, som bas i smoothie eller i en avokadosallad! Låt fantasin föda och experimentera i köket, du kommer garanterat hitta mängde med smarriga idéer på hur man kan använda en avokado. Avokadon missfärgas relativt snabbt när fruktköttet utsätts för syre, man kan förhindra detta något genom att droppa lite citron/lime på avokadon.

Så ha gärna avokado i ditt skafferi, njut av den fina smaken och de många sätten som denna frukt kan tillredas på!

Paleo så gott och så enkelt!
Magnus & Jenny Sverige blogg paleoblogg paleorecept matblogg hälsa nyttig näringsvärde kost

9 apr 2013

Gröna bladgrönsaker innehåller så otroligt mycket nyttiga vitaminer, mineraler, enzymer, klorofyll och antioxidanter, allt detta vackert förpackat i ett fint grönt blad! Det finns så många olika sorters bladgrönsaker och ät (eller varför inte dricka som en vitamindrink) mycket av dessa välgörande och goda grönsaker, råa eller tillagade, i en maträtt, som en sallad eller som en god dekoration. Titta gärna in under Säsongens frukt och grönt för att se vilka bladgrönsaker som är i säsong just nu!
 
Det finns ju en massa olika sorters bladgrönsaker och alla passar lika bra in i Paleoskafferiet! Att ha bladgrönsaker som en basvara hemma är en god ide då de är otroligt nyttiga, passar till mycket och ger en extra “piff”, både för smaken och ögonen, till din mat.
 
Spenat brukar kallas för superlivsmedel och det kryllar av C-, A-, E- och K-vitamin dessutom finns höga halter av mineralerna (som krävs för kroppens uppbyggnad) magnesium, kalcium, kalium och järn. Som om inte detta är nog är bladspenat en bra källa till antioxidanter som anses ha en central roll för livslång hälsa!
 
Sallat är rik på vitamin A och Folsyra. Det finns flera olika varianter av sallat, bl.a. Ekbladssallat, Huvudsallat, Bataviasallat och Romansallat.
 
Maché innehåller bland annat C-vitamin och karotin (som omvandlas till A-vitamin i kroppen).
 
Ruccola kommer med en rad mineraler, som fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium och zink som finns i nästan alla kroppens celler och är en förutsättning för bildandet av blod.
 
Grönkål är rik på C- och D-vitamin, mineraler som järn, zink och kalcium. Nästan alla kåltyper räknas till “supermat” men de är väldigt underskattade och äts alldeles för lite av i förhållande till sitt rika innehåll!
 
Vitkål innehåller C-vitamin, folsyra och kalium.

Stekt vitkål

Brysselkål är rik på C- och A-vitamin, mineraler som folsyra, kalium och järn.
 
Mynta motverkar infektioner och ökar upptagningen av kalcium.
 
Bladgrönsaker gör kroppen mer alkalisk vilket bidrar till ett bra PH värde i magsäcken, detta är bra för hela mag- och tarmkanalen. Matsmältningen blir bättre på grund av det stora innehållet av enzymer.
 
Genom att mixa grönsakerna får man i sig en större mängd än om man äter en sallad, dessutom så frigörs alla näringsämnen ännu mer och når ut i kroppens celler där de verkligen gör nytta! Man kan blanda och ge en hel del när man sätter ihop en grönsaksdrink, lägg i flera sorters bladgrönsaker och kanske avokado, citron, o.s.v. Smaka dig fram, experimentera och njut av alla möjligheter!
 
Bladgrönsaker är allsidiga, goda och fantastiskt nyttiga. Ha alltid ett urval hemma i ditt Paleoskafferi!
 
Magnus & Jenny
 
 

5 apr 2013

Helena har nu klarat av första Whole30 veckan och upplevelser liksom känslor har varit, precis som prins Daniel skulle säga, ”all over the place”! Vid en stor kostomläggning så är det just vad som händer i både kroppen och huvudet.
 
Hon beskriver på sitt målande och personliga sätt hur livet kastas runt och små saker blir stora, allt på grund av mat… Tänk vad ren och naturlig mat kan göra med oss människor, läs och inspireras av Helenas första vecka med Whole30.
 
 
FÖRSTA VECKAN är avklarad. Hur ska jag sammanfatta detta? What goes up must come down. Upp som en sol, ner som en pannkaka. Gud låter inga träd växa till himlen. Det började så bra. Jag kände mig stark. Ställde mig modigt på vågen för sista gången på 30 dagar. Inget upplyftande resultat, men tidigare njutande av pasta, godis och vin gjorde väl sitt till. Ungefär som förväntat, alltså.
 
Jag kände att jag behövde något konkret som hjälpte mig att visa att tiden går, att jag betat av dagarna successivt en efter en. Letade febrilt efter en ”app” till telefonen som kunde räkna dagarna. Hittade bara saker som räknar ner. Jag ville ja ha något som räknar upp. Så jag kan se de avverkade dagarna öka. Till slut hittade vi det!! En menscykel-app. Så nu har jag en klocka som visar exakt var i min 30-dagars menscykel jag befinner mig. Det är åtminstone vad den tror som inte vet att jag gör en Whole30!

