Äta enligt Paleo

Tillbaka

Äta enligt Paleo

Efter att ha publicerat en Råvaruguide för Paleo på vår blogg där vi listat alla varor som ingår i en Paleokost så uppstår frågan om ett mer övergripande perspektiv, alltså lite av ett fågelperspektiv, för vad man äter och vad man inte äter. Dessutom blir det ju helt naturligt en del frågetecken kring vissa råvaror, vilket självklart inte alls är konstigt, och detta ska vi nu försöka reda ut. Alltså – Äta enligt Paleo.

Så vi kommer förklara varför varan av en eller annan anledning inte ingår i Paleo eller varför den kan vara i en gråzon. Vi börjar med fågelperspektivet, en lista över vad man ska ”Njuta av” och vad man bör ”Undvika”. Sedan skrivs en längre förklaring om gråzonsvaror och förväxlingsbara varor, här går vi in djupare och försöker förklara mer.

Njuta av

Grönsaker och rotfrukter
Kött (vilt, fågel, nöt, får, fläsk och liknande)
Fisk och skaldjur
Ägg
Frukt och bär
Nötter och fröer
Oljor (t.ex. kokos- oliv- och avokadoolja)
Naturligt havssalt och himalayasalt
Fett (från animalier, kokosnöt, avokado, o.s.v.)
Vatten (kaffe och/eller te)

Undvika

Spannmål
Baljväxter
Mejerivaror
Vitt processat socker
Alkohol
Hårt processad mat
Vanligt bordssaltet
Så mycket kemiska tillsatser som möjligt

Gråzoner

Honung, lönnsirap och kokossocker
Choklad
Vin
Quinoa och bovete

Vad menas med ”Gråzoner”?

I gråzoner finns matvaror som inte är 100 % Paleo men som av en eller annan anledning kan gå in under Paleo beroende på hur strikt man är. Det är även dessa varor som vi får överlägset mest förfrågningar på.

Processat socker (vitt socker, konstgjort socker o.s.v.) är uteslutet och ska alltså inte användas men Honung, Lönnsirap och Kokossocker är naturliga produkter så om man vill tillåta sig något sött är dessa de absolut bästa – man måste dock vara medveten om att även dessa naturliga råvaror triggar kroppen och hjärnans belöningssystem på liknande sätt som processat socker.

Choklad som i chokladkaka m.m. innehåller nästan alltid någon form av socker och/eller kemiska tillsatser men Raw (naturlig) kakao är en helt annan sak. Raw kakao är en krydda som man absolut kan njuta av och använda som smaksättare och smakförhöjare på mat.

Vin innehåller alkohol och det är inte Paleo men vin är baserat på en naturlig råvara som genomgår en relativt naturlig process och kan därför, med lite god vilja och för den som inte är strikt, avnjutas – men som alltid med alkohol så råder måttlighet.

Quinoa och Bovete är avsevärt mycket svårare att placera och det gör att de också blir betydligt mer av ett personligt val och ett ställningstagande. Vi klassar dem som ”spannmålsliknande” då de växer, behandlas och används på liknande sätt och använder dem alltså inte i vår kost.

Man ska alltid vara observant på hur dessa varor, och alla andra varor också för den delen, har tagits fram och det ska inte vara några konstiga processer eller kemiska tillsatser (eller t.ex. aromer, sulfiter och liknande i vin) närvarande vid framställningen.

Honung

Honung har ”tillverkats” av bin och en fin ekologisk variant, som inte innehåller några tillsatser eller blivit manipulerad på konstgjord väg efter inhämtning från bikupan, kan man njuta av ibland (trots att socker inte ingår som en naturlig del i Paleo). Dock så bör man klassa den som krydda och således ligger den allra högst upp i spetsen på Paleo pyramiden och skall därför användas sparsamt. Honung triggar samma funktioner i kroppen som vanligt socker och man kan med andra ord lika väl skaffa sig ett ”socker beroende” på honung som på vanligt socker.

Lönnsirap

Saven (eller lönnvatten som det ibland kallas) från lönnträdet tappas och förångas/reduceras sedan för att bli lönnsirap. Det är en naturprodukt men precis som med honungen så ska den hanteras som en krydda och den triggar kroppen på samma sätt som Honung.

Kokossocker

Kokossocker kommer från saven på kokosblomman. Så innan blomman utvecklats till en nöt tappas den på sav. Saven sjudas sedan varsamt och kristalliseras då, den kristalliserade massan mals till kokossocker. Precis som honungen och lönnsirap så bör kokossockret klassas som en krydda och användas därefter och självklart triggar även denna din kropp.

