8 jul 2019
En skål med kokosmjöl och en skål med mandelmjöl

Kokosmjöl vs mandelmjöl

Ur ett Paleo perspektiv finns det egentligen två stora och välkända mjölsorter, och det är sannolikt dessa två mjölsorter som du oftast ser i paleobakverk, kokosmjöl och mandelmjöl. Dessa är glutenfria och enkla att använda sig av.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Detta beror på flera faktorer men primärt så är det tillgängligheten. Under de senaste åren så har både kokosmjöl och mandelmjöl blivit en stapelvara i helt vanliga matbutiker. Är det för allmänheten lätt att hitta en vara så ökar både möjligheterna och försäljningen.

Självklart har även recept gjorda av dessa samt tips på vad man kan använda mjölsorterna till ökat markant. Det hör ganska naturligt ihop. Du hittar bland annat en massa härligt bakat i vår receptbank Paleoskafferiet.

Kokosmjöl och mandelmjöl är dominerande, än så länge, när man bakar inom Paleo. Men det kommer kontinuerligt en massa nya och roliga mjölsorter på t.ex. rotfrukter vilket är riktigt spännande och bra.

De nya sorterna öka intresset för att baka glutenfritt och de ger dessutom större möjlighet till personer som håller sig till specifika kosthållningar som t.ex. AIP (Autoimmuna protokollet).

Mjöl

När de flesta av oss tänker på mjöl så tänker vi troligen på ett vanligt vetemjöl. Men rent tekniskt så är mjöl bara ett pulver man gjort genom att mala, eller pulvrisera, ”något”. Man kan egentligen göra mjöl av det mesta, så som t.ex. rötter, rotfrukter, nötter eller fröer.

I just denna artikel kommer vi dock fokusera på kokosmjöl och mandelmjöl, beskriva deras egenskaper, för- och nackdelar samt näringsinnehållet på respektive mjöl.

Var köper man kokosmjöl och mandelmjöl?

I de flesta fall så finns båda dessa mjölsorter i helt vanliga matbutiker. Det brukar inte vara svårare än så, man köper helt enkelt mjölet samtidigt som man handlar sina andra dagligvaror.

Men det kan vara lite krångligare att hitta speciella sorter, t.ex. ekologiskt eller från märken som man har som favorit. Då är det riktigt bra med en webhandel! Här finns oftast ett större utbud och ett brett sortiment på både kokosmjöl och mandelmjöl.

Vi rekommenderar gärna bodystore.com som har snabba och säkra leveranser, de brukar även kunna erbjuda ett lägre pris än det man får betala i en vanlig matbutik.

Köp Kokosmjöl via bodystore.com här .

Köp Mandelmjöl via bodystore.com här .

Basföda eller tillbehör?

Innan vi går in på djupet när det gäller kokosmjöl vs mandelmjöl så kommer här en liten allmän notering kring mjölmat.

Ingen mjölmat bör vara basfödan i din kosthållning!

Att äta Paleo betyder inte att man ersätter sina vanliga smörgåsar med ett glutenfritt alternativ. Det innebär ett nytt tankesätt vad gäller riktig mat. Man bör alltså inte äta mjölmat som en form av bas i sin kosthållning. Ersätt inte pasta, smörgås och liknande med Paleogodkända alternativ, tänk istället riktig mat.

När man bakar på mandelmjöl så får man i sig en väldigt massa mandel. Det krävs ju en hel del mandel för att bli t.ex. 1 deciliter mandelmjöl och detta kan man ganska enkelt använda i sitt bakande. Ett vanligt mått, som är enkelt att hålla reda på, brukar vara max en “näve” mandlar per dag.

Basfödan bör vara kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker och rotfrukter. Inget är egentligen mer eller mindre viktigt utan man behöver sträva efter en bra och fin mix. Bland tillbehören hittar man frukt, bär, nötter och fröer. Man kan alltså komplettera basfödan med tillbehör men man bör inte använda sig av tillbehören för att bygga en komplett måltid.

Alla typer av Paleobakning bör vara ett tillbehör och något man kan unna sig vid olika tillfällen. Men, åter igen, inget man bygger sin kosthållning på.

Med det sagt så finns det absolut en plats för mjöl inom Paleo´s ramverk och då inte bara i bakning utan med fördel också för att t.ex. reda såser, göra en panering, hålla ihop olika typer av biffar, m.m.

Är kokosmjöl eller mandelmjöl bäst?

Båda har för- och nackdelar och de kan båda ha sin plats i ditt skafferi, men du kanske föredrar den ena eller den andra, oftast så är det ju personliga preferenser som i slutändan styr.

Fast rent allmänt så passar de, på grund av olika egenskaper och råvarans smak, bäst för sina respektive bakverk. Mer om detta senare i artikeln.