Dino-spjä__

Jag har ätit massor med god mat. Laborerat vilt med brysselkål, örter, spenat-frittata med hallon (ja det kan verkligen rekommenderas!) och hemmagrillade revben. Tacokryddad köttfärs i endivesallads-blad med majonnäs och tomat. De fösta dagarna har jag verkligen varit pigg och glad, känt mig lätt och stark. Tränade med min PT och som av en händelse bestod passet av diverse stenåldersliknande övningar. Putta runt min PT sittande på en trälåda fylld med viktplattor tvärs över gymmet. Kasta runt med en tung boll, springa efter den och göra armhävningar (kändes för övrigt som en variant av Idioten), något hon kallade Skogshuggaren och liknande. Visualiserade att jag var den starka skogskvinnan och släpade hem mina egenhändigt fångade djur och min hopsamlade hög med morötter.
 
En dag bestämde jag mig för att gå de två kilometerna till och från jobbet för att känna mig lite mer uråldrig. Eftersom här inte finns någon skog med stockar att klättra över så fick det bli att skutta lite över de avgasfärgade snöhögarna som dröjt sig kvar istället. Noterade på min lilla runda hur mycket junk-food vi exponeras av. Det mesta i vårt samhälle handlar numera tydligen om att äta så mycket skräp som möjligt. Ny smak på saften, friterad kyckling med pommes, gärna bearnaisesås till. Större läsk, större chipspåsar, fler sorters godis. Philadelphia-ost med chokladsmak. Finns den fortfarande kvar? Hur tänkte dom då??? Mat med godis? Vad kommer härnäst? Ris med kolasmak?
 
Plötsligt någonstans runt dag fyra så varvas ”pigg och stark” med ett väldigt långsamt tempo. Förflyttar mig så lite som möjligt. Mellan soffan och sängen, möjligen en långfärd ut i köket. Tänker långsamt. Undviker människor och sitter gärna med en bok och slumrar. Jaha, kanske kroppen kom i chock nu, tänker jag. Lite piggare igen en stund och skuttade glatt iväg på träning. 90 minuter box, påsk-event. Ja men det skulle jag väl klara. Kände mig okej fram till det var ungefär en halvtimme kvar. Då är min enda klara tanke att ”bara jag inte svimmar, för då ringer säkert någon en ambulans och dom kopplar troligen på mig ett sockerdropp, och det hade dom INTE på stenåldern”. I så fall kommer jag garanterat få börja om på Whole30 dag 1. Det vill jag inte just nu! Läste sen i boken ”It starts with food”, att det tar sisådär en till två veckor innan kroppen förstår att den kan använda fettdepåerna som energi, och att man kanske inte skulle försöka sig på att högprestera den första veckan. Ojdå. Som det blev.
 
En fråga bara; hur många gigantiskt stora påskägg med godis kan en enda arbetsgivare klara att placera ut på endast ett par dagar? Jag har kämpat, jag har tagit fighten. Jag har stått emot men det har kostat. Vilja, envishet, självbehärskning! Det gick!!!!

Påskägg

Bestämde mig för att göra en lammstek påskafton, och den blev underbart god. Fylldes med vitlök, både krossad och hela bitar som jag lirkade in i köttet. Kryddade med massor av citron, både skal och saft, rosmarin och timjan. Men plötsligt ett par timmar innan vi ska äta slås jag av tanke! Vad har man för paleo-inspirerad sås till lammstek? Googlade som besatt efter idéer och slutresultatet blev det denna sås som verkligen kan rekommenderas till allt! Lammsteken, frukost-frittatan, biffarna, salladen, you name it!
 

JORDGUBBSÅS TILL UNGEFÄR ALLT, HELT PALEO

Jordgubbs__

  • Skiva 400 g jordgubbar i 0,5 – 1 cm tjocka skivor.
  • Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Rosta dom i 200 grader varm ugn i cirka 20 minuter.
  • Mixa jordgubbarna och såsen som smält ut i en matberedare tillsammans med 1,5 dl mild olivolja, 0,5 dl färskpressad citronsaft, 0,5 dl vatten, 2 msk hackad färsk basilika, 1 krossad vitlöksklyfta och lite salt.

 
Kan ju säga att detta blev ljuvligt gott, men att jag innerligt saknade ett glas rödvin till.
 
Jag har också haft dystra tankar om varför vi lever, att vi alla kommer dö när jorden går under och vad är meningen med allt om vi bara förstör och fyller vår mat med E-ämnen och skräp. Det kött vi hoppas är rent har en gång varit ett djur som ätit antibiotika och pellets med tillsatser och toxiner. Och denna mat ger jag mitt barn att äta! Jag grät en liten skvätt och kände mig som när jag var tonåring med PMS. Vem vet om det var Whole30 som förflyttade mig ett litet steg bakåt i tiden, om det var kolhydrat-avgiftning eller bara en liten släng av vårdepression. Läste också i tidningen att varje gång vi tvättar en fleece-tröja så åker ett antal små plastpartiklar ut med tvättvattnet och dom är för små för att fångas upp i reningsverken. Sen tror fiskarna att det är plankton och äter upp dom. Inte bra. Kände mest för att gråta en skvätt till.
 
