Flergångspåsar är ett smartare miljöval

Tillbaka

Flergångspåsar är ett smartare miljöval

Vi kan alla göra smartare miljöval i vår vardag och något som är fantastiskt lätt och som på sikt gör stor skillnad är flergångspåsar som man kan använd om och om igen istället för engångsplastpåsar.

Artikeln innehåller annonslänkar till Jordklok.se.

Läs gärna lite längre ner i detta inlägg om exakt hur stor skillnad du faktiskt kan göra bara genom att byta till en nätpåse!

Nätpåse i ekologisk bomull finns i tre bra storlekar: Frukt- och Grönsakspåse

Påsar som kan användas om och om igen är bra för miljön och därmed bra för dig.

Flergångspåsar

Många tar redan nu med sig egna kassar till butiken för att packa och bära hem sina matvaror, jättebra och det är ju då inte ett så stort steg att även ta med frukt- och grönsakspåsar.

Praktiska, fina och väldigt lätta att använda, detta gör flergångspåsar till en enkel livsstilsförändring som faktiskt gör skillnad för alls vår miljö!

flergångspåsar från OMOM

Hållbarhet och omtanke om miljön är viktiga delar inom Paleolivsstilen och här passar flergångspåsarna in fint.

Frukt- och grönsakspåsarna finns i tre olika storlekar

  • Large som rymmer lite mer och passar fint för de mer otympliga grönsakerna eller kanske ett rejält lass med morötter.
  • Medium vilket passar det mesta och är toppen till frukt, grönsaker och rotfrukter.
  • Small när man handlar lite mindre eller uddavaror.

Påsarna går oftast att tvätta både för hand och i maskin med programmet ”handtvätt 30 grader”.

OMOM flergångspåse vid vågen

Miljöcertifiering

Titta gärna så att påsarna är tillverkade i certifierad ekologisk obehandlad bomull.

En certifiering som ställer krav på att materialet ska vara ekologiskt i alla led men det finns även sociala krav så som arbetsmiljö samt en skälig lön för de som arbetar inom området.

Alltid kul att räkna, eller…

På tal om att göra skillnad. Vi gjorde ett enkelt räkneexempel på hur mycket frukt och grönt vi handlar vid varje veckohandling och det blev i snitt 14 olika råvaror, detta gör i princip lika många engångsplastpåsar.

Så 14 plastpåsar x 52 veckor är hela 728 st engångsplastpåsar per år. Påsar man slentrianmässigt tar, packar sina råvaror i vid frukt- och grönsaksavdelningen och när man kommer hem åker de direkt ner i soporna. Helt galet…

Med andra ord så är det en stor vinst för miljön vi som enskilda individer gör enbart genom att sluta använda engångsplastpåsar och istället välja något som är bättre för miljön, som att använda till exempel flergångspåsar.

Om man då går utanför vårt hushåll men ändå begränsar räkneexemplet till hur många påsar det kan förbrukas i den lilla by som vi bor i, på uppskattningsvis 400 hushåll, så skulle summan bli svindlande 291 200 st plastpåsar per år (728 påsar per år för ett hushåll x 400 hushåll)!

Skulle man skala upp räkneexemplet och istället se till hela Sverige så blir det en smått ofattbart massa påsar, en Googlesökning visar att det är omkring 4,3 miljoner hushåll [1] i Sverige.

Med andra ord så representerar vi här Under vårt tak ett ganska så standardiserad hushåll på 2 personer men kanske vi handlar lite mer frukt och grönt än medelsvensson, därför drar vi ner antal påsar som förbrukas per vecka från 14 st till (uppskattade) 8 st och då blir uträkningen som följer: 8 st plastpåsar x 52 veckor/år x 4,3 miljoner hushåll. HÅLL I ER NU! Svart blir: 1 788 800 000 stycken engångsplastpåsar per år i Sverige… och då har vi ENBART räknat de som ”förbrukas” vid frukt- och grönskasavdelningen.

Göra skillnad för miljön på ett enkelt sätt

Om man någonsin hör påståendet att det som enskild individ är svårt att göra en större skillnad för miljön så är svaret numera otroligt lätt ”-Skippa engångsplastpåsen!”. Finns sannolikt inget enklare och alla kan verkligen göra detta, och alla borde göra det.

Med förhoppningar om ett smartare miljöval.
Jenny & Magnus matkasse klimatsmart miljösmart eko eco miljövänligt Paleo paleolivsstil

Källa:

[1] Prognoscentret