Näring

Först och främst, näringsvärdet i de två mjölsorterna. Nyckeln här är egentligen att du behöver bestämma vilka näringsämnen du bryr dig om mest och önskar.

Ingen av mjölsorterna är alltså så mycket bättre näringsrikt (eller sämre näringsrikt) att de ”slår” ut den andra, men de har såklart lite olika fördelar och nackdelar.

Här är en nedbrytning av innehållet i näringsämnen per 100 g av varje mjöl:

Kokosmjöl

Fett 10 g
Protein 20 g
Kolhydrater 17 g
Fibrer 43 g

En skål med kokosmjöl

Mandelmjöl

Fett 52 g
Protein 21 g
Kolhydrater 9 g
Fibrer 10 g

En skål med mandelmjöl

Notera att ovanstående redovisning är ett snitt av näringsvärden från flera tillverkare/producenter.

För att komplicera till det ytterligare så varierar nämligen näringsvärdet i olika tillverkare/producenters kokosmjöl respektive mandelmjöl på grund av var de hämtar råvaran och hur deras produktion ser ut. Detta kan även påverka bakresultat.

Hur tillverkas kokosmjöl och mandelmjöl?

Mjöl från kokosnöten görs på kokoskött som kokosolja först har utvunnits från. Resterande kokoskött får torka och efter det mal man mjölet. Därav att man på vissa förpackningar till kokosmjöl kan läsa ”avfettat” kokosmjöl.

För att göra mandelmjöl så blancherar man mandeln, alltså kokar den under en kort tid. Detta görs för att skalet lätt ska lossa och för att man sedan ska få ett fint ljust mjöl utan mandelskal. När mandeln kokats och skalet har avlägsnats så torkas den och sedan mals mandeln till ett mjöl.

Om man jämför med processen för att göra vetemjöl så är ovanstående metoder mycket skonsamma vilket gör att många av näringsämnena från både kokos och mandel finns kvar i respektive slutprodukt.

Makrokonutrienter

Då ska vi försöka bena upp de olika makronutrienterna och skriva lite mer tydligt om dessa i förhållande till respektive mjölsort.

Fett

Ett område som särskiljer dessa två mjölsorterna rejält ifrån varandra är fett samt kvalitén på fettet. Kokosmjöl har en mycket lägre fetthalt, av naturliga orsaker, än mandelmjöl men man kanske kan tycka att den har en högre fettkvalitet.

Mandelmjölet har ett relativt högt innehåll av Omega6, vilket kan vara inflammatoriskt i stora mängder. Det är, som tabellen visar, mängmässigt mer fett i mandelmjöl och en del av detta är alltså Omega6.

Med kokosmjöl, å andra sidan, är det mindre fett till att börja med och den totala sammansättningen innebär även en mindre andel av Omega6.

Detta gör att kokosmjöl, rent teoretisk, skulle innebära en lägre potentiell inflammatorisk risk.

Protein

Här ligger i princip kokosmjöl och mandelmjöl helt lika. De är ur proteinsynpunkt väldigt likvärdiga, bra vegetariskt protein helt enkelt.

Men ingen av dem har tillräckligt med protein för att kvalificera sig som en enskild proteinkälla för en komplett måltid. Det innebär att man alltså inte bör utesluta animaliska livsmedel till förmån för någon av dessa i sin måltid.

Kolhydrater

Om du önskar äta en Paleokost med låg kolhydratshalt så kommer mandelmjöl förmodligen att vara ditt val av mjöl.

Men om du inte specifikt försöker minimera kolhydrater, kommer den lite större mängden kolhydrater i kokosmjöl inte att orsaka några problem och du har då två fina mjölsorter att välja mellan.

Fibrer

Fiber är lite dubbelt, det kan både vara bra och mindre bra. Allt beror på vad man utgår ifrån och vad man har för förutsättningar.

Men över lag så är det ju så med mat, man behöver göra anpassningar och allt passar inte alla.

Magirriterande ämnen

Ett annat sätt att jämföra de två är att titta på potentiella mag-/tarmirriterande ämnen. Har de något innehåll som kan störa och/eller irritera tarmen? Här har båda några fördelar och några nackdelar.

Kokosmjöl har mycket fiber, och mycket av den fibern kommer i form av inulin. Tyvärr är inulin FODMAP, en typ av fiber som kan störa matsmältningen hos de människor som kan vara känsliga för det.

Å andra sidan är mandelmjöl också ”hög-FODMAP-mat”, och den innehåller även fytinsyra, som kan irritera tarmen om man äter mycket.

En rekommendation, som egentligen alltid gäller, när man önskar äta nötter är blötläggning för att minimera fytinsyran.

Vissa människor klarar det ena bättre än det andra, medan vissa tycker att båda typerna orsakar magproblem.

Om du har t.ex. IBS eller någon annan magrelaterad problematik så prova en liten mängd av varje (börja med en sort åt gången) först och arbeta dig sedan långsamt upp med lite större mängd, om det känns ok – uppstår stor problematik så avbryt.