Så denna första vecka har varit ”ups and downs”. Jag har varit en stark kvinna som klarar allt, varvat med en trött dammig hög som gråtit i en soffa. Jag har frossat i morötter med och utan kryddor, i skivor och i strimlor, varma och kalla. Ljumna med solrosfrön och råa dippade i aioli. Kött och fisk, med kokospanering och nöthack. Ghee, örter och kryddor. Underbart. Men jag har också klättrat på väggarna i längtan efter att få höra ljudet av när tänderna biter igenom en skiva rostad formfranska. Och jag tycker ju inte ens om formfranska. Tänk vad kroppen och hjärnan kan påverka ens tankar och beteende! Mycket spänd på att se vad nästa vecka, vecka 2, ska göra med mig, min kropp och mina tankar!
 
/Helena
 
 
Att man reagerar starkt på en drastisk kostomläggning är inte konstigt och det kan ge sig i uttryck på många sätt. Kroppen vill till en början ”försvara” sig mot detta nya och för den helt annorlunda maten som nu ska tas om hand. Dessutom ska kroppen lägga om från att drivas av socker till att drivas av fett – vilket är det naturliga sedan urminnes tider! Dock driver den moderna människan kroppen på socker då spannmål, som är en basvara i västvärlden, omvandlas till socker i kroppen. Sen har vi alla dessa konstiga tillsatser i maten varav de flesta är någon form av sockerart… Man kanske skulle göra en Whole30.
 
Läs om Helenas fjärde vecka med Whole30 vecka 4
Läs om Helenas tredje vecka med Whole30 vecka 3
Läs om Helenas andra vecka med Whole30 vecka 2
Läs också Helenas tankar inför sin Whole30 utmaning!
 
Tack Helena för att du delar med dig av dina upplevelser, ser fram emot nästa veckas gästinlägg!
 
Magnus & Jenny

4 apr 2013

Paleokorvbröd

Nu börjar våren, med värmen och solen, äntligen komma och med den längtan efter att få komma ut och grilla!

Här Under vårt tak är det grillsäsong året runt även om det blir betydlig färre gånger under vintern. Men inget går upp mot att känna lukten av mat som ligger på grillen och känslan man får i kroppen när maten tillagas ute, lite ”primal” och tillbaka till ursprunget! Vi älskar det och grillar gärna både när vi är ensamma eller tillsammans med familj och vänner.

Oftast blir det att vi grillar en god köttbit, gör egna grillspett eller varför inte hemmagjorda hamburgare. När det kommer till korv så blir det något svårare eftersom det inte är lätt, om inte nästan omöjligt, att hitta korv som inte innehåller potatismjöl, konserveringsmedel eller andra icke Paleovänliga tillsatser i den egna matbutiken. Ett sätt att få korven som man vill är givetvis att göra sin egen korv hemma, vilket vi inte ännu gjort men lockas av. Men så finns det gårdsbutiker också som faktiskt har väldigt fin korv att köpa och end del av dem innehåller enbart kött och kryddor och där skinnet är riktigt fjälster!

Runt om i Sverige finns det många fina gårdsbutiker som säljer kött och de har ofta ett litet utbud av korv med spännande smaker och egna kryddblandningar! Be dock alltid om att få läsa innehållsförteckningen för givetvis finns det även här korv med kemiska tillsatser, mejerivaror eller annat som kanske inte är helt Paleo. Korv som man köper på gårdsbutiker är oftast lite dyrare men det är den värd, du får riktig korv med mycket kött, härlig smak och rena råvaror! Fantastiskt.

Men korvbrödet då, vart ska man lägga korven när man nu grillat den? En tallrik är ju bra med lite fräsch sallad till, vackert och nyttigt, men om man vill åt den goda känslan med att hålla i maten och slippa tallrikar och bestick. Om man nu ger sig iväg ut i skogen eller till en strand och sätter sig för att grilla och då behöver duka upp med tallrikar, bestick och balansera detta under hela måltiden försvinner ju den där känslan av att vara lite ”stenåldersman”…

Paleokorvbröd

För ett tag sedan hittade vi ett spännande recept på korvbröd hos Maria, bestämde oss för att testa dessa då vi skulle grilla korv senare under dagen. Receptet är busenkelt och resultatet jättegott!

Brödet har flera användningsområden du kan göra fantastiska fyllda bagetter, hamburgerbröd eller om du tillsätter lite goda brödkryddor så kan du göra goda frallor!

För recept och hur du går tillväga titta in i Paleoskafferiet. Länk till Paleokorvbröd hittar du här.

Tips på en ekologisk engångsgrill, EcoGrill – klicka här

Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus hamburgare fralla glutenfritt

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Marinad Mat Nyhetsbrev Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleoskafferiet påsk Ren & Naturlig Mat Springa Squatty Potty Tips Träning Vegetariskt Vila lite Viltkött Vår kokbok Whole30 Yoga Ätbara insekter