D-vitamin, Omega 3 och Mineraler

Tillbaka

Under senaste tiden så har vi läst mycket om brister från flera olika vitaminer och mineraler i våra kroppar samt hur detta påverkar oss både på kort och lång sikt. Det är mycket att tänka på och många faktorer som behöver räknas in. Ju mer man läser och lär sig desto mer förstår man hur komplex kroppen är och hur alla olika delar hänger ihop. Allt är beroende av varandra för att fungera på ett riktigt sätt, små avvikelser kan får stora konsekvenser! Vår grundfilosofi är att vi ska få i oss allt vi behöver via kosten, ren och naturlig mat ska ge oss i princip allt det vi behöver. Vi har tidigare bland annat skrivit om kalcium och jod, vilka råvaror dessa mineraler ingår i samt vad de har för uppgift i kroppen.
 
Alla, oavsett om man äter enligt Paleo eller enligt en så kallad ”vanlig kost”, behöver tänka på att få i sig de vitaminer och mineralen som kroppen faktiskt behöver för att fungera och må bäst. Vissa vitaminer som t.ex. D-vitamin är mycket svår (för att inte säga omöjlig) att få i sig i tillräckliga mängder genom kosten och många undersökningar visar att nordbor ofta lider brist på just D-vitamin, läs gärna mer om just detta och D-vitaminens betydelse på utmärkta Kostdoktorns hemsida. Bristen av D-vitamin har koppling till en rad sjukdomar och andra besvär som ofta uppkommer på vintern, då frånvaron av solen för oss nordbor är som störst! Solen är den enskilt största källan till D-vitamin och det krävs ganska mycket sol och på en stor del av kroppen för att få i sig tillräckligt.
 
Omega 3 fungerar inflammationsdämpande i kroppen och behöver (minst) vara i balans med Omega 6 som verkar inflammatoriskt, tyvärr så är det väldigt lätt att få i sig väldigt mycket mer Omega 6 än Omega 3 och detta medför en ohälsosam balansskillnad i kroppen. Även här finns fin information av Kostdoktorn, läs gärna mer om detta. Kött och framför allt fisk ska ge oss det Omega 3 som vi behöver, men på grund av att den fisk och det kött vi numera äter har fått en felaktig kost – vi äter stora delar odlad och hårt processad fisk och matar ”köttdjur” med för dem onaturligt foder – så innehållet är inte alls i den mängden och i den kvalitén som vi skulle behöva. Man måste helt enkelt vara väldigt noga med att kontrollera kvalitén på maten man köper. Varifrån kommer fisken (viltfångad fisk är absolut bäst) och vad har man fött upp köttdjuren på (gräsbetande djur är bäst)! Med vilka bekämpningsmedel har grönsakerna blivit besprutade? Är olivoljan verkligen ren olivolja eller utblandad med något?
 
D-vitaminer olika Mineraler och Omega 3 kan alltså vara klokt att äta som tillskott då det av många anledningar är svårt att få i sig tillräckligt eller i rätt balans. Kunskap är nyckeln och vi uppmanar verkligen alla att söka information om den mat ni äter och de eventuella kost tillskott ni tar. Det är en otroligt komplex och svår fråga som dock har en avgörande betydelse för hälsan. Astma, fibromyalgi, reumatism, inflammatoriska tarmsjukdomar eller bara något så banalt som en förkylning kan alla kopplas till brister av D-vitaminer och Omega 3! Att äta ren och naturlig mat är den största och mest avgörande skillnaden för din kropp, hälsovinsterna är enorma. Men faktum kvarstår att vissa ämnen kan trots detta vara svåra att få i sig.
 
Det är verkligen sorgligt att delar av matindustrin gör så att vi blir sjuka av mat istället för friska. Kanske ännu sorligare att vi så godtyckligt låter dem göra detta och dessutom köper varorna…
 
Vi har, förutom att vi är noga med maten, köksredskapen och research, börjat med D-vitaminer, Mineraler och Omega 3 för att se om detta gör någon skillnad i vårt välmående. Vår förhoppning är att vi ska kunna förebygga och förhindra irriterande förkylningar och liknande. Helt enkelt bygga upp ett ännu starkare immunförsvar.
 
Magnus