Symptomen för problematiken som kan uppstå är vanligen gasig mage, uppblåsthet, magsmärta och liknande. Det finns ingen universell regel, så det är bara en fråga om testning för att se hur din kropp reagerar.

Här är det helt beror på din personliga tolerans. Vi är alla olika individer med olika bakgrund, livsstil och förutsättningar. Det är med andra ord inte så konstigt att vi reagerar olika på olika råvaror.

Mikronutrienter (näringsämnen)

Inget typ av mjöl innehåller en betydande stor mängd mikronutrienter – igen, det här är tillbehör, inte livsmedelsgrupper som ska fylla ditt dagliga näringsbehov. Men de har båda något att ge och tillföra.

Kokosmjöl är en källa till folat, fosfor, kalium, järn, magnesium, natrium och några andra mineraler.

Mandelmjöl är en källa till folat, vitamin E, vitamin A, fosfor, kalium, magnesium, kalcium och flera andra mineraler.

Andra hänsynstaganden

Från en allergisynvinkel är det värt att notera att de flesta människor med nötallergi och/eller mandelallergier kan äta kokosnöt då detta är en frukt. Å andra sidan är vissa människor också allergiska mot kokosnöten, få har dock en multiallergi för både nöt-/mandelallergi och kokosallergi.

Så finns det egentligen någon tydlig vinnaren när det kommer till kokosmjöl vs mandelmjöl?

Nja, egentligen inte. Det beror helt på dina personliga preferenser, dina mål med kosthållningen samt dina förutsättningar.

Bakningsegenskaper

En viktig sak att tänka på när du väljer ett mjöl är hur det fungerar i bakning.

Man kan inte förvänta sig att få samma resultat i ett bakverk med gluten som i ett bakverk utan gluten. En av de egenskaperna som gluten bidrar med är att binda ihop degen och skapa ett typ av nätverk där luftblåsor samlas och därmed ges möjlighet till degen att jäsa och bli fluffig.

Mjölsorter utan gluten ger inte detta resultat och man får därmed ett något kompaktare och plattare resultat. Man får i dessa bakverk använda andra metoder för att få in lite fluffighet och volym.

Mjölet på kokos respektive mandel reagerar lite olika tillsammans med vätska, kokosmjöl t.ex. suger upp betydligt mer vätska än vad mandelmjöl gör.

För att forma bullar behöver degen hålla ihop och inte vara så lös, men om man gör t.ex. en kaka som bakas i en form kan degen/smeten vara betydligt lösare. Man väljer helt enkelt olika mjöl till olika typer av bakverk.

Det första man behöver veta när man bakar utan gluten är alltså att det finns inget man kan ersätta gluten med som ger exakt samma egenskaper.

Kokosmjöl vs mandelmjöl när man bakar

Här är en av de riktigt stora skillnaderna att kokosmjöl suger upp mycket mer fukt/vätska än mandel. Så recept med kokosmjöl behöver mycket mer våta ingredienser för att förhindra att de blir smuliga och torra.

Du kan, med andra ord, INTE bara ersätta kokosnöt med mandel rakt av (1:1) och vice versa. Receptet kommer då inte att fungera.

Den vanligaste frågan (beroende på nötallergi och/eller mandelallergi) när det gäller mandelmjöl är just – vad kan jag byta ut mandelmjölet mot? Eller – kan man ersätta mandelmjöl med koksomjöl?

Ja kan man ersätta mandelmjöl med kokosmjöl eller tvärt om kokosmjöl med mandelmjöl?

Omvandlingstabell

Här följer några enkla och mycket generella tips på hur man ska gå tillväga om man önska byta den ena mjölsorten mot den andra i ett recept.

Vill dock poängtera att beroende på vilka andra ingredienser som ingår i receptet så kan det vara mer eller mindre lämpligt att göra ett byte. Oftast så är ett recept med mandelmjöl framtaget med just mandelmjöl beroende på att det passar med smak, konsistens, övriga ingredienser, m.m.

Omvandla ett recept

1 dl mandelmjöl kan ersättas med:

2 msk kokosmjöl samt (vanligen) lite extra vätska.

Man kan sannolikt även ersätta 1 dl mandelmjöl med 1 msk fiberhusk .

1 dl kokosmjöl kan ersättas med:

3 dl mandelmjöl.

Man kan sannolikt även ersätta 1 dl kokosmjöl med 2 dl mandelmjöl samt 1,5 msk fiberhusk.

Tänk på att ovanstående mått inte gäller 100% och att man sannolikt får testa sig fram lite. Det beror helt enkelt på vilket ursprungsreceptet är.

Smak

De två mjölsorterna har också lite annorlunda smak. Kokosnöt är lite söt med smak av mild kokos medans mandelmjöl smakar mandel, det är en nötig smak.