Värt att notera om socker

Det finns inget som heter ”Bra socker” men om man ska unna sig något så är naturlig Honung, Lönnsirap och Kokossocker de bästa alternativen, rena och naturliga råvaror. Var dock alltid återhållsam med dessa varor och var medveten om vad som händer i kroppen.

Allt socker triggar sockersuget i kroppen och startar en ”belöningsprocess” i hjärnan, suget efter mer kommer omedelbart. Vissa har inte svårt att hantera detta alls medan andra kan få stora problem, det är med andra ord individuellt. Man behöver förstå detta och känna efter själv hur man reagerar, lär känna din kropp.

Choklad – kakao

Precis som vin innehåller choklad antioxidanter som har bra effekter på kroppen. Det är tyvärr så att i förädlade/processade varor som t.ex. chokladkakor så finns oftast både socker och mängder med andra tillsatser och detta är självklart inte Paleo. Om man väljer att äta chokladkakor så är det en med hög andel choklad och så få ingredienser som möjlig som är bästa alternativet. Det krävs en hel del letande och ofta är priset väldigt högt, å andra sidan så behövs inte några stora mängder och smaken är rik och belönande! Även här får man göra en egen bedömning om det är värt det eller inte att äta en chokladbit.

Raw kakao är dock helt naturlig och en utmärkt Paleovara som klassas som en krydda.

Vin

Vin är egentligen inte Paleo då den innehåller alkohol, men många använder den och det blir då en gråzonsvara. Dock är det gjort på vindruvor av olika sorter som genom en relativt naturlig process jäst till att bli vin, så i den meningen är det Paleo. I synnerhet rödvin har många andra fördelar med tanke på alla antioxidanter och mineraler som finns i rödvinet. Men alkohol och ”strikt” Paleo går inte ihop det finns helt enkelt inte i Paleo pyramiden. Med det sagt så är vin trots allt en relativt naturlig vara och den innehåller bra antioxidanter och mineraler, ett moderat intagande och hanterande av vin gör att den kan ingå. Men än en gång, vin har ingen plats i en strikt Paleo kost – man får alltså göra en egen bedömning utifrån egna värderingar.

Det finns även något som heter Naturvin (Vin Nature) och är precis som det låter – naturligt vin. Detta vin är ofta från mindre producenter och innehåller inga (ska inte innehålla) tillsatser, svavel eller sulfiter och har startat sin jäsning på naturligt vis genom jästsvampar som finns naturligt i vinkällaren.

Quinoa och Bovete

Som vi skrev ovan så är Quinoa och Bovete svårplacerat vad gäller klassificering, vi anser att det är spannmålsliknande just på grund av hur det växer, behandlas och används. Av denna anledningen så finns de inte med på listan för ”En Råvaruguide för Paleokost”. Detta kommer bli en personlig avvägning som man helt enkelt får ta ställning till själv. Vi har valt att inte använda dessa varor.

Värt att notera angående ”Gråzonsvaror”

De råvaror som ligger under ”Gråzoner” kan, som det har förklarats ovan, användas inom Paleo kosten (eller inte). MEN detta gäller inte om man äter strikt Paleo eller t.ex. gör en ”Paleo 30 dagars utmaning”. En Paleo 30 dagars utmaning går ut på att man äter 100 % strikt Paleokost under 30 dagar och på så sätt skapar man de bästa förutsättningarna för kroppen att verkligen uppnå sin fulla potential! Tanken är att man då ska bryta helt med allt som påverkar kroppen negativt. Under dessa tillfällen så vill man inte få i sig alkohol eller något annat som påverkar kroppen på ett negativt sätt som t.ex. socker gör. Raw kakao, som en krydda, är helt ok vid dessa tillfällen men inte en chokladkaka och heller inte honung, lönnsirap eller kokossocker.

En utmaning som ”Paleo30dagar” rekommenderas varmt till alla som är nyfikna och läst in sig lite på Paleo och vill ha en riktig ”hälsoboost”! Detta skapa förutsättningar för att uppnå den bästa och mest optimala hälsa någonsin!

Vid valet om en råvara som ligger inom gråzonen ska användas eller inte så är det alltså personliga preferenser och på vilket sätt du äter Paleo som avgör. Du bestämmer och avgör hur långt du vill gå.

Förväxlingsbara varor

Jordnöt (tillhör ”gruppen” baljväxt)
Soja (tillhör ”gruppen” baljväxt)
Raps (tillhör ”gruppen” spannmål)
Majs (tillhör ”gruppen” spannmål)

Varor som är förväxlingsbara!

