Är kokossocker Paleo

Tillbaka
kokossocker i en liten skål

Är kokossocker Paleo

Är kokossocker Paleo? Tja det är ingen dagligvara. Men jämfört med vanligt raffinerat socker och andra kemiska sötningsmedel så är kokossocker helt klart Paleo.

Inlägget innehåller köplänkar till bodystore.com

Vi får ofta frågor på om olika produkter är Paleo eller inte. Ibland är det väldigt lätt att säga ja eller nej medans andra produkter kräver ett längre svar.

Kokossocker består bara av en ingrediens och har en väldigt enkel och lätt process. Då blir frågan – Är kokossocker Paleo? – ganska lätt att besvara jämfört med många andra produkter som kan ha flera ingredienser samt mer avancerade tillverkningsprocesser.

Kokossocker kallas ibland även för kokospalmsocker eller kokosnektarsocker.

Är du nyfiken på att prova kokossocker så går det enkelt att köpa genom bodystore.com. Produkten brukar också finnas i välsorterade butiker och står då vanligen på avdelningen för ”Baka”.

Hur tillverkas kokossocker?

Man brukar tillverka kokossocker genom att tappa kokosblomman på dess sav (nektar), detta görs innan blomman utvecklats till en kokosnöt.

Genom en försiktig och långsam uppvärmning samt omrörning, värms saven till drygt 80 grader. Där står den sedan och sjuder sakta under några timmar och det som sker då är att saven kristalliseras. Den kristalliserade massan krossas och mals sedan till ett socker och man får då det näringsrika och smakfulla kokossockret.

Kokossocker är alltså inget annat än just saven från kokosblomman och tillverkningsprocessen är helt fri från kemikalier och andra tillsatser.

Att använda saven från kokosblomman, som sötning, är inget nytt. I Sydostasien finns tecken som tyder på att detta skett under tusentals år!

Så frågan – Är kokossocker Paleo kan med andra ord besvaras med ett ja.

Kokosnöt

Från kokosnöten kommer en massa fantastiska råvaror. I sig själv så har den kokoskött och kokosvatten, fantastiskt gott och näringsrikt! Den kommer dessutom i en förpackning som är både tålig och toppenbra.

Kokosnöten är trots sitt namn ingen nöt utan en frukt.

Av kokosköttet kan man göra en rad olika produkter. Alla ger mängder av möjligheter och samtidig håller de ett högt näringsvärde.

Kokosmjölk, kokosvatten, kokosolja, kokosmjöl, kokosgrädde, kokosflingor, kokossmör, kokoschips och MCT olja! Det finns säkert fler bra produkter.

Av alla dessa kan man sedan göra helt fantastiskt goda maträtter, bakverk, godsaker och mycket annat.

Vi använder ofta kokos i olika bakverk och vill gärna passa på att tipsa om vår bok Nyttigare Gott. Den innehåller mängder av smarriga recept på bakat.

Här hittar man bröd, småkakor, tårtor, mjuka kakor och annat fint till både vardag och fest. Klicka dig gärna in och läs mer om boken Nyttigare Gott här.

Smak och användningsområden

Sockret som görs av kokosblomman är beigebrunaktig och smaken är mjuk. Den påminner lite om gräddkola men smakar, överraskande nog, inte kokos alls.

Man kan ersätta vanligt socker med kokossocker rakt av, alltså 1:1, både i bakverk och i matlagning.

Ibland kan det vara både gott, festligt och roligt att tillsätta lite kokossocker i ett bakverk, strö över plättarna eller använda i någon dessert. Vi gör det ibland och njuter då av att kunna använda ett sötningsmedel som inte är hårt processat och det innehåller varken kemikalier eller tillsatser!

Kokossocker är en helt naturlig råvara som genomgått en mycket mild process vilket alltså gör den till ett bättre alternativ för sötning.

Näringsrikt

Värt att veta är att det inte är ”råkvalitet” (raw) på kokossocker då det under tillverkningen är uppvärmt till över 80 grader. För att få kallas raw får råvaran inte utsatts för temperaturer över 42 grader celcius. Dock så säljs kokossocker, inte helt ovanligt, som just detta på flera näthandelsföretag.

Tack vare en försiktig uppvärmning behåller kokossockret mängder av antioxidanter, mineraler, aminosyror och enzymer så som fosfor, kalium, kalcium, järn samt flera olika typer av B-vitaminer!

Socker är socker

Socker är socker och trots att kokossocker är en mer näringsrik råvara är det inte en nyttig råvara som man kan använda sig flitigt av.

Det är alltså inte nyttigt och man ska inte konsumera stora mängder av kokossocker. Men det är bra mycket bättre och naturligare än vanligt raffinerat socker och kemiska sötningsmedel.

Det påverkar insulinet i kroppen på liknande sätt som vanligt raffinerat socker och triggar alltså samma och liknande funktioner.

Dock så har det ett betydligt lägre GI (glykemiskt index vilket är ett mått på hur snabbt kolhydrater bryts ner av kroppen) än vanligt raffinerat socker. GI värdet för kokossocker ligger på ca 35 mot ett GI värde på ca 97 för vanligt raffinerat socker.

Detta innebär alltså att ett kokossocker inte höjer blodsockret lika mycket som ett vanligt raffinerat socker gör.

Vanligt vitt raffinerat socker består nästan enbart av sockertypen sackaros och detta ger ett högt GI-värde. Ett raffinerat socker saknar även de näringsämnen som finns bevarade i kokossocker.

Kokossocker innehåller även en vattenlöslig fiber som heter Inulin vilket är en typ av prebiotika som alltså matar de goda bakterierna i din mage.

Avslutande ord

Man behöver dock veta att kokossocker ligger i absoluta toppen av Paleopyramiden, dess yttersta spets, använd det med andra ord sparsamt. Tänk på kokossocker som en krydda, man kan ta lite för att förhöja smaken på godsaker som man njuter av då och då.

Även om kokossocker är en råvara som går in under Paleo så är det därmed inte sagt att vi alla ska använda den, det kommer alltid vara personliga preferenser som styr. Har man till exempel en bakomliggande problematik så kanske man inte ska eller bör använda sig av sötning över huvud taget.

För tillfällen då du väljer att njuta av söta godsaker passar kokossocker väldigt fint. Att göra aktiva val med en förståelse för råvaran är viktigt och bra.

Magnus & Jenny