Mandelsmaken kan ibland vara en stor fördel med sin fina och goda nötsmak – t.ex. det är underbart i kakor – men till vissa bakverk kanske du inte vill ha just den smaken.

Att blanda mjölsorterna i ett recept brukar ofta ge en lite neutralare smak som kan passa i flera olika typer av bakverk.

Använda

Vissa föredrar att baka med en blandning av båda mjölkarna, andra håller sig med den ena eller den andra.

Men om du är ny på paleobakning, är en bra tumregel att börja med att följa recept precis så som de är skrivna tills du får en bra känsla för hur varje mjöl uppför sig. När du har ”kläm” på detta, ja då kan du börja experimentera med dina egna kombinationer och proportioner.

Att använda kokosmjöl eller mandelmjöl i bakverk är enkelt bara man vågar sig på att testa. Det finns mängder med recept att starta med och då ser man ganska snart vad som passar till vilket typ av bakverk.

Avslutande ord

Det finns inget perfekt mjöl som passar till allt. När det gäller mandelmjöl och kokosmjöl så har de både sina fördelar och nackdelar. Om du bakar mycket kommer du antagligen att använda båda men i olika kombinationer.

I matchen kokosmjöl vs mandelmjöl finns alltså ingen solklar vinnare. Det beror helt enkelt på egna preferenser samt vad man önskar baka.

Det viktigaste, att ta med sig från denna artikel, är att mjölmat inte ska vara en bas i din kosthållning. Det är ett riktigt gott tillbehör som man kan göra så mycket härligt på!

Paleo handlar ju inte om att ersätta t.ex. vetemjöl med andra glutenfria mjölsorter. Men dessa mjölsorter är bra för att göra paleovänligt bakverk lite då och då, använda i en panering eller som bildningsmedel i någon vegetarisk biff, m.m.

Om du använder kokosmjöl och mandelmjöl på detta sätt behöver du inte oroa dig så mycket om vilken som är näringsmässigt överlägset. För i ärlighetens namn, det kommer vara en relativt liten del av din kost.

Välj en eller använd båda, gör det val som stämmer med de mål, förutsättningar och önskningar just du har med din kosthållning.

P.S. Ta gärna en titt på vår Hälsoutmaning Paleo30dagar. Det är en personlig utmaning som sträcker sig över 30 dagar, du kommer få allt material som krävs för att genomföra denna hälsoutmaning samt guidning och mailsupport från oss under hela perioden.

Genom Paleo30dagar får du en uppfattning om hur man äter enligt Paleo och samtidigt all den stöttning och support man kan behöva inför en start av något helt nytt och kanske även lite okänt.

Läs mer om Paleo30dagar på vår hemsida: https://www.paleo30dagar.se/

Magnus & Jenny

5 jul 2019
Kaffesmoothie i glas med sugrör

Kaffesmoothie

Krämigt god med smak av ljuvligt kaffe, denna härliga Kaffesmoothie är precis så underbar som den låter!

En kopp kaffe

Tycker du om att vakna långsamt med en kopp nybryggt kaffe? Då är vi två.

Det är mycket som förändrats i livet under åren, från det att Magnus blev sjuk fram tills idag, men mitt morgonkaffe har alltid varit och är “heligt”.

Visst är det ett beroende som jag kanske på så många sätt hade mått bättre av att avstå eller…  Men kaffet är något jag valt att behålla – Jag och min kopp kaffe.

Kaffe

Kaffe är egentligen rostade bär som kommer från kaffebusken och inte alls bönor som de brukar benämnas.

Kaffebusken kommer ursprungligen från Afrika och har därifrån exporterats ut till andra delar av världen.

Bredvid Finland så är vi i Sverige de land som dricker mest kaffe per invånare. Kaffekonsumtionen i Sverige ligger på cirka 10 kg rostat kaffe per år och person. [1]

kaffebönor

Kaffe och hälsa

Flera studier har genom åren gjorts på hur kaffe påverkar vår hälsa och hälsoeffekterna är många.

Enligt analyser som en grupp forskare, vid universitetet i Southampton i Storbritannien, gjort på 201 studier baserade på observationsforskning och 17 studier baserade på kliniska tester runt om i världen ger 3 koppar kaffe om dagen lägre risk för:

  • Hjärtsjukdomar
  • Diabetes, typ 2
  • Demens
  • Leversjukdomar
  • Vissa cancertyper

Större mängder kaffe bör undvikas av gravida kvinnor då för mycket kaffe kan öka risken för missfall och påverka födelsevikten hos barnet. [2]

Hur jag dricker mitt kaffe

Jag dricker vanligtvis mitt kaffe helt svart, precis som det är men ibland är det gott att avnjuta olika varianter med kaffe.

Våra recept på Kollagenkaffe och Paleokaffe är två favoriter jag gärna njuter av då och då.