Lurigt med varor som med namn eller utseende ger en bild av att vara något de inte är! Varorna under rubriken ”Förväxlingsbara varor” ingår alltså inte i Paleo och ska därmed inte ingå i kosten. De har helt enkelt fått ett namn eller ett rykte som gör att man tror de är något de inte är! Så se upp med detta.

Jordnöt

Den mest klassiska av förväxlingsbara varan måste vara jordnöten som inte alls är en nöt utan en baljväxt (baljkapslar). Det är ett klart förvirrande och missvisande namn på en baljväxt!

Jordnöten innehåller tyvärr samma ämne som alla andra baljväxter, nämligen lektiner. Lektiner anses vara giftiga och de bryts inte ner i mag- och tarmkanalen utan förhindrar istället upptaget av andra näringsämnen och de påverkar också bakteriefloran i tarmen negativt.

Soja

Soja tillhör gruppen baljväxt, likt jordnöten, och innehåller därmed också lektiner (som alltså är ett toxiskt ämne). Det riktigt tråkiga med denna vara är att den dessutom ofta kräver en kemisk process för att bli t.ex. olja.

Soja har otroligt många användningsområden inom matindustrin, det är en billig basprodukt och lätt att använda inom industrins maskiner. Med andra ord så finns den som tillsats i flera olika produkter, som ren utfyllnadsprodukt eller som emulgeringsmedel i t.ex. choklad.

Raps

Raps tillhör gruppen spannmål (fröväxter) och det är framför allt som rapsolja det används, tyvärr så framställs oljan ofta med hjälp av en kemisk metod. Att kallpressa rapsolja naturligt är dyrt och omständligt, men det går och finns naturligtvis att få tag på – men oftast sker själva reningen fortfarande med hjälp av kemikalier.

Rapsolja i matlagning går att byta ut mot animaliskt fett, kokosolja eller olivolja. En av fördelarna med rapsoljan är att den är neutral i smaken och därför bra som bas i många produkter t.ex. som majonnäs (där andra oljor lätt ger en bismak).

Majs

Majs tillhör gruppen spannmål och den är dessutom våldsamt genmanipulerat – för att växa snabbt, för att stå emot skadedjur och för att smaka sötare! Det är alltså absolut ingen Paleovara. Det är otroligt många produkter som är majsbaserade och världsmarknaden för produkten är stor då det är en billig basvara i många länder.

Sedan har vi också Potatis vs Sötpotatis

Sötpotatis är helt Paleo och den vanliga vita potatisen ingår även den men är omtvistad, hur kommer det sig?

Sötpotatis går under ört och är inte rotfrukt som den vanliga vita potatisen. Så till att börja med så är det två helt skilda råvaror som enbart delar namn – däri ligger förväxlingen som oftast sker. Den vita potatisen är framodlad med hjälp av selektiv odling och man har då fått bort de mesta av lektinerna i potatisen som ursprungligen var i så stora mängder att potatisen var rent skadliga, och till och med giftig, för människor (potatisens vilda släkting är giftig). Den innehåller dessutom väldigt mycket stärkelse som i kroppen, enkelt förklarat, omvandlas till socker. Den potatis som vi köper i butik har en kort livslinje och fanns sålunda inte under den Paleolitiska epoken. Men det är en naturlig produkt om än omtvistad (på grund av ovanstående) inom Paleosammanhang, dock så kan den absolut ingå inom kosten – så även här är det alltså personliga preferenser och på vilket sätt du äter Paleo som avgör.

Potatis och sötpotatis är med andra ord två helt skilda varor men båda kan ingå i kosten.

Avslutande tankar

Om man funderar lite och tänker i banor om vad som faktiskt var troligt under den Paleolitiska eran, som startade för c:a 2,5 miljoner år sedan och varade fram till för c:a 10 tusen år sedan, så faller mycket om Paleo på plats. Det är ren och naturlig mat allt handlar om. Med det sagt så har den moderna människa manipulerat, anpassat och industrialiserade matvaror för att kunna producera mer, billigare och effektivare – på bekostnad av ursprung och kvalitet. Det är detta som ”strular” till valen och avgörandena om vad som verkligen är ren och naturlig mat…

Paleo är ett ramverk för en kosthållning MEN det är alltid du som avgör vad du önskar äta eller inte äta.

Men på det hela taget så är det som vi brukar säga – Paleo så gott och så enkelt!

Magnus & Jenny