Gräsbeteskött

Tillbaka

Gräsbeteskött

Det är allas våra val som styr kvalitén på maten, genom att med omsorg välja de råvaror vi verkligen vill förse våra kroppar med så kommer producenter att anpassa sitt utbud efter vår efterfrågan. Gemensamt har vi makt att påverka!

Detta inlägg är i samarbete med Gröna Gårdar.

Det finns kött och så finns det kött

Allt som växer och lever i naturen har olika förutsättningar. Vissa växter besprutas och behandlas med kemikalier, andra får växa ekologiskt och utan bekämpningsmedel. Vissa djur blir uppfödda på spannmål och andra får artegen föda som gräs och örter vilka odlats ekologiskt. Skillnaden är enorm.

Kvalitén på det vi lägger upp på tallriken och funktionen i våra kroppar styrs helt av de val som vi själva gör. Andra oerhört viktiga aspekter är djurhållning samt hur produktionen påverkar miljön när det gäller luft, mark och vatten.

Det finns lite olika begrepp och det är inte alltid lätt att särskilja deras innebörd. Ekologiskt, naturbeteskött, gräsbeteskött och konventionellt uppfödda djur.

Vårt val

Vi väljer svenskt, ekologiskt (KRAV märkt) gräsbeteskött och det gör vi av flera skäl. Djuren har fått äta sin artegna föda vilket de mår bäst av, alltså exakt samma princip som för oss människor.

Djurhållningen är ekologisk och premierar vår natur, allt från mark och vatten till luften. Det blir ett naturligt kretslopp och ger positiva förutsättningar för andra djur och växter.

Köttet från dessa djur har en otroligt stor kvalitetsskillnad jämfört med konventionellt kött och framför allt – våra kroppar känner igen maten och får bästa förutsättningar till att fungera fint och det bidrar därmed till att vi hålla oss friska!

Gräsbeteskött är oftast mörkare i köttet och har mer insprängt fett, det är smakrikare och beroende på var djuren betat så får det även smak av omgivningen (vilka örter och liknande som växer på just den plats där djuren betar).

Djuren växer långsammare vilket bidrar till den goda smaken och det möra köttet. När djuren äter artegen föda så förändras även balansen Omega3 i förhållande till Omega6 till det bättre, man får helt enkelt ett friskare djur som ger ett bättre kött.

Gröna Gårdar

Många argumenterar mot kött då det skulle producera växthusgaser och skulle vara en miljöbov på många sätt, en ekologisk produktion av gräsbetesdjur är raka motsatsen.

Det bidrar till naturens kretslopp och skapar förutsättningar för andra växter och djur. Här är ett citat kring detta från Gröna Gårdar (som säljer ekologiskt gräsbeteskött på nätet [shoppingcarticon]):

”Betesmarker och vallar har – utöver att de bidrar till att bibehålla en artrikedom som skulle ha gått förlorad utan kornas och fårens betande och gödslande – även en annan fördel.

Ängar har en förmåga att genom kolinlagring binda kol från atmosfären, på samma sätt som skog gör. Det finns indikationer på att den areal ängar som behövs för att föda idisslare tar upp mer växthusgaser än vad djuren ger ifrån sig i form av metangas.

Sammanfattningsvis gör detta att gräsuppfödda idisslare bidrar till en större artrikedom och ökad kolinlagring. Det är alltså skillnad på gräsuppfödda djur och djur uppfödda på kraftfoder vad gäller fakta som berör djurens miljöpåverkan.”

Så vi äter gräsbeteskött och njuter av underbara smaker och en kvalité utöver det vanliga.

Gör ett aktivt val du också och köp kött som gör gott för dig och miljön.

Jenny & Magnus paleoblogg matblogg Paleo