En ny favorit

Nu när dagarna är varma är det gott att svalka sig med något kallt i skuggan och med denna härliga Kaffesmoothie blir jag inte besviken, så god!

En ny favorit till min älskade kopp kaffe när sommardagarna är varma och sköna. När livet är enkelt att leva och inbjuder till fina stunder med återhämtning, en bra bok och en svalkande Kaffesmoothie i skuggan.

En hand som greppar en Kaffesmoothie med sugrör

Recept

Njut du också av en krämigt god Kaffesmoothie i sommar eller när du så önskar, kanske blir det en ny favorit för dig också. Receptet hittar du i vår digitala receptbank Paleoskafferiet. Här hittar du receptet på Kaffesmoothie.

Tid att Njuta!
Jenny & Magnus Paleo hälsa hälsosam hälsosamt nyttigt matglädje matlagning Sverige paleoblogg matblogg hälsoblogg
Källa:
[1] https://www.wikipedia.org/
[2] Analysen är publicerad i den vetenskapliga tidskriften BMJ (British Medical Journal)

30 jun 2019
Bild på en flasa med zinkstatus

Zinkbrist

Dåligt immunförsvar, återkommande infektioner, håravfall, en mage som krånglar och sköra naglar? Det kan vara zinkbrist, alla dessa symptom kan vara en indikation på att du har låga zinknivåer i din kropp.

En av mineralen Zink´s främsta uppgifter är att stärka immunförsvaret samt verka virusdödande och vara del i processen för bildande av antikroppar [1], [4].

Låga zinknivåer kan ha stor inverkan på ditt allmänna välmående och det manifestera sig på flera olika sätt.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Zink är kopplat till över 200 viktiga kroppsfunktioner [1]. Då zink är ett essentiellt (livsnödvändigt) näringsämne, som har stor betydelse för många funktioner samt vår allmänna hälsa, så påverkas vi redan vid en liten brist.

Testa dig enkelt med Zinkstatus för att få snabbt svar om en eventuell zinkbrist!

Läs vidare för en utförlig guide med svar på frågorna vad, varför och hur kring zink och zinkbrist. Få bästa förslagen om proven vid zinkstatus och kosttillskotten som hjälper upp ett underskott.

Vad gör zink i kroppen?

Då zink finns i mängder av funktioner i kroppen så finns det lika många system, processer och egenskaper som påverkas av zink.

Ett förenklat axplock med flera av zinks egenskaper samt inblandning:

  • En av de främsta uppgifterna är att stärka immunförsvaret samt verka virusdödande
  • Avgörande för produktion av nya celler (zink finns därmed i alla kroppens celler)
  • Stärker antioxidanter och skyddar cellerna mot oxidativ stress
  • Sköter koagulering av blod och läkning av sår
  • Hanterar en normal sköldkörtelfunktion
  • Inblandad i insulinregleringen
  • Förbättrar den mentala förmågan och tankeverksamheten
  • Omvandla vitamin A till dess aktiva form
  • Tillverkning av matsmältningsenzymer som behövs i bukspottet
  • Nödvändig för en ”normal” smakupplevelse
  • Tillverkningen av saltsyra i magsäcken
  • Delaktig i spermaproduktion

Zink är alltså en extremt viktig mineral som finns på plats vid många funktioner och påverkar mycket i kroppen på ett bra och positivt sätt.

Varför och hur får man zinkbrist?

De som ligger i riskzonen för att utveckla zinkbrist är personer som äter en mycket ensidig kost, är hårt stressar, gravida och ammande (då behovet av zink ökar), om man tränar väldigt hårt, äldre eller om man äter olika typer av mediciner och/eller har någon form av sjukdomstillstånd.

Men primärt, och framför allt, är det alla med någon form av mag-/tarmproblematik som t.ex. läckande tarm, IBS, Crohns, Ulcerös kolit eller Celiaki (glutenintolerans).

Detta beroende på att zink är ett näringsämne som tarmen normalt har lite svårt att absorbera. Ytterligare problematik försvårar alltså upptaget ännu mer och kan sannolikt leda till en brist och i vissa fall till en allvarlig brist.

Köpknapp för zinktabletter vid zinkbrist

Zinkbrist

Men det är inte bara magproblem, mediciner och sjukdomar som hämmar upptaget av zink. Fytinsyra som finns i t.ex. spannmål, baljväxter och även till viss del i nötter hämmar effektivt upptaget i tarmen.

Man kan genom att blötlägga och aktivera nötter (samt fröer) minimera fytinsyran i nötter och om blötläggning kan du läsa mer här.

Fytinsyra binder, bland annat, mineraler till sig och för med sig dem ut via avföringen. Detta utan att kroppen får möjlighet till att använda dem och det gäller inte enbart mineralen zink utan fytinsyra binder alla mineraler till sig [2].

Mag-/tarmproblematik

Anledningen till att personer med någon form av mag-/tarmproblematik har en sämre upptagningsförmåga av zink beror på att absorptionen, vid en frisk tarm, av zink i våra tarmar ligger på omkring 15–40 % av det man får i sig via kosten [3].

När man har en bakomliggande problematik som stör upptaget av näringsämnen i mag-/tarmkanalen så försämras alltså absorptionen ytterligare! Allt från marginellt till gravt.

Zinknivåer, upptag och behov

Det kan också vara bra att känna till att kaffe, alkohol och vitt socker ökar utsöndringen av zink. Om man är kvinna och använder kopparspiral så bör man också vara uppmärksam på sina zinknivåer.

Det mesta av zinken som vi får i oss gör sig kroppen av med via avföringen, men en del försvinner naturligt också via urin och svett.

Det är svårt att överdosera zink via kosten och om man tar zinktillskott och får i sig en för hög dos kan man få reaktioner som kräkningar, diarréer och magsmärtor. Man bör alltid följa rekommenderad dos vid zinktillskott.

Det dagliga intaget, via kosten, för män och kvinnor bör ligga på 7–9 milligram (mg) zink per dag. Om man som kvinna är gravid eller ammar bör man ha ett intag på 9–11 mg per dag [4].

En övre gräns brukar ligga på 25 mg per dag och är oftast det man tar, under en period, vid zinktillskott för att återställa zinkbalansen i kroppen. Viktigt att tänka på är att kosttillskott inte ska användas som ett alternativ till en varierad kost [4].

Det finns alltså mycket som påverkar zinkupptag och vårt zinkbehov. Då vi alla är olika individer med olika förutsättningar så kan det finnas anledning att göra tester för en eventuell zinkbrist.

För det finns olika lösningar och vägar att gå för att åtgärda en zinkbrist.

Zinkstatus och provtagning via Werlabs

Symptomen för zinkbrist kan vara diffusa, individuella och även stämma in på mycket annat, det kan därför vara svårt att ställa en egen diagnos med hjälp av att enbart läsa på om symptom.

Werlabs

Genom att prova sig för zink hos Werlabs , som har väldigt många och bra prover/tester i sitt produktutbud, får man en säker analys och ett korrekt svar.

Werlabs erbjuder snabba och smidiga blodprov på provtagningsställe runt om i Sverige. De ger konfidentiella resultat online som nås via BankID, säkert och enkelt.

Svaren tillhandahålls alltid av legitimerade Werlabsläkare tillsammans med kommentarer till dina resultat.

Zinkstatus

Det finns även ett mycket enkelt zinkprov som man själv kan göra hemma, det tar bokstavligen endast 30 sekunder att genomföra. Du köper Zinkstatus , t.ex. via bodystore , som är en vätska bestående av vatten och zinksulfathydrat. Med hjälp av Zinkstatus kan du sedan superenkelt genomföra ett eget prov.

Detta är ett så kallat funktionsmedicinskt zinktest med vilket man uppskattar smaken av Zinkstatus. Smaklökarna är helt styrda av enzymer som behöver zink, för att fungera korrekt, vilket vi nämnde ovan.

Besked direkt om du har zinkbrist

Om man gör ett smaktest med Zinkstatus kommer man direkt få besked om huruvida allt är ok eller om man skulle ha en eventuell brist.

Om man har en tydlig brist på zink kommer man tycka att vätskan smakar vatten, alltså i princip ingenting. Men om man har bra mängd zink i kroppen kommer man tycka att det smakar riktigt illa och metalliskt.

Köpknapp för zinkstatus vid zinkbrist

Smaktesten görs genom att smaka på 1 tsk (5 ml) av lösningen Zinkstatus. Håll kvar vätskan i munnen under 20 sekunder. Klart.

Resultatet av smaken man får ska jämföras med någon av följande kategorier:

  1. Ingen speciell smak eller annan förnimmelse märks. Det smakar i princip inget annat än vatten.
  2. Ingen omedelbar smak märks men efter några sekunder framträder en smak av metall, sötma och/eller strävhet.
  3. En tydlig men inte direkt obehaglig smak märks omedelbart och intensifieras efter hand.
  4. En stark och obehaglig, oftast metallisk, smak känns omedelbart.

Man kan välja att svälja eller spotta ut Zinkstatus efter att testet är genomfört.

Utvärdering av smaktestet, beroende av ovanstående skattning ska testet tolkas:

  1. Sannolikt har du zinkbrist.
  2. Du kan ha en zinkbrist.
  3. Du kan ha en liten zinkbrist.
  4. Zinknivåerna kan vara tillräckliga.

Om man ligger på t.ex. 1–3 så kan man med fördel ta kosttillskottet Zinkstatus, 1 matsked (15 ml) per dag tills flaskan är slut eller tills smaken blir enligt kategori 4. Alltså när man får en obehaglig och metallisk smak i munnen av innehållet.

Man kan även köpa zinktillskott i tablettform för att med hjälp av dessa återställa zinknivåerna i kroppen.

Det man bör veta om Zinkstatus och ovanstående test är att det inte är vetenskapligt validerat och att det kan förekomma individuella skillnader i skattningarna. Men det är samtidigt ett väldigt tillförlitligt och smidigt test.

I vilka råvaror finns zink?

Genom kosten får vi i oss mängder av energi och näring, men det kan ibland vara svårt att identifiera bra källor till olika näringsämnen.

Den vanligaste orsaken till zinkbrist är, som vi tidigare konstaterat, någon form av mag-/tarmproblematik och/eller att kosten man äter innehåller för lite zink. Alternativt att man har en stor andel av sin kost baserad på spannmål och baljväxter som innehåller fytinsyra vilket hämmar kroppens upptag av zink.

Goda zinkkällor

Goda källor till zink är främst animaliska produkter så som kött, fisk, ägg, inälvsmat och skaldjur och då speciellt ostron som utmärker sig väldigt i förhållande till alla andra råvaror vad gäller zinkinnehåll.

Även nötter och t.ex. sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön innehåller zink.

Bild på tre ostron vilka är en fin källa till zink speciellt vid zinkbrist

Ironiskt nog så innehåller även spannmål zink, men det kommer inte kroppen tillgodo när man äter spannmålet på grund av dess inbyggda skyddssystem fytinsyra. Fytinsyra är alltså en del av spannmålets system för att skydda dess fortplantningssystem och försäkra sig om artens överlevnad.

Rekommendationen om du ändå önskar äta spannmål är att läsa på om blötläggning och aktivering för att minimera fytinsyran.

Varningstecken

Symptom på zinkbrist kan yttra sig på flera sätt, symptom och varningstecken kan ibland vara lite svåra att uppfatta som just zinkbrist då de kan likna andra symptom.

Men det är fint att vara vaksam och medveten om symptomen så att man i god tid kan åtgärda en eventuell zinkbrist och på det sättet slippa en massa problem och besvär.

Några av de symptom som en zinkbrist kan leda till:

  • Vita fläckar på naglarna
  • ”Överdriven” trötthet
  • Begär efter salt och även kolhydrater
  • Håravfall
  • Synförändringar i form av synnedsättning och dåligt mörkerseende
  • Sämre hud-/sårläkning
  • Hudförändringar som ökad akne och eksem
  • Vit beläggning på tungan
  • Ökad risk för infektioner
  • Sämre minne
  • Minskad produktion av testosteron (manliga klimakteriet)
  • Nedstämdhet
Tag hjälp vid zinkbrist

Det är alltid klokt att vara påläst och ha kunskap om sin kropp. Är man orolig så gör ett test via t.ex. Werlabs eller ta Zinkstatus som ger en väldigt fin indikation på en eventuell zinkbrist.

Och var inte rädd för att be om individanpassad hjälp i form av kostrådgivning.

Skulle man upptäcka att någon, eller flera, av ovanstående symptom är just zinkbrist så se över kosten och ta hjälp av kosttillskott för att återställa balansen.

Tanken är inte att skapa ett ”pillersamhälle” utan ta till hjälp när en brist är på gång, eller redan har uppstått, för att stötta upp kroppen och dess funktioner.

Avslutande tankar

Dagens moderna samhälle är sannolikt ett av de stressigaste någonsin i människans historia, allt ska gå väldigt fort och kraven ökar konstant. En konstant och långvarig stress är enbart av ondo och skapar förutsättningar för ohälsa. Våra kroppar är inte gjorda för detta och vi kommer få varningssignaler i olika former.

Det viktigaste budskapet vi har är att man lyssnar på sin kropp och ta till sig de varningssignaler den ger. Du kan varje dag välja hälsa eller ohälsa, genom olika val i din vardag – genom kost, rörelse, vila och mycket annat.

Magnus & Jenny

Källor:
[1] https://ehdin.com/
[2] PI Licensierad kostrådgivare utbildning
[3] http://www.jonasbergqvist.se/
[4] Livsmedelsverket

27 jun 2019
Vattenmelon på bricka med hallon, pistagenötter och mynta

Vattenmelonsdröm

Drömmar av silver drömmar av guld…

En dröm med vattenmelon, hallon, pistagenötter och mynta smakar svalkande och gott vid varma och lata sommardagar!

Vattenmelon på olika sätt

Älskar du vattenmelon? Då är du inte ensam, denna underbara frukt med smak av sommar är något som många älskar att njuta av så här års, så även vi.

Att skära upp vattenmelonen och äta den precis som den är läskande gott en varm sommardag. Att grilla den och servera till köttet är något vi också gärna gör nu på sommaren. Melon i salladen gör den extra somrig och att frysa in skivor och äta som små isglassar är också gott för både stor och liten.

Vattenmelon pizza

Att toppa bitar av vattenmelon med olika läckerheter har blivit lite av en trend de senaste åren och vattenmelon pizza har blivit ett begrepp för många.

Vår variant får bli denna Vattenmelonsdröm. En härlig blandning av vattenmelon, hallon, pistagenötter och mynta som svalkar ljuvligt gott i skuggan en varm sommardag. Eller ge din måltid en extra fräschör och serverar den som ett gott tillbehör till din middag, så gott!

Närbild på Vattenmelon, hallon, pistagenötter och mynta på en skärbräda

Recept

Så låt fantasin flöda och skapa din egen dröm med vattenmelon eller låt dig inspirera av vår. Receptet hittar du i vår digitala receptbank Paleoskafferiet, här hittar du receptet på vår Vattenmelonsdröm.

Tid att Njuta!
Jenny & Magnus Paleo sommarmat hälsa matlagning hälsosamt matglädje Sverige sommar semester melon glutenfritt mejerifritt laktosfritt sockerfritt nyttigt godis

23 jun 2019
Bild på omslaget för boken Den friska maten för hela familjen

Den friska maten för hela familjen – Kostronauterna

Vi har fått en ny bok till vårt lilla bibliotek här hemma. Det är boken ”Den friska maten för hela familjen – Kostronauterna” som är skriven av Sandra Owe.

Sandra skriver även bloggen www.familygood.se så du hittar henne där också.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Böcker är något vi älskar och när de är såhär fina och viktiga som Sandra Owe´s bok är då blir man riktigt glad!

Innehåll

Boken innehåller flera goda recept som ger inspiration till att laga ren och naturlig LCHF mat. Men framför allt så är det en guide som tydligt och fint förklarande beskriver vägen till en bättre matlivsstil.

Eller som Sandra Owe skriver: ”Kostronauterna visar vägen till en piggare vardag med naturlig mat, mindre socker och mer näring”.

Som några av er som läser vår blogg redan vet så har vi tidigare haft en problematik med IBS. Och detta var tyvärr även fallet för Sandra som skrivit boken. Vi blir både ledsna och förtvivlad när vi ser att hon och hennes familj haft liknande upplevelser som vi.

Att under år efter år behöva kämpa med smärta och magproblematik, för att inte tala om alla de sociala svårigheter som detta innebär, när det faktiskt finns en lösning. Att tvingas kämpa med ohälsa länge innan man hittar rätt väg är ledsamt men kanske ibland nödvändigt för att verkligen satsa.

Men det positiva är att Sandra precis som vi hittat till ren och naturlig mat som läker och bygger upp kroppen.

Knapp för att köpa boken Den friska maten för hela familjen

Ny kosthållning

Att byta kost kan ibland vara svårt och utmanande.

Hur gör man? Var börjar man? Vad passar mig?

Det finns många frågor och alla dessa och massa andra får man svar på i boken. Under kapitlen Förändringsresan och Smakportioner till vuxna så berättas om hur Sandra och hennes familj gjorde samt att du får konkreta och praktiska tips.

Man får alltså både enkla tips till vardagen likväl som förklaringar till hur kroppen reagerar och agerar på maten vi stoppar i oss.

Två i en

Det finns en extra rolig sak med boken och det är att den går att vända. Då har man en till bok, alltså två böcker i en. Kul och en riktigt bra ide som verkligen ger mer. Som titeln så väl förespeglar “…för hela familjen”.

Vi har dels ”Den friska maten för hela familjen” och när man vänder på boken får man också ”Kostronauterna” som vänder sig direkt till barnen.

Här förklaras det på ett fint, spännande och enkelt sätt om mat, näring och hur kroppen reagerar på det man äter.

Man önskar att man själv kommit på denna fina ide! Bra och kul!

Köp boken ”Den friska maten för hela familjen”

Det enda som kvarstår för oss att skriva nu är: – köp boken ”Den friska maten för hela familjen – Kostronauterna”.

Köplänk till Adlibris: Sandra Owe´s bok
Köplänk till Bokus: Sandra Owe´s bok

Önskar er ett fint bokäventyr
Magnus & Jenny

Baka Basvara Benbuljong Bokrecension Digital Nomad Dryck efterrätt Fasta Föreläsning Glass Glutenfri Gästinlägg husgeråd Hälsa IBS Jul kakor Kokbok Kost Kostrådgivning Kosttillskott LCHF Lek långkok Mat näringsupptag Paleo Paleo 30 dagar Paleohelg Paleokokbok Paleolivsstil Paleotips påsk Ren & Naturlig Mat Smoothie Springa Till kaffet Tips Träning Vegetariskt Vila lite Vår kokbok Whole30 Yoga YouTube